Empordà

Empordá ligger i Spaniens nordøstligste hjørne langs Costa Brava og grænsen til Frankrig, og er en af Spaniens ældste vinregioner. I dag fokusseres der på mindre vinproducenter i regionen, der selv aftapper deres kvalitetsvine. 

I det nordligste Catalonien ligger en af Spaniens ældste vinregioner

Regionen er delt op i to: Baix Empordá, der ligger langs kysten, og Alt Empordá, som flugter grænsen mod nord. Man siger, at de gamle fønikere producerede vin i området allerede 500 år f.Kr. Dog er den ældste skriftlige kilde, der kan dokumentere vinaktivitet i regionen, først fra 1130.
 

Fra kvantitet til kvalitet

Området har historisk set produceret stærke, søde vine som så mange andre steder på den Catalanske kyst, og fra midten af det 20. århundrede og frem til 1990 så man mest billige bulk-vine fra de store kooperativer. Dette har dog langsomt ændret sig de sidste 20-30 år, hvor der er blevet fokuseret på mindre, privatejede producenter, der laver kvalitetsvine og aftapper dem selv. Man oplever endda en mindre renæssance for de klassiske, søde vine i dag.
 

Vinen og druerne

Empordá arbejder med en blanding af lokale og internationale druesorter. Af røde bruges hovedsageligt Carignan, Grenache, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Mourvèdre, Tempranillo og Syrah. Af hvide druer ses ofte Grenache Blanc, Macabeu, Chardonnay, Gewürztraminer, Malvasia, Piquepoul, Muscat, Sauvignon Blanc og Xarel·lo. Læs mere om vores udvalgte spanske vinhuse her: Baron de LeyBodegas CastañoCodorniuFelix SolisMugaPerelada og Faustino.