Vin fra Rioja

Rioja er den bedst kendte og mest klassiske vinregion i Spanien. Regionen er kendt for de krydrede og nogle gange lidt “støvede”, traditionelt lavede crianza-vine samt reserva- og gran reserva-vine med amerikansk eg, men byder også på spændende moderne vine.

En ægte kongeregion mestrer både det traditionelle og det moderne

Riojas historie går tilbage til romertiden og har over årene måtte overvinde lidt af hvert. I slutningen af det 19. århundrede, hvor vinlusen hærgede og lagde hele landet tør for vin, begyndte tørstige franskmænd for eksempel at kigge sydpå for at slukke tørsten.
 

Det moderne og traditionelle

Producenterne er nærmest delt i to lejre. De gamle, stolte og meget traditionelle huse, hvoraf flere blev grundlagt af den spanske adel, og de topmoderne vingårde med innovative idéer og designs.
 

Klima og geografi

Rioja er opdelt i tre zoner. Rioja Baja, der har et varmt og tørt klima, samt Rioja Alta og Rioja Alavesa, der har et køligere klima med store temperatursvingninger mellem nat og dag. Baja-regionen, mod øst og den lavest beliggende af zonerne, er den største, men også mest ydmyge af de tre i forhold til kvalitet.

Rioja Alta ligger højere og strækker sig nordvest på op mod de Cantabriske bjerge. Klimaet er køligere med store temperatursvingninger mellem nat og dag, hvilket Tempranillo-druen nyder godt af. Alta er derfor hjem for nogle af de mest berømte, klassiske Rioja-vine. Vine der grundet klima og jordbund er elegante, klassiske og dynamiske med meget flot balance. I Alavesa længst mod nord finder man også berømte vine med stort lagringspotentiale, som dog oftest er mere kraftige og moderne i stilen.
 

Druer og vine

Udover Tempranillo og Garnacha dyrkes der også en del Mazuelo og Graciano samt hvidvin på Viura. De hvide vine er ikke så kendte, men absolut et bekendtskab værd. Læs mere om vores udvalgte spanske vinhuse her: Baron de LeyBodegas CastañoCodorniuFelix SolisMugaPerelada og Faustino.