Glad i bad: Få de bedste råd til at give baby bad

Når dit barn er 4 uger gammel, må du gerne begynde at bade den lille efter behov og gerne dagligt, hvis både du og dit barn synes, at det er hyggeligt og dejligt. Navlestumpen skulle gerne være faldet af, og navlen nu helet fint op, og badet er en god anledning til at observere dit barn og barnets hud.

Mange børn kan godt lide at komme i bad, det minder om tiden i livmoderen og det at ligge i fostervand, men det kan samtidig også virke voldsomt pludselig at få alt tøjet af og komme i bad. Det er vigtigt, at du sørger for at gøre badet hyggeligt og rart, så det bliver en hyggestund for jer begge. Det kan være en god idé at vaske barnets ansigt, før badet. Det vil sige, at du fx fjerner søvn fra øjnene. Hvis dit barn har haft afføring, så vil det være en god idé, at du vasker numsen, før du kommer barnet i badekarret.

Før baby kommer i badet
 

 • Sørg for at rummet er lunt, så din baby ikke kommer til at fryse for meget og bliver for afkølet.
 • Find tøj, ble, håndklæder osv. frem, som du skal bruge. Håndklæder kan med fordel lunes på håndklædetørrer eller i tørretumbler, så barnet kan få et lunt håndklæde omkring sig, når det kommer op af vandet.  
 • Giv din baby bryst (eller flaske) før badet, så dit barn er fyldt op med mælk og derfor mere rolig. Mælken vil også gøre, at din baby har noget at forbrænde, da det kræver stor energi at skulle i bad.  
 • Det kan være en god idé at vaske barnets ansigt før badet. Det vil sige, at du f.eks. kan fjerne søvn fra barnets øjne ved med en vandrondel at vaske fra næsen og ud mod øjenkrogen. Brug en ny vantrondel til hvert øje.
 • Hvis dit barn har haft afføring, bør du også vaske numsen, før du kommer dit barn i badekarret.


Selve badet med baby
 

 • Badevandet skal være ca. 37 grader varmt, aldrig over 38 grader. Du kan måle dette med din albue/håndled eller bruge et badevandstermometer. Du kan også købe et babybadekar med indbygget termometer eller varmefølsom prop.  
 • Der skal fyldes så meget vand i badekarret, at det dækker barnets krop, når du holder dit barn i dine arme.  
 • Det er en god idé at holde barnet i den ene arm, og bruge den anden arm til at vaske barnet med. Sørg for at lægge barnets hoved og skuldre på din underarm, så du giver hovedet støtte, og hold samtidig godt fast med din hånd omkring barnets modsatte overarm (den arm, som er længst væk fra dig).  
 • Hold om barnets ben og kom forsigtigt barnet i vandet med fødderne og numsen først.
 • Læg evt. en vaskeklud på babys brystkasse. Det kan være med til at gøre barnet lidt mere rolig, tryg og glad for badet.
 • Vask dit barn i alle hudfolder (brug den arm, som du holdt fødderne med), vær særligt opmærksom under hagen, bag ørerne, i armhulerne, i lysken, mellem ballerne. Vask også mellem fingrene og mellem tæerne. Vask med en helt blød vaskeklud, som ikke generer barnets hud.
 • Brug kun ganske lidt babyolie eller babysæbe. For meget olie kan gøre, at dit barn ”glider i dine hænder”, og for meget sæbe kan udtørre huden. Nogle gange kan olie og sæbe springes helt over, andre gange vil det være fint at bruge lidt. Vælg altid produkter som er milde, fri for parfume og andre unødige indholdsstoffer. Gå f.eks. efter svanemærket og den blå krans.


Efter babys bad
 

 • Når du tager dit barn op, så svøb med det samme det lune håndklæde omkring barnet, så barnet hjælpes til at holde varmen.
 • Sørg for at tørre baby rigtig godt og start med at tørre ansigt og hår. Tør derefter især i alle hudfolder – bag ørerne, under hagen, i armhulerne, mellem fingre og tæer, mellem ballerne. Læg gerne dit barn på maven, så du kan tørre det på ryggen

  Ører, negle, hår og arp
   
 • Tør barnets ører med snippen af en stofble. Brug ikke vatpinde, da de let kan beskadige barnets trommehinde, hvis de kommer for langt ind i øret.  
 • Hvis barnets negle stadig sidder tæt fast mod huden, så må du ikke klippe neglene, da du så kan beskadige blodkarrene i spidsen af fingeren. Hvis du kan se, at neglen har løsnet sig i yderkanten, så kan du godt forsøge at klippe barnets negle. Du bør her bruge en neglesaks specielt til spædbørn. Små børns negle skal klippes lige over, ikke ned i siderne. Skarpe kanter kan evt. rundes med en neglefil.
 • Barnets hår kan redes med en tættekam eller en lille blød babybørste. Det kan være godt at massere barnets hovedbund lidt netop med en blød børste, fordi det sætter gang i blodomløbet og forebygger arp.
 • Arp er en form for skæl, der sidder som brunlige og gullige fedtede skorper i hovedbunden. Det dannes af afstødte hudceller og talg fra hudens kirtler. Nogle gange kan det gå ned i panden og også sidde i øjenbrynene. Smør barnets hovedbund ind i lidt babyolie og lad det sidde nogle timer, evt. natten over under en bomuldshue – og fjern derefter med en tættekam. Red først mod hårets retning for at fjerne arpen og red så håret tilbage igen. Vask evt. med en mild babyshampoo efterfølgende.

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk