Hvilket brænde er bedst til brændeovn?

Træpiller, hårdttræsbriketter eller pejsebrænde. Der er flere slags brænde at vælge imellem, men hvad er det bedste brænde til brændeovn? Læs vores guide her på siden og lær mere om de forskellige typer af brændsel. Længere nede i guiden får du derudover tips til korrekt fyrring.

Find det bedste brænde til brændeovn

Nedenfor bliver du præsenteret for de forskellige typer af brænde, som du kan vælge til din brændeovn eller pejs. I det store hele kan du bruge alle træsorter, men der er visse ting, du bør overveje først. Hvilken træsort du har brug for, afhænger nemlig af dine behov og type af brændeovn. Typisk kan du bruge:

Blandet løvtræ:

Blandet løvtræ er rigtig godt som optænding og består af lette træsorter med tynd bark. Løvtræ er ofte det mest populære valg som brænde, da det er tungere og brænder længere end let grantræ.

Birk:

Den middelhård træsort birk indeholder tynd bark. Det gør træet rigtig god til at tænde op med i brændeovnen, men også som brænde i masseovne, pejse og åbne ildsteder.

Ask:

Barken på ask er meget tynd, hvilket gør træet rigtig let at tænde op med. Du kan f.eks. bruge det som brænde til brændeovne og kedler, men også langtidsfyring. Ask kan desuden tørre hurtigere end andre træsorter.

Bøg:

Hvis du vælger at købe bøg som brænde, bør du bruge en lettere træsort ved optænding. Bøg er nemlig en hård træsort med tynd bark, hvilket kan gøre det svært at tænde op i brændeovn eller kedler med.

Eg:

Endelig er der eg, der er en hård træsort med tyk bark. Træsorten brænder optimalt ved meget træk, hvorfor eg er bedst til ældre brændeovne og kedler. Til gengæld er træsorten velegnet til langtidsfyring.

Træpiller til optænding

Træpiller er fremstillet af sammenpressede træspåner og savsmuld og er derfor et restprodukt af træaffald. En klar fordel ved træpiller til optænding er den høje brændværdi, hvilket betyder, at de afgiver meget varme pr. kilo. Med træpiller får du således en effektiv opvarmning med et minimalt forbrug af brændsel. Vær dog opmærksom på, at træpiller ikke bør anvendes i en almindelig brændeovn, men i en brændeovn designet til træpiller - en såkaldt pilleovn eller pillebrændeovn. 

Hårdttræsbriketter til optænding

Vælger du at tænde op med hårdttræsbriketter, får du en række fordele med i købet. Med hårdttræsbriketter får du blandt andet følgende fordele, når du skal fyre op:

  • Længerevarende ild 
  • Kraftigere varmeudvikling 
  • Behagelig duft
  • Oftest billigere at fyre med briketter frem for træ
  • Kan nemt dele op i flere dele
     

Hårdttræsbriketter er lavet af pressede træfiber fra hårdttræ, hvilket giver dem en længere brændetid og høj varmeafgivelse. Da hårdttræsbriketter har længere brændetid betyder det også, at det ikke er nødvendigt at fylde op så ofte, som er tilfældet med almindeligt brænde. Grundet det tætte materiale afgiver hårdttræsbriketter en intens og konstant varme, hvilket gør dem ideelle til opvarmning af større rum. En anden klar fordel ved briketter er, at de er billigere at fyre med set i forhold til almindelig brænde.

Hvordan opbevarer man hårdttræsbriketter?

Har du valgt at købe hårdttræsbriketter, skal du huske at opbevare dem tørt. Det kan for eksempel være i skuret, carporten eller garagen, hvor du kan opbevare dit hårdttræsbriketter indendørs. Når du har modtaget eller købt dine briketter, kan du anvende dem med det samme, hvilket gør dem yderst praktiske.

Sådan får du den bedste forbrænding

For at få en effektiv forbrænding, er det vigtigt at du kun fyrer med tørt træ og samtidig sikrer en tilpas lufttilførsel til din brændeovn. Har du en træpilleovn? Så bør du vælge træpiller, da ovnen er specielt beregnet til fyring med disse.

Ovntørret træ betyder, at træet er tørret ind ved 120 grader celsius. Det vil sige, at dit træ er klar til at blive fyret med det samme. Er det lufttørret, må du regne med en vis ventetid, før dit brænde er klar.

Det er nemlig vigtigt, at dit brænde er nogenlunde tørt, før du fyrer op. Opskåret og kløvet træ skal helst ikke indeholde mere end 18 procent fugt. Ellers risikerer du, at du ikke udnytter energien i brændet optimalt, og at du får en dårligere varmeøkonomi.

Hvad må du ikke fyre i en brændeovn?

Med brændsel til brændeovn er det vigtigt, at du bruger det rigtige materiale. Du må nemlig ikke fyre med urent og vådt træ i brændeovne og pejse. I stedet skal du bruge rent træ, der ikke er blevet behandlet på nogen måde. Du må derfor ikke fyre op med:

  • Trykimprægneret træ
  • Træ behandlet med maling
  • Træ der har været anvendt i boligen på synlige steder
  • Husholdningsaffald (mælkekartoner, plastik, farvede reklamer og magasiner)
     

De nævnte materialer indeholder giftstoffer, som bliver udskilt ved forbrænding. Det betyder, at hvis du for eksempel brænder træ behandlet med maling, sender du farlige stoffer ud i luften. Det er skadeligt for dig og dine omgivelser. Aflevér i stedet ovenstående materialer på en genbrugsstation.

Husk, at du altid bør have fokus på et godt indeklima i familiens hjem, når der tændes op med brænde i pejs eller brændeovn. Vælg derfor en moderne brændeovn, der i dag er højere krav til end ældre modeller, eller suppler med en luftrenser. Husk også altid at lufte godt ud.