Hvor må man sætte telt op i Danmark?

Overvejer du at holde ferien i Danmark i år, eller vil du gerne have nogle dage i det fri? Så er det vigtigt, at du kender reglerne for at sætte et telt op i Danmark. For det er netop ikke alle steder, hvor du må det.

I guiden her uddyber vi reglerne for at slå telt op i Danmark – også kaldet fri teltning – og hvad du skal have in mente, inden du går i gang, så du ikke kommer til at gøre noget ulovligt.

 

Hvad er regler for fri teltning i Danmark?

I dag findes der mange steder, hvor du må sætte telt op i Danmark. Mere præcis er der ca. 275 områder i Danmark, hvor du må slå telt op. Det vil sige skove og andre tætbevoksede områder, hvor dit telt ikke kan ses fra bygninger, campingpladser og bilveje.

I statsskove må du overnatte 1 nat med max to telte til tre personer, hvorimod du må overnatte 2 nætter ved primitive overnatningspladser som fx shelterpladser. Derudover må du gerne slå flere telte op end 2, dog skal I være i familie eller komme som mindre gruppe.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på om fri teltning er tilladt i den pågældende skov, da du ellers vil foretage dig noget ulovligt.

Er I en større gruppe eller en institution, har Naturstyrelsen lavet lejrpladsen til formålet. Disse skal som regel bookes på forhånd.

 

Må man slå telt op på stranden i Danmark?

Nej, du må ikke slå et telt op på stranden i Danmark. Hverken ved strandbredden, i skovlysninger eller lignende. Det gælder nemlig, at teltet ikke må kunne ses af hverken gående på stier, kørende eller fra bygninger.

Dog må du gerne overnatte på stranden under åben himmel. Det vil sige uden telt - og dette kan sagtens lade sig gøre i de lune sommermåneder. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du vælger at overnatte på stranden under åben himmel, skal der være minimum 50 meter til nærmeste beboelsesbygning.

Hvis du har yderligere spørgsmål, har Naturstyrelsen lavet en helt side dedikeret til fri teltning i de danske skove. Her kan du læse mere om regler for fri teltning samt skove med fri teltning.