Hvordan rengør man en sofa?

En sofa er for de fleste et møbel, man bruger ofte i sin hverdag – hvis ikke dagligt. Derfor er det ikke så besynderligt, at hverdagens pletter samt brug gør, at det kan blive nødvendigt at rense, rengøre og vaske ens sofa og særligt efter nogle år. Men hvordan? For det er ikke just så simpelt som med tøjvask.

Sofaer er forskellige både i materialet, kvaliteten og producenten bag. Derfor er det vigtigt, at du finder de nødvendige informationer omkring netop din sofa enten via en brugsanvisning eller et lille mærke, så du kan være sikker på, hvad den kan klare og ikke kan klare af kemikalier og vask.

Vi råder altid til at teste på et lille, diskret område på sofabetrækket, hvis du skal afprøve nye rengøring- og rensningsmetoder, så du er sikker på ikke at ødelægge stoffets udseende. Men der er alligevel nogle simple ting du kan gøre, som langt de fleste sofaer kan klare.

Vær dog opmærksom på, at der er stor forskel på stof-, velour- og lædersofaer. Stof kan nemmere renses end fx velour, og hvor ægte lædersofaer derimod skal behandles.

Start med at støvsuge din sofa

En simpel støvsugning af din sofa burde være en fast del af din rengøringsrutine i stuen. Med en støvsuger kan du fjerne overfladisk snavs, hvor en almindelig støvsuger sagtens kan klare opgaven. På den måde kan du hurtigt få bugt med krummer, hår samt andet støv og snavs. Langt størstedelen af støvsugere kommer med et specielt mundstykke, der netop er designet til at støvsuge overflader såsom møbler. Hvis du skal fjerne hår fra langhårede kæledyr, kan du med fordel bruge en fnugrulle først, da det vil gøre støvsugningen nemmere.

Benyt en damprenser på sofaen

Med en damprenser får du en kemikaliefri rengøringsmetode ved brug af vand – mere præcis damp. Du skal dermed ikke benytte diverse rengøringsmidler, når du benytter en damprenser. En damprenser kommer helt i dybden modsat en støvsuger eller en fugtig klud, hvor damppartiklerne trænger ind i stofbetrækkets materiale og renser det. Du kan med fordel også bruge damprenseren på sofaens hynder og pyntepuder, da det er en skånsom rengøringsmetode.

Hvordan fjerner man pletter fra sofaen?

Genstridige pletter kan opstå – enten fra spildt mad, drikke eller lignende fra hverdagens situationer. Og her er det ikke altid, at damprenseren er god nok. Så hvordan fjerner du pletter fra din stofsofa? Det kommer meget an på pletten og selvfølgelig også, hvad di tstofbetræk kan tåle.

Der er mange måder, hvorpå du kan fjerne pletter fra sofaen. Og her er et godt råd, hvis det skal være til all around pletter at blande sulfo op med vand. Derefter gnub og rens sofaens pletter forsigtigt, så det skummer. Husk at starte et diskret sted først for at se, om stoffet kan klare det.

Men jo mere du rent faktisk ved, hvad pletten er opstået af, jo bedre, da der nemlig kan være forskel på, hvordan pletterne fjernes bedst.

 

Sådan fjerner du…
 

stearin

Vent til stearinen er tørret helt ind, hvorefter du forsigtigt skraber stearinen af. Herefter placerer du enten 4 lag køkkenrulle, et viskestykke eller et andet stykke stof oven på pletten og tænder strygejernet på den laveste varme. Herved smelter stearinen og klæber sig til dit udvalgte lag.

… chokolade

Først fjerner du det overskydende chokolade, som måtte have sat sig fast. Brug gerne en smørkniv eller en ske, og pas på med ikke at beskadige stoffet med en skarp genstand. Skyl derefter med koldt vand på bagsiden af stoffet hvis muligt. Gnid herefter forsigtigt flydende vaskemiddel, flydende opvaskemiddel eller håndsæbe ind i pletten. Lad det gerne virke i 15 min., før du fjerner det med koldt vand. Hvis der er efterladt en olieplet, brug så gerne pletfjerner på området.

… urin

Hvis uheldet er ude, er der hjælp at hente. Bland først 50/50 vand og gennemsigtig husholdningseddike. Hvis muligt så tag betrækket af sofaen og nedsænk i blanding, ellers kan du sagtens duppe pletten. Lad det gerne virke i 15 min. Herefter dupper du skiftevis en tør og en våd bomuldsklud på området. Desinficerer derefter området med fx Rodalon, der er bakteriedræbende.  

… opkast

Der er forskel på, om det er en frisk eller en indtørret plet. Hvis det drejer sig om en frisk omgang, skyl straks området med vand, og gnid pletten med flydende vaskemiddel, flydende opvaskemiddel eller håndsæbe. Fjern det med koldt vand, og skift gerne mellem disse, indtil pletten er væk.

Er det en indtørret plet, skal du forsøge at fjerne så meget af pletten med børste eller svamp uden at beskadige stoffets overflade. Gnid derefter med en klud med en smule salmiakspiritus 8 %. Fjern det derefter med vand, eller hvis muligt smid tekstilet i vaskemaskinen efter passende vaskeanvisning.

… blod

Når det kommer til blodpletter, er det bedst med koldt vand til at fjerne dem, da det nedbryder og opløser blodet. Ved varmt vand kommer du til at ”koge” blodet og derved gøre det sværere for dig selv at fjerne pletten. Hvis muligt så skyld pletten med kold vand fra begge sider. Hvis det ikke hjælper, kan du blande koldt vand samt køkkensalt og gnubbe det på. Jo tidligere du gnubber pletten med blandingen, jo nemmere bliver det også at fjerne den.

 

Hvordan undgår du pletter på en sofa?

Pletter kan ikke undgås helt – og det er uanset, hvilken model eller materiale du har i din stue. Dog er der alligevel nogle tiltag, som du kan gøre i forhold til at undgå pletter. Husk først og fremmest at støvsuge sofaen regelmæssigt og vaske betrækket, hvis det er muligt, og betrækket kan tåle det.

Derudover kan du efter en grundig rens og rengøring, eller inden du tager sofaen i brug, imprægnere den, så pletterne har sværere ved at sætte sig fast. Derved kan du være tryg ved dit køb af en sofa betrukket med stof uden at væske trænger igennem stoffet og hynden. føtex har et solidt udvalg af møbelpleje, hvor imprægnering selvfølgelig indgår.