3 sjove kortspil

Der findes et væld af sjove kortspil, du kan spille med familie og venner med blot et enkelt sæt spillekort. Kortspil er tit geniale grundet deres kompakte størrelse og mange spilmuligheder, som både kan pakkes let ned i kufferten eller medbringes i håndbagagen, når ferien banker på døren. Find dem frem på bagsædet af bilen eller snup et spil kort i lufthavnen - på den måde kan I nemmere gøre ventetiden sjov!

I denne guide vil vi præsentere 3 sjove og nemme kortspil, der også er særdeles populære. Læs med og bliv klogere på de enkelte spil og deres regelsæt.

Kortspil alle kan være med på

Hvis ikke du kender de kortspil, vi nedenfor lister op, så læs godt med! De er nemlig både sjove og underholdende, og kan spilles af både børn og voksne.


Kortspil 31

Det første kortspil, du kan vælge at få godt styr på, er kortspillet 31.
31 er et super 2 mands kortspil, men egentlig kan I være så mange spillere, I har lyst til.

Spilleregler: Kortspillet 31 går ud på, at du og dine modstandere skal så tæt på 31 som muligt. I starter med at få tre kort hver, som I har på hånden. Herefter lægges resten af kortene i en bunke på bordet, som I efterfølgende skiftes til at trække fra. Første kort i bunken vender I, så det ligger med kortsiden opad – det øverste kort i denne bunke må også trækkes op, hvis det kan bruges.

Når det er første spillers tur, skal han eller hun altså vælge hvilken bunke, han eller hun vil trække fra (det ene kort er synligt, mens det andet ikke er). Efter trækket skal spilleren vurdere, hvilke af kortene han eller hun vil beholde, for derefter at lægge sit dårligste kort ned i den synlige bunke.
 

Spillets afslutning: Spillet fortsætter, indtil én af spillerne kan smide ’31’ eller banker i bordet – at banke betyder at ’lukke spillet’. Den der banker, er højst sandsynligt tæt på 31, og vurderer, at det er bedst at lukke spillet hurtigst muligt, inden de andre kommer tættere på 31.
Efter der er banket, har de resterende spillere én runde til at gøre deres kort på hånden bedre – husk dog, at der ikke kan bankes i allerførste runde. Efterfølgende afsløres, hvilken spiller der er tættest på 31.

Kortspil 500

Et andet sjovt spil er det kendte 500 kortspil, som også er kendt ved navn ’Rommy’. Her gælder det om først at nå 500 ved at samle stik, som I alle er ude efter. Et stik består af mindst tre kort, der kommer i forlængelse af hinanden – f.eks. 10’eren, en knægt og en dame i samme form – altså enten i hjerter, spar, kløver eller ruder.

Spilleregler: 500 spilles på runde og går uret rundt – første spiller sidder på venstre hånd af kortgiveren. Når det bliver ens tur, findes der tre valgmuligheder, du kan foretage dig:

  1. Træk et kort fra den ’usynlige’ bunke.
  2. Træk det øverste kort fra den synlige bunke.
  3. Tag alle kort i den synlige bunke. Husk, at du her SKAL kunne lægge en kombination efterfølgende, ellers får du 100 i minus. Dette træk kan ikke foretages af nogle af spillerne i den allerførste runde.

     

Spillets afslutning: Uanset hvilket træk, der foretages af de ovenstående, så skal spilleren afslutte sin tur med et ’lukkekort’, der ikke kan lægges til kombinationer. På den måde gives turen videre. Dette er også måden, du lukker hele spillet på – her må du bare ikke have flere kort på hånden tilbage. Har du ikke et lukkekort på hånden, så kan du ikke lukke spillet og turen går videre – uden du har nogle kort på hånden. Herefter kan du håbe på, at du i næste runde trækker et kort fra bunken, du kan lukket spillet med.

Det kan være godt at tænke strategi indover spillet. Så overvej f.eks. om du kan huske, hvad der er blevet lagt i bunken ift., om du kan bruge nogle af kortene til at lave en kombination. Husk også, at du muligvis samler en masse kort op, du i første omgang ikke kan bruge til noget.

Undervejs i spillet har du mulighed for at lægge til andres stik. Så har din modstander / en af dine modstandere lagt en kombination, så kan du altså både tilføje i den ene ende og i den anden, hvis du har disse på hånden eller senere trækker dem.

500 består normalt af flere runder, men sørg for at komme godt fra start og få lagt ned, hvis du kan!

 

Tips og tricks: Du kan vælge nøje at overveje, om du vil åbne dine modstanderes chance for at lægge til dine kort eller tage chancen og gemme dem på hånden! Faren ved at gemme dine stik eller kort, der kan lægges til på hånden, er at en modstander kan lukke spillet pludseligt. Hvis det sker, brænder du inde med dine kort, og de tæller her som minus i det samlede regnskab. Omvendt kan du øge dine egne chancer for at overraske dine modstandere med et hurtigt luk, hvis du tør at gemme dine kort på hånden.

Et lille tip kan være at holde øje med, hvor mange kort de andre spillere har på hånden. Dette kan give en indikation af, hvornår spillet muligvis kan blive lukket.
 

Pointtabel 500

Nedenfor er lavet en pointtabel over, hvad kortene tæller i 500. Husk, at de både kan lægges til det samlede regnskab, hvis de bliver lagt ned, men også trækkes fra, hvis de brændes inde med på hånden. En joker er som udgangspunkt god, og kan erstatte ethvert kort – men bliver spillet langt, ender jokerne i spillernes hænder, og så skal de altså trækkes fra de samlede point.

2'ere til 9'ere 5 point
10'ere, knægte, damer og konger 10 point
Esser 15 point
Jokere 25 point

føtex udvalg af kortspil

Kortspil 21

Et tredje kortspil, der er værd at prøve, er 21 kortspillet– også kendt som ’agurk’. Her kan I være mellem 2 til 6 deltagere.

Spilleregler: Til spillet kan kortgiver dele mellem alt fra 3-8 kort ud til hver deltager, afhængig af hvor hurtigt I synes, at runderne skal gå – jo færre kort, jo hurtigere runder. En 2’er er det laveste kort, mens et es er det højeste af værdi. I spillet har farverne ingen betydning.

Når kortene er givet ud, starter spilleren på venstre side af kortgiveren med at lægge første kort. Det kunne fx være en 9’er.

Næste spiller kan nu enten vælge at stikke 9’eren med et højere kort, han eller hun selv har på hånden, eller smide sit laveste kort (at krybe).

Hvis spilleren kan smide et højere kort, fx en knægt, så er knægten nu det højeste kort som den næste spiller i rækken skal stikke.
 

Spillets afslutning: Efter hver runde samles kortene sammen og en ny runde begynder indtil alle deltagere til sidst sidder med ét kort tilbage. Den spiller der sidder tilbage med det højeste kort, beholder kortet og har tabt. Pointene skrives ned og de resterende deltagere får 0 point.

Spillet er slut, hvis én af deltagerne samlet får 21 point – han eller hun er ’agurk’. Herefter kan I vælge at spille videre og finde en samlet vinder.

 

Prøv føtex andre familiespil

Selvom I kan komme langt med et enkelt sæt kort derhjemme, så kan I også udforske en masse andre spændende spil med føtex. Se f.eks. vores udvalg af selskabsspil, hvor I kan prøve kræfter med spil som både Sequence og Partners. Eller find et sjovt børnespil frem, hvor de helt små også kan være med.

Du finder en masse spændende familiespil i føtex sortiment, så vær åben for nye oplevelser og udfordringer. Nye spil er oftest sjove, men sørg for at læse reglerne og forstå spillene, inden I begynder!

 

FAQ - Kortspil