Hvordan sætter man en hylde op?

Har du fundet den perfekte hylde, som du skal have op på væggen? Eller har du ingen anelse om, hvordan du hænger hylder op? Så er der hjælp at hente. Når du skal hænge en hylde op på væggen, er der flere ting, du skal være opmærksom på. For eksempel hvilken type væg hylden skal hænge på, og hvorvidt du har alt værktøj klar til opgaven.

I guiden her vil vi komme ind på, hvilket slags værktøj og materialer du skal have til ophængning, samt hvordan du trinvis hænger en hylde op på forskellige typer af vægge. Det behøver ikke at være besværligt at få hylder op på væggen, og med denne guide bliver det nemmere at gøre det.

Udforsk vores store sortiment af hylder

Hos føtex.dk har vi et stort udvalg af hylder i forskellige størrelser, designs og materialer, der vil passe godt ind i de skandinaviske hjem. Hvad end de skal bruges til opbevaring eller til dekoration, har vi mange varianter at vælge imellem. 

Inden du hænger hylden op

Før du i det hele taget kan hænge hylder op, skal du have styr på 2 ting: vægtype og værktøjet.

Find ud af vægtypen

Hvad er det for en slags væg? Er det en murstensvæg, gipsvæg eller en bærende væg? Det er essentielt at finde ud af, eftersom det kan have betydning for selve ophængningen af din hylde. For det er sjældent, at det er skruen, som er det svageste led, men derimod væggen.

Afprøv derfor først med en lille skrue for at finde ud af, hvad du har med at gøre. Synker skruen ind i væggen med øget modstand, kan det betyder, at det er træ bagved, hvormed du ikke behøver at gøre mere. Oplever du ikke at skruen får bid, skal du have fat i boremaskinen og nogle rawplugs, så du kan få dit ophæng op.

Nedenfor vil vi forklare, hvordan du hænger hylder op på de enkelte vægtyper som gipsvægge, porebeton, mursten og mange andre varianter.
 

Ha’ styr på værktøjet

En handyman er ikke bedre end sit værktøj, og derfor skal du også have styr på dit, inden du går i gang med vægmontering. Du skal bruge :

  • en blyant
  • et vaterpas
  • en målestok eller målebånd
  • en boremaskine eller slagboremaskine med tilhørende bor
  • rawlplugs (el. rawlplugs, ravplug, plugs – kært barn har mange navne) og skruer, der passer.

Sådan hænger du hylder op…

Uanset hvilken type væg du skal hænge hylder op på, så skal du have klargjort nøjagtigt, hvor hylden skal være, samt hvor tunge genstande den skal kunne bære. Brug gerne en blyant til at markere, hvor hullerne skal laves, samt en vaterpas for at være 100 % sikker på, at den er lige. Du skal være sikker på, at du har valgt den rigtige placering samt højde, før du gør i gang med at bore eller laver testhuller.
 

… på gipsvægge

Skal du hænge en letvægts hylde op, som ikke skal bære tunge genstande på 1 eller 2 lags gispvægge, kan du bare skrue den op med gips-rawplugs og de tilhørende skruer efterfølgende.

Drejer det sig derimod om tungere genstande eller hylde, som skal op at hænge, skal du bore et 10 mm hul og indsætte en ekspanderede gips-rawplug i væggen. Skru herefter de medfølgende skruer i, så rawplugen udvider sig inde i væggen.

Du skal være opmærksom på, at gipsvægge med 1 lag kan klare op til 50 kg, mens 2 lags gipsvægge kan klare op til 85 kg.
 

… på porebeton (også tidligere kaldt gasbeton)

Du starter med at bore hullet med et murbor uden brug af slag. Herefter slår du rawpluggen i og fjerner evt. puds.

Hvis du bruger almindelige rawplugs og ikke en type, der er produceret til porebeton, skal du bore hullet 1 mm mindre. Herved får du den bedste bæreevne.
 

… på trævægge

Ved trævægge kan du blot bruge en træskrue, der passer i tykkelse og længde. Der er normal 13-15 mm puds og 2 lag brædder, du skal gennembore.

Hvis du skal være så uheldig at ramme imellem de brædderne, må du flytte opsætningsstedet.
 

… på beton, mursten eller koksvæg

Start med at bore et hul med en borehammer, og indsæt en mur-rawplug. Fjern herefter evt. boremel – dog uden at gøre hullet større – da det gør det nemmere for rawpluggen at sætte sig fast.

Hvis du får monteret skruen korrekt i den tilhørende rawplug, skal der en meget, meget stærk mand til for at få den ud igen.
 

… på Leca, hulsten samt andre vægge

Ved vægge som Leca og hulsten samt vægge, du ikke ved, hvad de indeholder eller er lavet af, skal du benytte særlige rawplugs.

Her anbefales det at bruge en ekstra lang rawplug med 2 pressesteder, som også kaldes for super dobbelt. Den type rawplug er generel en god variant at have i værktøjskassen, da den kan anvendes i bløde, ujævne vægge, eller hvis du bare gerne vil føle dig sikker.  
 

Find dine hylder og lignende opbevaring på føtex.dk

Uanset hvor du er i din hyldeproces, er du garanteret et flot sortiment her på føtex.dk. Vi har mange moderne og prisvenlige hylder til opbevaring og udsmykning, der vil dekorere så fint i stuen, på kontoret eller i soveværelset. Du finder bl.a. træhylder, smarte bogkasser og minimalistiske hylder.

Udvalg af opbevaringsmøbler