Sådan vælger du den rigtige pool til haven

En pool i haven er perfekt, når den danske sol bager på himlen. Mange danskere drømmer om at kunne smide sig i en kølig pool på de lune sommerdage.

Dog bliver pools dog ofte anset for at være en dyr luksus, som kræver ufatteligt meget vedligeholdelse. 

Men du kan sagtens finde en pool til din have, som kan køle dig ned, give børnene mange timers glæde, og som ikke tager pusten ud af dit budget. 

Læs guiden og lær mere om de forskellige typer af pools, vi forhandler, så du kan gøre sommeren sjovere og mere nedkølende. 

 

Hvilken pool til haven skal jeg vælge? 

Pools til haven kommer i mange forskellige størrelser, materialer og designs. Prisen afhænger selvfølgelig af den type pool, som du vælger. Derfor er det vigtigt, at du vælger en model, der kan opfylde jeres behov. 

Inden du investerer i en pool, så kan du med fordel stille dig selv disse spørgsmål: 

 • Hvad er dit budget? 

 • Hvor stor og dyb skal poolen være? 

 • Hvem skal bruge poolen? 

 • Regner du med at have den stående fremme? 

 • Skal poolen være fritstående eller graves ned? 

 • Designet på poolen – hvordan passer den ind i din have?

Hvad koster en pool?

Pools varierer i pris - både i driftomkostninger og køb. Omkostningerne varierer med en række faktorer lige fra type af pool, størrelse, geografisk placering, strømforbrug, hvor meget af det arbejde du kan udføre selv, udstyr, jordforhold mm.

Man kommer ikke udenom, at det koster penge at have et havebassin stående i haven. Men driftsomkostninger for en plastpool eller et havebassin på op til 15.000 liter, vil for de fleste ikke være noget, der slår pusten ud af budgettet.

Rundt regnet skal man afsætte mellem 1500 og 3000 kr per sæson (fra april til september cirka). Sørg dog altid for at tjekke op på de forskellige faktorer.
 

Typer af havepools 

Det er selvfølgelig vigtigt, at du vælger den type af pool, der passer til din have. De mest almindelige pools til haven er stålvægspools, oppustelige pools og de populære børnepools - også kendt som badebassiner.

Alt efter hvilken type du investerer i, skal du være opmærksomhed på, at de har forskellige holdbarhed. Nogle af disse modeller kan nemt bruges i flere sæsoner, mens andre kun er beregnet til en enkelt sæson eller to.

Modeller med kort sæson kan være en fordel, hvis du alligevel regner med at skifte din pool ud igen eller gerne vil investere i noget større. 
 

Pools til børnene 

Den billigste poolløsning er selvfølgelig en børnepool - og det er også her, de fleste starter deres poolkøb. De små badebassiner har ofte en holdbarhed på 1 til 3 sæsoner, afhængig af hvor godt du vedligeholder dem. 

Disse pools kan være det rigtige valg, hvis du har små børn eller ønsker en model, du kan skifte ud om nogle år, når børnene bliver for store.

Badebassiner kan ikke tåle at stå ude året rundt, og de kræver defor, at du pakker dem ned og opbevarer dem korrekt henover vinteren.
 

Fast set pools 

Ønsker du en lidt større pool, så kan du kigge på de populære fast set pools. Disse oppustelige pools kommer til fordelagtige priser og er hurtige at sætte op. De kommer i flere størrelser og dybder og passer perfekt til familien. 

Det er pools med en oppustelig kant og findes i størrelserne fra 3,0 til 4,5 meter i diameter og med dybder på fra 76 til 91 cm. Disse pools har en holdbarhed på 2 – 3 år alt efter brug og vedligeholdelse.

Fast set pools i plastik risikerer du dog at tage skade af vintervejret, og derfor anbefaler vi, at du pakker din pool ned og opbevarer den et tørt sted i vinterperioden.
 

Stålvægspools 

Ønsker du at investere i en mere langsigtet løsning, så kan en stålvægspool være det rigtige valg. Denne type pool har en væsentlig længere holdbarhed og skal ikke afmonteres over vinteren. 

Denne pool har en holdbarhed på mellem 10 og 15 år og findes i mange forskellige størrelser. De typiske størrelser varierer mellem 3,5 til 5,5 meter i diameter med dybder mellem 0,90 til 1,20 meter. 

Stålvægspools er perfekte til dig, der ønsker en permanent løsning, og som gerne vil have plads til hele familien.
 

Andre pooltyper

Der findes også andre pooltyper som eksemeplvis pools i træ, glasfiberpools og pools i beton. Alle pools har deres egne fordele og ulemper, og derfor er det vigtigt, at du undersøger hvilken, pool der passer til jer.

På føtex.dk har du mulighed for at købe badebassin, fast set pools og pools med stålvægge, da disse er forholdvis lette at vedligeholde og kræver mindre arbejde end eksempelvis en pool i træ.

Størrelsen og dybde på din pool 

Når du vælger pool til haven, er det vigtigt at tage højde for størrelsen og dybden. Disse to faktorer er meget afhængig af hvor mange, der skal bruge poolen ad gangen og alderen på eventuelle børn.  

Til de mindste op til 6-7 år anbefales et soppebassin op til 1.000 liter. Er børnene ældre, vil en større pool med mere dybde være et hit. Her anbefaler vi, at du vælger pool ud fra barnets højde. 

Det er vigtigt at tage hensyn til barnets højde, når du vælger dybden på dit bassin. Dybden har nemlig betydning for barnets muligheder, når det kommer til at lege i vandet. Pools må ikke være for dybe, og det er vigtigt, at børnene kan tage afsæt på bunden af poolen. 

Skal du investere i en pool, som skal bruges i flere sæsoner, så anbefaler vi, at du måler højden på dine børn fra jorden og op til hagen, når de står på tæer og vipper hovedet bagud. På den måde får du en idé om hvor dyb den pool skal være - uden at dine børn vokser fra den efter et år. 

Husk altid at have opsyn med børn, når de befinder sig i nærheden af vand - ligegyldigt hvor dyb poolen eller badebassinet er.
 

Placering af pool i haven 

Når du har fundet den pool, der passer perfekt til dine behov, så er det værd at overveje, hvor den skal stå i haven. 

Alle fritstående pools kræver et plant underlag at stå på, uanset om der er tale om et oppustelig bassin eller en pool af stål. Vandet skal så vidt muligt være i vatter.

Har du investeret i en pool, der skal pakkes ned om vinteren (som et børnebassin eller en fast set pool), kræver din placering ikke ligeså meget overvejelse, som hvis poolen skal være permanent. 

Vil du investere i en stålvægspool (eller andre pools med lang levetid), skal du overveje, om du vil have en fritstående eller nedgravet pool. 

Din pool bør placeres, så du får masser af sollys direkte på bassinet. Der er nemlig stor forskel på temperaturen på vandet, hvis den står i sol eller skygge.

Derudover er det en god idé, at placere poolen hvor der er læ. Ved mindre børn i et lille bassin, kan disse dog med fordel placeres i skyggen under en parasol for at beskytte den udsatte hud.

Din pool bør ikke ikke placeres tæt på træer eller buske. Blade og grene falder i vandet, og det kræver en større vedligeholdelse fra jeres side af.
 

En fritstående pool til haven 

De fleste pools kan opsættes fritstående. Poolen placeres over jorden, og du slipper derfor for at skulle lave udgravninger til den. 

Du har flere valg, når det kommer til fritstående pools, og der findes både oppustelige løsninger og mere permanente løsninger (som eksempelvis stål). 

 

Fordele ved at have en fritstående pool 

 • Man får et klart afgrænset poolmiljø 

 • Man skal ikke køre overflødig jord væk 

 • Man kan skabe forskellige niveauer i haven 

 • Man skaber afgrænset rum i haven, som hele familien kan være i.
   

Ulemper ved en fritstående pool 

 • Poolen bliver meget synlig i haven 

 • Man skal sikre sig, at jorden udenom poolen er godt pakket til 

 • Ekstra udgift til beklædning af sider.

 

En nedgravet pool i din have 

Leder du efter en pool, som altid står klar til en dukkert, og som samtidig ikke ser alt for klodset ud i haven? 

Så kan det være en fordel at grave den ned. Der findes mange forskellige typer af nedgravede pools, men en af valgmulighederne er stål. 

En nedgravet pool består primært af bøjelige stålvægge, som sættes på skinner. Derefter fores poolen med PVC, og så er den klar til at blive fyldt op med vand. Den nedgravede pool findes i mange former, og du kan selv installere den i haven. 

 

Fordele ved en nedgravet pool 

 • Poolen bliver integreret i haven 

 • Du mindsker lydene fra motoren 

 • Man skaber et central rum i haven for hele familien.
   

Ulemper ved en nedgravet pool 

 • Man skal tænke på sikkerheden – specielt ved små børn 

 • Man skal køre overskydende jord væk

 • Kræver vedligeholdelse året rundt.
   

Om du vælger en fritstående eller nedgravet pool, er der fordele og ulemper. Du skal derfor gøre op med dig selv hvilken metode, der er den rette for dig, din familie, jeres behov og budget. 

Tilbehør til din pool 

Udover at vælge en pool, der passer til dit behov og dit budget, så skal du selvfølgelig også investere i det rette pool udstyr og tilbehør.

Det rette udstyr afhænger selvfølgelig også af din pooltype. Det er begrænset, hvad du skal have fat i, hvis I skal bruge et badebassin til de mindste. Her er det vigtigste at finde det rigtige legetøj, som kan give barnet timevis af glæde. 

Investerer du i en større pool, så er det vigtigt, at du har udstyret på plads. Pool pumpe, sandfilter, renseudstyr og klor kan være nogle af de ting, du skal have fat i. 

En pool pumpe er helt essentielt for renheden af din pool. Hvor sandfilteret sørger for, at din pool ikke bliver en strand. Det rette renseudstyr holder poolen fri fra skidt, samt kemikalier og klor dræber bakterier og alger, der dermed holder vandet rent.

Har du brug for hjælp til dette, kan du med fordel læse vores guide til vedligholdelse af pool i haven.

 

Køb pool på føtex.dk 

På føtex.dk finder du både pools til haven og basebassiner til de mindste. Gå på opdagelse i vores udvalg af vandleg og pools, og find det, du står og mangler til din pool.

Få muligheden for at nyde et køligt dyp på sommerens varme dage og glæd børnene med mange timers leg i bassinet. 

Du finder pools og badebassiner, der er lette at sætte op, samt det tilbehør, du skal bruge til rengøring og vedligeholdelse.

Sådan vedligeholder du din pool

Det er vigtigt at vedligeholde din pool korrekt, så du får mest mulig glæde ud af den. Udover at vedligeholde bassinet, så skal du være opmærksom på bakterier i vandet og hvordan du gør den vinterklar.

Vandleg og pools