Sådan vedligeholder du din havepool

Vedligehold din pool og få meget mere pool-glæde

Det er vigtigt, at du vedligeholder din pool i haven korrekt. Udover at give et bedre bade-miljø, når I bruger jeres bassin, så er den korrekte vedligeholdelse vigtig for levetiden og holdbarheden på din pool eller dit badebassin.

De fleste bassiner kan nemt holde en enkelt sæson, men vil man gerne kunne hive bassinet frem året efter, så er det vigtigt, at du passer godt på det. I denne guide giver vi dig råd og vejledning til, hvordan du bedst vedligeholder og rengør din pool, så du og dine børn kan få mest glæde ud af den. 
 

Sørg for at holde din pool i haven ren

Dit poolvand bliver hurtigt beskidt. Når der bades i vandet, så afgiver huden både skidt, snavs, sved og hudrester. Derudover kan der også samles bakterier i vandet, som kræver at man renser poolen. 

Hvis du har dyr, der glædeligt springer i dit bassin, bør du rense din pool hyppigere, da disse tilfører endnu flere bakterier til vandet. 

I de perioder hvor du bruger din pool meget, er det vigtigt, at du tjekker pH-værdien. pH-værdien i badevandet skal ligge mellem 7,0 og 7,4 for at være optimal. Bruger du klor i din pool, så er det særdeles vigtigt, at du er opmærksom på denne værdi, da klor ikke fungerer korrekt, hvis der er en forkert pH-værdi i vandet. 

pH-værdien i din pool kan reguleres ved at bruge kemi til poolen kaldet pH+ og pH-. Invester i et startsæt, der indeholder disse produkter, så du til enhver tid kan have en super lækker havepool klar til familien. Produkterne er med til at desinficere, bekæmpe algebelægninger og opretholder den optimale pH-værdi for vandet. 
 

Sådan rengør du din pool eller badebassin

Uanset størrelsen på din pool, så skal du rengøre vandet, så det er forsvarligt at bade i. 

Hvis du har et lille badebassin (eller soppebassin), så kan det være, at du foretrækker klorfri vedligeholdelse. Da disse typer ikke har cirkulationspumper som større pools, er der andre metoder, du kan bruge, når det kommer til rengøring. 
 

Udskift vandet i dit basebassin dagligt 

Med et forholdsvis lille badebassin kan du med fordel skifte vandet ofte. Med denne metode undgår du at bruge diverse kemikalier i vandet. En tommelfingerregel er at udskifte vandet, når bunden bliver glat, eller hvis vandet begynder at blive uklart. 

I varme perioder skal du skifte vandet hver eneste dag, da bakterier trives i varmt vand. Derudover skal du skifte det alt efter hvor hyppigt, du bruger bassinet. 

Selvom du skifter vandet hver anden eller tredje dag, så er det vigtigt, at du fjerner insekter og nedfaldne blade eller græs dagligt. Vil du gerne undgå dette, så kan du med fordel dække din pool eller bassin til, når det ikke bruges. 
 

Brug Saness Minipool 

Saness Minipool er en metode du kan bruge til at holde bade- eller soppebassinet fri for bakterier i flere uger. Saness Minipool desinficerer vandet og forebygger belægninger, og du kan hurtigt hoppe i dit bassin, efter du har brugt det. 

Vær opmærksom på, at der ikke er cirkulation i vandet i de små badebassin, og derfor skal du udskifte vandet efter nogle uger. Hvor ofte vandet skal skiftes, afhænger af brugen af basebassinet. 

Klor til vedligeholdelse af større havepools

Har du en stor, permanent havepool, så kan du ikke undgå at skulle bruge noget kemi for at vedligeholde poolen og sørge for, at den er ren. Den type kemi, der er vigtigst for at fjerne alger og bakterier fra dit badevand, er klor. 

Klor desinficerer for bakterier, alger og insekter. Det er med til at sikre renlighed i vandet og giver et klart og indbydende vand. Når du skal skifte vandet i din pool, er det dog vigtigt, at aftapning sker gennem dit kloakafløb. Klorvandet bør ikke bruges som vanding til planter eller græs. Vi anbefaler, at du altid læser brugsanvisningen og fjerner kemikalier fra børns rækkevidde. 

Når du skal bruge plejemidler med klor, så skal mængden passe til den størrelse pool, du har. Sørg derfor altid for at læse brugsanvisningen, så du ikke får for meget eller for lidt klor i vandet. Hurtigklor bruges når du starter badesæsonen. Det anvendes, hvis du opdager, at dit badevand bliver beskidt i løbet af sommeren. Langsom klor, som findes i ’multiklor tabletter’, bør du bruge løbende for vedligeholdelse og er med til at forebygge belægninger på poolens sider og bund. 

Multiklor-tabletterne indeholder desuden et middel, som er med til at samle små mikropartikler i større enheder. På den måde kan filtret lettere fange enhederne. Tabletterne indeholder også en hårdhedsstabilisator, der modarejder udfældning af kalk og mineraler. 
 

Rengør siderne på din pool

Sørg altid for at rengøre bassinkanten og bunden. Dette er med til at sikre en bedre bade-oplevelse og mindske bakterier. Du kan nemt rengøre siden ved brug af en børste og varmt vand. Vær opmærksom på om pool-materialet kan holde til den type børste, du bruger. 

Det er også vigtigt, at du husker at bundsuge og tømme din forfilterkurv og skimmerkurv. Filteret skal returskylles én gang om ugen, alt efter hvilken type du bruger. 
 

Tips til at vedligeholde din have pool

Har du problemer med at holde din pool ren? Oplever du at vandet i poolen bliver brunt, grønt eller måske hvidt og tåget? Herunder kan du se vores tips og tricks til at holde din pool ren. 

Først og fremmest er det vigtigt, at du sørger for, at din pool har den rette pH-værdi, da dette ofte ligger til grund for problemerne. 

  • Test og juster poolens pH-værdi løbende. Den skal altid ligge mellem 7,0 og 7,4. 

  • Efterse og rengør filteret til poolen. Udskift hvis det er nødvendigt. 

  • Undgå at få snavs i poolen og rengør hver dag for nedfaldne blade mm. 

  • I varmere perioder skal du oftere tilsætte vandplejemidler. Derudover skal doserne øges. 

  • Husk regelmæssig chokdesinfektion for at undgå problemer. 

*En chokbehandling betyder, at vandet tilføres en koncentreret dosis desinfektionsmid­del for effektivt at desinficere vandet samt fjerne eventuelle belægninger og misfarvninger.  
Til “chokbehandling” benyttes Klor Starter, som er en hurtigopløselig klor granulat.

Sådan opbevarer du din pool om vinteren

Er dit bassin fremstillet i plastik, så skal de som hovedregel pakkes ned efter endt badesæson. Hvis du ikke pakker det ned, så kan du risikere, at bassinet tager skade af vintervejret.  

Øvrige eller permanente pools skal have en vinterklargøring af poolvandet. Herefter skal du afmontere pumpen og dække poolen med et godt, solidt vintercover. Det er vigtigt, at du afmonterer genstande (som din pumpe) der har mulighed for at sprænge, hvis de bliver udsat for frost.
 

Klargøring af din pool til vinteren

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at alle pools er forskellige, når det kommer til klargøring til vinteren. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på din model og det tilbehør du bruger. Brug denne korte liste som anbefaling.

Vi anbefaler, at du begynder at klargøre din pool til vinter, når udetemperaturen er på 8 grader eller derunder. For at beskytte din pool og de forskellige dele, er det en god idé at have lukket poolen ned inden frosten kommer.

Til din vinterforberdelse kan du med fordel investere i bundstøvsuger, bundnet eller en poolbørste. Du skal også have vintermiddel, klor granulat, pH regulerende midler, afdækning og vinterpropper.

  • Rengør dit bassin: Bundsug bunden på bassinet og tøm skimmerkurven. Rengør vandlinjen og fjern blade samt snavs fra overfladen. Fjern eventuelt din klor doseringsbeholder.
  • Tilsæt plejemidler til vintersæson: Kontroller og juster din pH-værdi og giv dit bassin en chokbehandling med klor. Lad filteranlægget cirkulere mellem 4 og 8 timer så kemikalierne blandes og stabiliseres. Forebyg eventuel algevækst med vintermiddel.
  • Sænk vandniveauet: Når vandet fryser, så udvidder det sig. Derfor anbefaler vi, at du sænker vandniveauet til cirka 5cm under skimmeren.
  • Afmonter dit udstyr: Fjern bundstøvsuger, slange, rengøringsudstyr, doseringsflyder, termometer, evt. saltklorinator fra poolen og fjern stigen. Slå strømmen fra undervandslyset og fjern skimmerkurven fra skimmeren. Slå strømmen fra pumpen og fjern den sammen med slangetilkoblinger.
  • Dæk dit bassin: Invester i et godt poolcover, så din pool er beskyttet mod nedfald og skidt.
Vandleg & pools

Hvilken pool skal jeg vælge

Er du på udkig efter en ny pool, men er i tvivl omhvilken en der er det rette valg? I denne guide kommer vi ind på de mest populære typer af pools, så du kan læse mere om hvad du skal være opmærksom på, inden du investerer i en pool.