Hvilken autostol skal jeg vælge?

Når du skal finde den perfekte autostol til dit barn, kan de mange muligheder hurtigt fremstå som uoverskuelige - især hvis det er første gang du skal vælge. For hvad er vigtigst: Montering eller bekvemmelighed? Og hvad er egentlig lovmæssigt påkrævet?

Der er nogle ting, som du skal være klar over, når du køber en autostol. Derfor giver vi dig et hurtigt overblik her og guider dig til, hvordan du kan vælge den helt rigtige autostol, der både passer til din bil og har den helt rigtige størrelse til dit barn.

Læs med her, og bliv klogere på jeres valg af autostol samt materiale og vedligeholdelse heraf med føtex.dk.
 

Reglerne for brug af autostole

Det er vigtigt, at du først sætter dig ind i de lovmæssige krav, som stilles til autostolen og fastspænding af børn. Det kan nemlig koste dig et klip i kørekortet, hvis du ikke har styr på loven omkring en autostol. I nedenstående afsnit har vi lavet et sammendrag, men du kan læse mere om reglerne i Færdselsloven.

Du skal først og fremmst have styr på barnets højde og vægt, når du skal vælge en autostol, så du er sikker på, at stolen bliver tilpasset og er ordentligt spændt omkring dit barn.

Det er et lovkrav at børn skal være fastspændt til godkendt sikkerhedsudstyr, altså en godkendt autostol, indtil de er mindst 135 cm høje - hvilket typisk er omkring 3-års alderen. Det er altså derfor højden, der afgør, hvornår barnet er færdig med brugen af en autostol og hvornår du må overveje at skifte autostolen ud med en selepude.

Du skal altid kigge efter mærkningen ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129 (i-Size), som sikrer, at autostolen er lovlig (godkendt sikkerhedsudstyr) og lever op til de europæiske sikkerhedsstandarder. I Danmark er det ulovligt at forhandle ikke-godkendte autostole, så det burde ikke være et problem, men hvis du vil være helt sikker, er mærkningen orange og ret tydelig enten på siddepudens side eller ved autostolens nakkestøtte.

Læs mere om reglerne for børn i bilen på Rådet For Sikker Trafik.
 

Hvilken størrelse autostol skal jeg vælge?

Det er vigtigt, at du investerer i den korrekte størrelse autostol, som matcher dit barns behov i form af højde og vægt, så f.eks. selerne kan spændes rigtigt og dit barn derfor kan sidde både godt og sikkert. Autostolen skal løbende skiftes ud, i takt med at dit barn vokser, for at højne og vedligeholde sikkerheden samt trygheden for dit barn i bilen og på køreturen.

Størrelserne på autostole tager typisk udgangspunkt i dit barns alder, vægt og højde, hvorfor du nemt på de forskellige produkter kan bedømme, hvorvidt størrelsen egner sig til dit barn. De forskellige autostolstørrelser og dertilhørende vejledende krav er som følgende:

  • Gruppe 0+ → passer til 0-15 måneder eller 0-13 kg

  • Gruppe 1 → passer til 9 måneder til 4 årige eller 9-18 kg

  • Gruppe 2/3 → passer til 3,5 til 12 årige eller 15-36 kg
     

Bliv klogere på de forskellige autostol størrelser

En gruppe 0+ autostol størrelse anvendes til nyfødte. Her anbefales det, at autostolen placeres bagudvendt på bagsædet - altså mod kørselsretningen -  så barnets, på dette tidspunkt, sårbare nakke og følsomme baghoved bliver ordentlig støttet i tilfælde af sammenstød.

En gruppe 1 autostol er oplagt til børn fra 9-måneders alderen til 4-års alderen - alt efter hvor stort dit barn er og hvor hurtigt barnet vokser. Denne gruppe autostole kan typisk monteres både bagudvendt og med kørselsretningen, men med et barn omkring de 9 måneder anbefales det dog stadig, at placere autostolen bagudvendt (mod kørselsretningen). Med en i-Size godkendt autostol, er det faktisk et lovkrav, at autostolen er bagudvendt til barnet er min. 15 måneder.

En gruppe 2/3 autostol monteres med kørselsretningen. Udskiftningen til denne størrelse autostol anbefales først til når barnet er over 3 år og vejer mindst 15 kg. En gruppe 2/3 autostol er nemlig udstyret med en 3-punkts sele som kræver at barnet sidder korrekt og stille. Hvis dit barn ikke kan det, er det muligvis ikke klar til denne type autostol, og du bør derfor overveje en anden model.
 

Skal autostolen bruges på forsædet eller bagsædet?

Du kan sætte de fleste autostole på både forsædet og bagsædet, men benytter du forsædet skal du være ekstra opmærksom på bilens airbag. Du skal nemlig altid slå airbaggen fra, hvis barnet sidder i en bagudvendt autostol på forsædet. Det er direkte ulovligt ikke at slå airbaggen fra (jf. Færdselsloven §80a, stk. 3), idet et sammenstød kan have fatale konsekvenser for barnet.

Hvis barnet sidder i en fremadvendt autostol på forsædet, kan du typisk læse i bilens instruktionsbog, om airbaggen skal slås fra. Mange nyere biler har dog en intelligent airbag, som tager højde for børn på forsædet – men det er altid en god ide at dobbelttjekke.

Hvis du er i tvivl om airbaggen og dens funktioner, bør du placere autostolen på bagsædet.
 

Hvilken bil skal autostolen monteres i?

Det er ikke underordnet hvilken bil, autostolen skal sidde i. For det første er det ikke alle autostole, som passer til alle biler. For det andet er det forskelligt, hvordan autostolen må placeres i den enkelte bil. Derfor skal du undersøge, om autostolen skal sættes fast med Isofix-beslag eller sele i din bil. Først når det er på plads, kan du begynde at frasortere i udvalget af autostole.
 

Autostol med Isofix-montering

Isofix er et monteringssystem, der findes i de fleste nyere biler. Isofix er to fastforankrede hægter, der er formet som et u, og som sidder mellem bilens sæde og ryglæn.

Du sætter autostolen fast direkte på de u-formede hægter ved bare at klikke den på. Så er du klar til at køre med den lille. Det giver både en lettere og mere sikker fastspænding af stolen.
 

Autostol med selemontering

Hvis du ikke har en bil med Isofix, skal du vælge en autostol med selemontering. Selemonteringen kræver dog lidt ekstra arbejde, når du skal sikre dig, at autostolen er fastmonteret korrekt. Mange kommer nemlig til at fejlmontere autostolen, og derfor er det vigtigt, at du tager dig ekstra god tid.

Du monterer autostolen med bilens almindelige 3-punkts sele på en af de pladser, hvor der normalt sidder passagerer. Hvis du har monteret autostolen rigtigt, er der flere fordele ved selemontering.

Det er blandt andet en mere fleksibel monteringsmåde end Isofix, da du lettere kan flytte autostolen fra bil til bil. Det er praktisk, hvis bedsteforældrene skal ud og køre en tur med barnebarnet.
 

Vedligeholdelse af en autostol

Med længere køreture kommer der ofte snacks, drikkevarer og gylp i kontakt med autostolen. Derfor kan den hurtig blive beskidt, og så er det en god ide at have et betræk, der er vand- og skidtafvisende samt vaskbart.

De fleste kvalitets autostole er lavet af et materiale, som opfylder de tre krav. Derudover er betrækket på nyere autostole også rivefast, hvilket sikrer en længere levetid på stolen.
 

Bliv klogere på autostole med føtex.dk

Med ovenstående informationer i bagagen burde du være klar til at vælge en autostol. Gå på opdagelse i vores udvalg af spændende babyudstyr eller find aktiviteter for hele familien i vores familie, hobby og udeliv sortiment her på føtex.dk.

Bemærk: skal du benytte en autostol i udlandet, skal du være opmærksomhed på, at hvert land har deres egne regler og love omkring brugen af autostole, selepuder og børn i det hele taget i køretøjer.