Få farver ind i soveværelset

Vidste du, at farver i et soveværelse kan have betydning for, hvordan du sover og din søvnkvalitet heraf? Farver har stor indflydelse på, hvilke stemninger vi ønsker at skabe i et rum – og her er soveværelset ingen undtagelse.

Dog er der ikke en direkte facitliste med do’s og dont’s, når det kommer til farveindretning, da mennesker er forskellige. Nogle har behov for at vågne op til farver, der giver energi i kroppen om morgenen, mens andre har brug for ro til at falde bedre i søvn om aftenen.

Det er derfor essentielt, at du finder ud af, hvad du, din hjerne og din krop har behov for, når det kommer til stemningen i soveværelset – skal du vågne op til energi, eller skal du have ro til at slappe af og falde søvn?

I denne guide vil vi komme ind på, hvordan du kan inkorporere farver i din soveværelse, men uden det bliver et stresselement eller virker kaotisk og rodet.
 

De farverige soveværelsesvægge

I dag er det utrolig populært med farvede vægge i hjemmet, og særligt soveværelset er en af de rum, hvor man kan finde fine penselstrøg. Her kan du vælge enten at farve en enkelt væg, alle 4 vægge eller hele rummet, hvor du også maler loftet i samme farve. Uanset hvad du vælger at gå med, skal du være sikker på, at du vælger en farve, som du ikke bliver træt af.

Du skal derfor ikke være bange for at teste farveprøver, inden du går med dit valg. Find gerne flere forskellige farveprøver og mal dem på væggen for et overblik over deres udtryk. Vælg desuden gerne en vægmaling uden højglans, da det skaber mere genskin og dermed mindre ro for øjet.

Som allerede nævnt er der ingen facitliste, når det kommer til valg af farver, men når det kommer til at male vægge i soveværelset, er det særligt nuancer som blå, lys gul og grøn, der skaber ro og får dig til at slappe af – og faktisk helt ubevidst. Og jo mere du slapper af ubevidst, jo nemmere falder du også i søvn, som resulterer i bedre søvnkvalitet.

Kulørte sengetøj, lagner og andre tekstiler

Hvis du ikke er typen, der er så vild med farvede vægge, så bare rolig. Hvide vægge og loft er også en udmærket måde at skabe ro i soveværelset, da det føles rent og luftigt. Men hvis du stadig gerne vil inkorporere farve i din soveværelsesindretning, er kulørt, mønsteret og farverigt sengetøj, lagner og andre bløde tekstiler oplagte.

I dag findes der mange varianter indenfor sengetøj og lagner, der både varierer i farve, mønster, materiale, størrelse og kvalitet. Det er derfor vigtigt, at du vælger sengetøj, som passer ind til din indretning, og som du føler ro ved, når du ligger dig svøbt ind i dynen. Selv når du har fundet sengetøj, som du kan lide, er det også vigtigt, at det er lavet i et materiale, som ikke kradser eller klør og dermed vækker dig i løbet af natten.

Hvis du ønsker mere neutrale farver, mens du sover, men godt vil have lidt farve ind om dagen, kan du investere i et sengetæppe samt kulørte puder, der vil pynte sengen så fint, når det er dag, og som fjernes igen, når du skal sove. Her har du mange kombinationsmuligheder, så det er kun din fantasi, der sætter grænser for, hvor farverig din seng skal være.
 

Farvestrålende billeder og plakater

Med farvestrålende billeder og plakater kan du nemt tilføje unik personlighed og kulør i soveværelset, som du kan tage ned og op efter behov. Mange finder ro i fine motiver og billeder, hvor der i dag er et bredt udvalg af bl.a. natur, mennesker, dyr og abstrakt kunst til nærmest ingen penge. Særligt billedvægge med flere forskellige motiver og billedstørrelser er populære at have på væggen, så de sammen danner en collage-agtig effekt.

Når det kommer til at have fotos i soveværelset, er det særligt natur- og dyrebilleder, der er populære at have hængende, da de har en beroligende effekt, som bringer naturen nærmere og ind i soveværelset. Er du derimod typen, der søger noget mere opkvikkende og energigivende, er plakater med meget spræl og farve samt inspirerende citater sagen til at få dig op om morgenen.

Der er mange måder, hvorpå du kan få billeder op på væggen. Nogle har det over sengen, mens andre har det overfor deres seng, så det er noget af det første, de ser, når de står op, eller hvis de ikke ønsker at have et fladskærms TV i soveværelset.