Din guide til SUP boards

Stand up paddle boarding (Som i daglig tale bliver kaldt for SUP) er blevet populært i Danmark – og det er bestemt ikke uden grund. Denne motionsform tilbyder noget til enhver smag, og det er uanset, om du leder efter action eller noget mere afslappende. 

Med et SUP board kan du tage ud og padle en afslappende tur på en rolig sø. Du kan meditere, kaste dig ud i at dyrke SUP-yoga eller tempo-padle for at få en god træning. 

Uanset dine ambitioner, så er nøglen til glæden ved SUP det rigtige board. I denne guide gennemgår vi de ting, du skal være opmærksom på, når du skal vælge et bræt til dine SUP-oplevelser. 

 

Hvad er SUP? 

SUP er forkortelsen for Stand Up Paddleboarding. Det er en paddlesport med hawaiiansk arv, som grundlæggende består af et bræt og en paddle, som du bruger til at drive dig frem. 

SUP er blevet meget populært i Danmark de seneste par år, hvilket også skyldes de mange skønne steder, vi har i landet, hvor man kan dyrke denne sport og alle dens afgreninger. 

SUP boards er ofte længere og bredere end de traditionelle surfbræt, hvilket gør det muligt at balancere komfortabelt på dem. 

SUP giver god træning for hele kroppen. Uanset om du er til motion, meditation, race, surf eller noget helt andet, så udfordrer sporten dig fysisk og aktiverer/styrker musklerne i din krop.

SUP er særdeles effektivt til at arbejde med din core-styrke, som består af træning af dine kernemuskler (bækken, mave og ryg). 

Hvilken SUP board skal jeg vælge?

For at finde det SUP board der passer til dig, er det vigtigt, at du overvejer, hvad du skal bruge det til, hvordan du vil bruge det, dine ambitioner, og hvordan du ønsker, at brættet skal håndteres i vandet. 

De vigtigste punkter er at kende og vælge formen på dit bræt, finde den korrekte kapacitet og volumen samt den rigtige længde, bredde og tykkelse. 

Alt efter hvad du skal bruge dit paddle board til, kan du overveje, om du skal skaffe ekstra finner eller andet udstyr, som vil give dig endnu mere glæde med dit nye board. 

Hvorvidt du vælger et solidt eller oppusteligt bord, afhænger af, hvordan du transporterer det, og hvor meget plads du har til at opbevare det.

 

De forskellige typer SUP paddleboards 

Der findes forskellige typer af SUP boards, og alt efter hvad din ambition er, kan det være du foretrækker det ene board frem for det andet. 

 

Formen på dit SUP board

En af de ting du kan kigge på, er selve “kroppen” på dit bræt. Kroppen (eller skroget) har nemlig betydning for, hvordan brættet fungerer i vandet. 

Der findes som udgangspunkt 2 typer skrog: planskrog og deplacement. 

Planskroget ses ofte hos de rekreative boards. Skroget er fladt og bredt og minder mest om et surfbræt. Den flade form er med til, at boardet lettere kan dreje, og det er derfor perfekt, hvis du gerne vil bruge boardet til fritidspadling, SUP-yoga og surfing. 

Deplacement betyder, at snuden på boardet er spidst på samme måde som en kano eller kajak. Dette design sørger for, at boardet lettere og hurtigere glider gennem vandet med mindre indsats. Man kan derfor nå længere og hurtigere. Dette board er et hit hos dem, der gerne vil padle som sport eller måske endda bruge det til race. 

Tidligere var deplacement designet forbeholdt de faste boards. Dog bliver producenterne bedre til at lave oppustelige SUP boards med "spidse" næser. Flere designs forsøger også at lave et kompromis mellem de to typer skrog, så den rekreative motionspadler kan få det bedste fra begge verdener. 

Begge typer skrog kan nydes af begyndere, men der er forskel på de aktiviteter, du kan foretage dig på de forskellige bræt. På grund af dette er det klogt at vælge skrogtype baseret på, hvordan du planlægger at bruge dit board. 

 

SUP boards typer 

Dit SUP board kan have forskellig form, alt efter hvad du vil bruge det til. Som udgangspunkt findes der 4 forskellige typer SUP boards: Allround, Race, Touring og Wave/bølge. 

 

1. Allround 

Allround boardet er det, man vil beskrive som et “normalt” board. En allround SUP kan bruges til det meste og er derfor ikke specialiseret i et enkelt område.

Boardet er særdeles god til begynderen, der gerne vil prøve det hele, eller til familien, som leder efter et board, som de kan deles om. 

Dette board kan bruges til alt fra SUP-yoga til touring. En allround SUP er typisk 9-12 fod lang og 28-32 inches bred. Det er surferens vægt, der afgør den præcise størrelse, hvilket du kan læse mere om nedenfor. 

 

2. Race 

Race boardet er designet til at kunne opnå høj fart. Det smarte design yder ikke så meget modstand i vandet, og derfor er dette bræt perfekt til dig, som gerne vil padle hurtigt. 

Uanset om du ønsker at bruge det på korte ture, lange ture eller sejle om kap med vennerne, så får du rigeligt med fart på med dette SUP board. 

Ulempen ved Race SUP boards er, at de ikke ligger så stabilt i vandet, og derfor er de sværere at holde balancen på. Der findes forskellige længder på race boards, og vil du gerne være mere seriøs indenfor dette område, anbefaler vi, at du læser mere om længderne, før du køber et board. 

 

3. Touring

Touring boards er en krydsning mellem en allround og et race SUP. Dette SUP har et smalt design, så du hurtigt opnår fart. Dette er kombineret med et bredere område, hvor du står, så du får en bedre balance. 

En touring SUP egner sig godt til længere ture på fladt vand, på åbent hav og alt derimellem. Touring SUP boards er meget alsidige, de glider godt gennem vandet, og de er lette at få op i fart. 

 

4. Wave/bølge Sup

Wave eller bølge SUP er et board, der er specialdesignet til bølger. Boardet er mindre og bredere, hvilket gør det særdeles manøvredygtigt, samtidig med at du har en god balance på boardet.

Med dette board kommer du tættere på det almindelige paddle surfing. Dette board er perfekt til dig, der gerne vil ride på de vilde bølger eller skal bruge det i vande, hvor bølgerne går højt. 

 

 

Hvilken størrelse skal mit SUP board have? 

Det er selvfølgelig også vigtigt, at du finder et board i den rigtige størrelse. Et SUP skal nemlig arbejde efter din vægt og din størrelse. Hvis brættet ikke fortrænger den korrekte mængde vand til din vægt, så vil dit board føles ustabilt, og du vil ikke opleve, hvor godt det padler gennem vandet. 

Brætvolumen og vægtkapacitet er 2 faktorer, der påvirker, hvor stabil du vil føle dig, og hvor godt brættet vil rejse gennem vandet. Volumen og vægtkapacitet bestemmes af længden, bredden og tykkelsen af ​​brættet.

SUP-producenter kombinerer disse 3 dimensioner på forskellige måder for at opnå forskellige ydeevneegenskaber. Derfor er det altid vigtigt, at du tjekker op på producenten, inden du investerer i et nyt bræt. 

 

Volumen på dit SUP board 

Volumen på dit SUP board siger noget om, hvor meget opdrift den oppustelige SUP har og angives i liter. Jo tungere du er, jo mere opdrift har du brug for. 

En oppustelig SUP med høj volumen er mindre manøvredygtig end en oppustelig SUP med lav volumen. Derfor er det vigtigt, at du vælger en oppustelig SUP med lige netop den volumen, der passer til din vægt. 

Som tommelfingerregel kan du bruge dette: 

Vægt på SUP surfer 

50 – 70 kg : 140 – 180 L 

70 – 90 kg : 180 – 280 L 

+ 100 kg : + 300 L 

 

Vægtkapacitet på SUP board 

Hvert board har en kapacitet, som du som surfer bør overholde for at få den bedste oplevelse med dit board. Hvis der er for meget vægt på boardet, vil det ligge lavere i vandet, og du vil ikke kunne padle så effektivt på det. 

Når du tænker på kapacitet, skal du overveje den samlede vægt, du lægger på brættet. Det vil altså sige inkl. surfer, udstyr, mad, og hvad du ellers har med. Kapaciteten er også afhængig af den type skrog, dit SUP har. 
 

Længden på dit SUP board 

Længden på det SUP er med til at bestemme, hvordan boardet manøvrer i vandet. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo længere boardet er, jo hurtigere er boardet. 

De kortere bræt er dog ofte mere manøvredygtige. Derfor er det vigtigt, at du overvejer hvad, du vil bruge dit SUP til, inden du vælger længde. 

Overvej også længden på dit board med hensyn til din biltype, opbevaring i hjemmet og længden af gåtur til stranden eller kysten. De lange SUP kan nemlig være svære at have under armen – specielt hvis det blæser. 

Skal jeg vælge et fast board eller oppusteligt SUP? 

Om du skal vælge et oppusteligt eller et fast SUP board, er helt op til dig selv. Som udgangspunkt er faste SUP boards mere stabile og de glider hurtigere gennem vandet. Dog vejer det mere end det oppustelige paddle boards og kræver mere opbevaringsplads.

 

Fordele ved et oppusteligt SUP board 

Oppustelige SUP boards er blevet et hit. De smarte boards er meget stabile og kommer i mange forskellige designs, så du kan finde den, der passer til dine ambitioner. 

Et oppusteligt board er utroligt holdbart og lavet til at modstå slag fra din paddle og meget andet. De er slidstærke og lette at opbevare, da de ikke kræver meget plads. Derudover er de lette at transportere, da de let kan pakkes sammen.

 

Fordele ved et fast SUP board 

Et fast SUP er hurtigere, mere stabilt og mindre følsomt overfor krusninger på vandet. En fast SUP giver muligheden for et stift board, der har et bedre og hurtigere glid igennem vandet og som samtidig er særdeles slidstærk.

Boardet har dog den ulempe at fylde meget og kræver derfor en del opbevaringsplads. Derudover er det mere besværligt at transportere, da dette kræver en bil, der kan have boardet med.

 

Paddel til SUP 

At vælge den rigtige paddel, er ligeså vigtigt som at vælge det rigtige SUP board. Der findes forskellige materialer til paddles, og her er det vigtigt, at man igen ved, hvad ens eget formål er. 

Oppustelige SUP pakker kommer oftest med en paddel i aluminium. Ønsker du dog en lettere og mere stiv paddel, kan du med fordel kigge efter en carbon paddel. Disse er ofte mere effektive i vandet, men også dyrere end dem i aluminium. Der findes også paddler, der fusionerer de to materialer.

Der findes forskellige længder og størrelser på paddles. Det essentielle er dog, at padlen passer til dig og dit SUP. En tommelfingerregel er, at jo mindre bladet på din paddel er, jo hurtigere acceleration får du.

Hvis du tilgengæld ønsker en højere topfart, skal bladet være større. Din vægt har også betydning for størrelsen på bladet: jo højere vægt, jo større blad har du behov for. 

Den korrekte længde afhænger igen af disciplinen, men en god tommelfingerregel til allround SUP og wave SUP er 15-20 cm højere end dig selv. Til race og touring skal padlen være ca 40-50 cm højere end dig selv. 

Du kan med fordel starte med en justerbar paddel, så du kan prøve forskellige længder og finde den, du foretrækker. 

 

Tilbehør til SUP 

Alt afhængigt af hvordan du planlægger at bruge dit nye SUP bræt og dine ambitioner for det, kan det være en fordel at kigge på ekstra tilbehør. 

Når man køber en oppustelig SUP, så følger der ofte en pumpe, et reperationssæt og en paddel med. Derudover findes der en række tilbehør, som kan være en fordel at investere i, da dette er særdeles praktisk. 

  • Bungee-stropper / fastspænding: Disse strækbare stropper er placeret foran og / eller bag på brættet og er gode til at sikre tørreposer, tøj og kølere. 

  • Leash/snor: En leash er den snor, som du sætter på dit SUP board, så det ikke driver fra dig.  

  • Taske: en taske til at transportere dit SUP og din paddle. Tasken er desuden med til at beskytte begge ting under transport og opbevaring. 

  • Vandtætte covers til din telefon: Hvis du har en telefon med på tur, så opbevar den i et vandtæt cover, for vand og elektronik er sjældent et godt miks. 
     

Finner til SUP 

Finnen er en essentiel del af sit SUP og er med til at holde dig på ret kurs. Derudover kan den rigtige finne også være med til at sikre dig fart, hvis du er til race. 

Enten har man en enkelt finne skinne i midten, og nogle gange tre finne skinner, hvor den midterste finne er forskudt længere frem (surf). Finnen er aftagelig, hvilket gør, at du kan skifte den ud til en model, der passer bedre til dit behov. 

Det kan være svært at finde frem til din rigtige finne, da deres form, størrelse og design er en videnskab i sig selv. Simplificeret så skal der forskellige finner til de forskellige board typer afhængig af formål og effekt. 

Placeringen af din finne har også betydning for din oplevelse. Du kan selv vælge hvor på skinnen, finnen skal placeres, men for de fleste rekreative padlere skal finnen placeres så langt tilbage som muligt for at opnå en bedre retningsstabilitet.

 

Finnernes placering og deres betydning

Finne placeret fremme – letter manøvreringen af boardet og egner sig særdeles godt til surf. 

Finne placeret bagved – finnen giver bedre retningsstabilitet og er særdeles godt til touring. 

Finne placeret i midten – finnen giver en godt kompromis mellem retningsstabilitet og manøvrering. 

 

Hvilken våddragt skal jeg købe til SUP?

Danmark er ikke just kendt for at være et varmt land, og det kan derfor være en god investering at købe en lækker vådddragt, når man skal ud og SUP surfe. Det er nemlig med til at holde dig varm samt behagelig og derved gøre SUP oplevelsen sjovere og rarere. 

Ligesom med alt det andet tilbehør vi har nævnt i guiden, er der også mange forskellige typer våddragter at vælge imellem. Kvalitet og pris vil selvfølgelig gå hånd i hånd, så alt efter hvor meget du vil SUP surfe, jo flere penge vil det også give mening at kaste efter det. 

Det bedste materiale er elastisk neopren, da dette stof gør, at dragten kan strækkes og derved tilpasse sig til suferens krop. Dernæst skal du helst gå efter en våddragt, der er limet og ikke syet, da du undgår vandgennemstrømning ved disse typer syninger. Du undgår derved at sænke temperaturen i våddragten yderligere. 

Du skal også helst vælge en dragt, som du selv kan tage af og på, så du ikke er afhængig af andres hjælp. Det sker særligt, hvis der ikke er en snor i lynlåsen, og du derved ikke kan lyne dragten af og på. Vælg derfor en våddragt, hvor der er snor i, som selv kan hive fat i. 

Ulempen ved at investere i en våddragt er, at det godt kan blive en dyr affære, hvis du ikke SUP surfer særlig ofte, samtidig med at den kræver særlig vedligeholdelse for ikke at blive ulækker eller forkorte dens levetid. 

Du skal derfor have overvejet, hvor meget tid du vil bruge på denne type vandsport. 

 

Svømmevest til SUP paddleboards

Vidste du, at det er lovpligtigt at have en svømmevest eller en redningsvest med sig, når du er på din SUP eller kajak? Selvom du ikke skal have den på, så skal du medbringe en svømmevest. 

Når du skal finde en svømmevest til SUP, er der ikke en særlig model, du skal gå efter til netop denne sport. Men der er selvfølgelig nogen, der er bedre end andre.

Eftersom du bevæger meget overkroppen, når du SUP paddler, skal du vælge en svømmevest, der giver dig stor bevægefrihed og derved ikke hæmmer dig. 

Samtidig skal den stadig have god opdrift og sikkerhed i vandet, hvis du skulle komme ud for hæsblæsende vejr og en situation, der kræver det. 

En traditionel redningsvest vil ikke være oplagt til SUP, da den har ikke stor bevægelighed, og derved gør det svært for dig at paddle. Dog har den stor opdrift, hvilket giver dig større sikkerhed på vandet. 

 

Køb SUP boards på føtex.dk 

Find dit nye SUP board online på føtex.dk og bliv klar til sommerens varme dage. Tag med vennerne på tur eller oplev den danske natur direkte fra dit board af. Find de board, der passer bedst til dig, i vores sortiment. 

Se vores udvalg af SUP Boards

Vil du gerne prøve SUP? Her på føtex.dk har vi samlet vores udvalg af SUP boards på denne side. Find den model, der passer bedst til dig og bliv klar til nye oplevelser.