Din guide til SUP boards

Stand Up Paddleboarding (som i daglig tale bliver kaldt for SUP) er blevet utroligt populært i Danmark – og det er bestemt ikke uden grund. Denne motionsform tilbyder noget til enhver smag, og det er uanset, om du leder efter action eller noget mere afslappende.

Med et SUP board kan du tage ud og padle en afslappende tur på en rolig sø. Du kan meditere, kaste dig ud i at dyrke SUP-yoga eller tempo-padle for at få en god træning. 

Uanset dine ambitioner, så er nøglen til glæden ved stand up paddle det helt rigtige board. I denne guide gennemgår vi de ting, du skal være opmærksom på, når du skal vælge et bræt til dine vand-oplevelser.
 

Hvad er SUP? 

SUP er forkortelsen for Stand Up Paddleboarding. Det er en vandsport med hawaiiansk arv, som grundlæggende består af et bræt og en paddle, som du bruger til at drive dig frem. Sporten er de seneste år blevet utroligt populær i Danmark, hvilket også skyldes de mange skønne steder, vi har i landet, hvor man kan dyrke denne sport og alle dens afgreninger. 

SUP boards er ofte længere og bredere end de traditionelle surfbræt, hvilket gør det muligt at balancere komfortabelt på dem. Disse helt specielle bræt giver god træning for hele kroppen. Uanset om du er til motion, meditation, race, surf eller noget helt andet, så udfordrer sporten dig fysisk og aktiverer/styrker musklerne i din krop.

Overvejelser når du skal købe et paddleboard

For at finde det SUP board der passer til dig, er det vigtigt, at du overvejer, hvad du skal bruge det til, hvordan du vil bruge det, dine ambitioner, og hvordan du ønsker, at brættet skal håndteres i vandet. De vigtigste punkter er desuden, at:

  • Kende og vælge formen på dit bræt

  • Finde den korrekte kapacitet og volumen

  • Finde den rigtige længde, bredde og tykkelse

Alt efter hvad du skal bruge dit paddleboard til, kan du overveje, om du skal skaffe ekstra finner eller andet udstyr, som vil give dig endnu mere glæde med dit nye bræt. Hvorvidt du skal vælge et solidt eller oppusteligt bræt, afhænger af, hvordan du vil transportere det, og hvor meget plads du har til at opbevare det.
 

Formen på dit bræt

En af de ting du kan kigge på, er selve “kroppen” på dit board. Kroppen (eller skroget) har nemlig betydning for, hvordan brættet fungerer i vandet. Der findes som udgangspunkt 2 typer skrog: planskrog og deplacement. 

Planskroget ses ofte hos de rekreative boards. Skroget er fladt og bredt og minder mest om et surfbræt. Den flade form er med til, at boardet lettere kan dreje, og det er derfor perfekt, hvis du gerne vil bruge brættet til fritidspadling, SUP-yoga og surfing. 

Deplacement betyder, at snuden på boardet er spidst på samme måde som en kano eller kajak. Dette design sørger for, at brættet lettere og hurtigere glider gennem vandet med mindre indsats. Man kan derfor nå længere og hurtigere. Dette bræt er et hit hos dem, der gerne vil padle som sport eller måske endda bruge det til racing.

Tidligere var deplacement designet forbeholdt de faste boards. Dog bliver producenterne bedre til at lave oppustelige SUP boards med "spidse" næser. Flere designs forsøger også at lave et kompromis mellem de to typer skrog, så den rekreative motionspadler kan få det bedste fra begge verdener. 

Begge typer skrog kan nydes af begyndere, men der er forskel på de aktiviteter, du kan foretage dig på de forskellige bræt. På grund af dette er det klogt at vælge skrogtype baseret på, hvordan du planlægger at bruge dit board.

Hvilken størrelse SUP board skal jeg vælge? 

Det er selvfølgelig også vigtigt, at du finder et bræt i den rigtige størrelse. Et SUP board skal nemlig arbejde efter din vægt og din størrelse. Hvis brættet ikke fortrænger den korrekte mængde vand til din vægt, så vil det føles ustabilt, og du vil ikke opleve, hvor godt brættet padler gennem vandet. 

Brætvolumen og vægtkapacitet er 2 faktorer, der påvirker, hvor stabil du vil føle dig, og hvor godt brættet vil rejse gennem vandet. Volumen og vægtkapacitet bestemmes af længden, bredden og tykkelsen af ​​brættet.

Producenterne kombinerer disse 3 dimensioner på forskellige måder for at opnå forskellige ydeevner. Derfor er det altid vigtigt, at du tjekker op på producenten, inden du investerer i et nyt bræt.
 

Volumen på dit bræt

Volumen på dit paddleboard siger noget om, hvor meget opdrift det oppustelige bræt har og angives i liter. Jo tungere du er, jo mere opdrift har du brug for. 

En oppustelig SUP med høj volumen er mindre manøvredygtig end et bræt med lav volumen. Derfor er det vigtigt, at du vælger en oppustelig model med lige netop den volumen, der passer til din vægt. 

Som tommelfingerregel kan du bruge dette: 

Vægt på brugeren/surferen

50 – 70 kg  →  140 – 180 L 

70 – 90 kg  →  180 – 280 L 

 +100 kg  →  +300 L 
 

Vægtkapaciteten på dit bræt 

Hvert paddleboard har en kapacitet, som du som surfer bør overholde for at få den bedste oplevelse med dit bræt. Hvis der er for meget vægt på brættet, vil det ligge lavere i vandet, og du vil ikke kunne padle så effektivt på det.

Når du tænker på kapacitet, skal du overveje den samlede vægt, du lægger på brættet. Det vil altså sige inkl. surfer, udstyr, mad, og hvad du ellers har med. Kapaciteten er også afhængig af den type skrog, dit bræt har. 
 

Længden på dit bræt

Længden på et SUP board er med til at bestemme, hvordan brættet manøvrer rundt i vandet. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo længere boardet er, jo hurtigere er det. De kortere bræt er dog ofte mere manøvredygtige. Derfor er det vigtigt, at du overvejer hvad, du vil bruge dit bræt til, inden du vælger længde. 

Genovervej også længden på brættet med hensyn til din biltype, opbevaring i hjemmet og længden af gåtur til stranden eller kysten. De lange bræt kan nemlig være svære at have under armen – specielt hvis det blæser.
 

Skal jeg vælge et fast eller oppusteligt SUP board? 

Om du skal vælge et oppusteligt eller et fast bræt, er helt op til dig selv. Som udgangspunkt er faste bræt mere stabile og de glider hurtigere gennem vandet. Dog vejer de mere end de oppustelige modeller og kræver samtidig mere opbevaringsplads.
 

Fordele ved oppustelige bræt

Oppustelige SUP boards er blevet et hit. De her smarte bræt er meget stabile og kommer i mange forskellige designs, så du kan finde lige den, der passer til dine ambitioner. 

Disse modeller er utroligt holdbare og lavet til at modstå slag fra din paddle og meget andet. Derudover er de lette at opbevare, da de ikke kræver meget plads, og nemmere at transportere, da de let kan pakkes sammen.
 

Fordele ved faste bræt 

Faste paddleboards er hurtigere, mere stabile og mindre følsomme overfor krusninger på vandet. Et fast bræt giver muligheden for en stiv flade, der har et bedre og hurtigere glid igennem vandet, og som samtidig er særdeles slidstærk.

Ulempen ved disse bræt er dog at de fylder meget og derfor kræver en del opbevaringsplads. Dette betyder samtidig at de er mere besværlige at transportere, da det kræver en bil for at kunne medbringe dem.

 

SUP paddle og andet essentielt tilbehør

At vælge den rigtige paddle, er ligeså vigtigt som at vælge det rigtige SUP board. Der findes forskellige materialer til paddles, og her er det vigtigt, at man igen ved, hvad ens eget formål er.

Oppustelige bræt-pakker kommer oftest med en paddle i aluminium. Ønsker du dog en lettere og mere stiv paddel, kan du med fordel kigge efter en carbon paddle i stedet. Disse er ofte mere effektive i vandet, men også dyrere end dem i aluminium. Der findes også paddler, der fusionerer de to materialer.

Der findes forskellige længder og størrelser på paddles. Det essentielle er dog, at padlen passer til dig og dit bræt. En tommelfingerregel er, at jo mindre bladet på din paddel er, jo hurtigere acceleration får du. Ønsker du tilgengæld en højere topfart, skal bladet være større. Din vægt har også betydning for størrelsen på bladet: jo højere vægt, jo større blad har du behov for.

Den korrekte længde afhænger igen af disciplinen, men en god tommelfingerregel til allround SUP og wave SUP er 15-20 cm højere end dig selv. Til race og touring skal padlen være ca 40-50 cm højere end dig selv. Du kan med fordel starte med en justerbar paddle, så du kan prøve forskellige længder og finde den, du foretrækker.
 

Gå aldrig ned på tilbehør!

Alt afhængigt af hvordan du planlægger at bruge dit nye SUP board og dine ambitioner for det, kan det være en fordel at kigge på ekstra tilbehør. Når man køber et oppustelig bræt, så følger der ofte en pumpe, et reperationssæt og en paddle med.

Derudover findes der en række praktisk tilbehør, som kan være en fordel at investere i:

  • Bungee-stropper / fastspænding: Disse strækbare stropper er placeret foran og / eller bag på brættet og er gode til at sikre tørreposer, tøj og kølere. 

  • Leash/snor: En leash er den snor, som du sætter på dit bræt, så det ikke driver fra dig.  

  • Taske: en taske til at transportere dit bræt og din paddle. Tasken er desuden med til at beskytte begge ting under transport og opbevaring. 

  • Vandtætte covers til din telefon: Hvis du har en telefon med på tur, så opbevar den i et vandtæt cover, for vand og elektronik er sjældent et godt miks. 
     

Finnernes placering og deres betydning

Finnen er en essentiel del af stand up paddleboarding og er med til at holde dig på ret kurs. Derudover kan den rigtige finne også være med til at sikre dig fart, hvis du er til race. 

Enten har man en enkelt finne skinne i midten, og nogle gange tre finne skinner, hvor den midterste finne er forskudt længere frem (surf). Finnen er aftagelig, hvilket gør, at du kan skifte den ud til en model, der passer bedre til dit behov. 

Det kan være svært at finde frem til din rigtige finne, da deres form, størrelse og design er en videnskab i sig selv. Simplificeret så skal der forskellige finner til de forskellige bræt typer afhængig af formål og effekt. 

Placeringen af din finne har også betydning for din oplevelse. Du kan selv vælge hvor på skinnen, finnen skal placeres, men for de fleste rekreative padlere skal finnen placeres så langt tilbage som muligt for at opnå en bedre retningsstabilitet.

Finne placeret fremme – letter manøvreringen af boardet og egner sig særdeles godt til surf. 

Finne placeret bagved – finnen giver bedre retningsstabilitet og er særdeles godt til touring. 

Finne placeret i midten – finnen giver en godt kompromis mellem retningsstabilitet og manøvrering. 

Se vores udvalg af SUP Boards

Vil du gerne prøve SUP? Her på føtex.dk har vi samlet vores udvalg af SUP boards på denne side. Find den model, der passer bedst til dig og bliv klar til nye oplevelser.

Hvilken våddragt skal jeg købe til SUP?

Danmark er ikke just kendt for at være et varmt land, og det kan derfor være en god investering at købe en lækker vådddragt, når man skal ud og stand up paddle. Det er nemlig med til at holde dig varm samt behagelig og derved gøre oplevelsen sjovere og rarere. 

Ligesom med alt det andet tilbehør vi har nævnt i guiden, er der også mange forskellige typer våddragter at vælge imellem. Kvalitet og pris vil selvfølgelig gå hånd i hånd, så alt efter hvor meget du vil SUP surfe, jo flere penge vil det også give mening at kaste efter det. 

Det bedste materiale er elastisk neopren, da dette stof gør, at dragten kan strækkes og derved tilpasse sig til suferens krop. Dernæst skal du helst gå efter en våddragt, der er limet og ikke syet, da du undgår vandgennemstrømning ved disse typer syninger. Du undgår derved at sænke temperaturen i våddragten yderligere. 

Du skal også helst vælge en dragt, som du selv kan tage af og på, så du ikke er afhængig af andres hjælp. Det sker særligt, hvis der ikke er en snor i lynlåsen, og du derved ikke kan lyne dragten af og på. Vælg derfor en våddragt, hvor der er snor i, som du selv kan hive fat i. 

Ulempen ved at investere i en våddragt er, at det godt kan blive en dyr affære, hvis du ikke surfer særlig ofte, samtidig med at den kræver særlig vedligeholdelse for ikke at blive ulækker eller forkorte dens levetid. Du skal derfor have overvejet grundigt, hvor meget tid du vil bruge på denne type vandsport. 
 

Husk svømmevesten!

Vidste du, at det er lovpligtigt at have en svømmevest eller en redningsvest med sig, når du er på din SUP eller kajak? Selvom du ikke skal have den på, så skal du medbringe en svømmevest. 

Når du skal finde en svømmevest til stand up paddleboarding, er der ikke en særlig model, du skal gå efter til netop denne sport. Men der er selvfølgelig nogen, der er bedre end andre.

Eftersom du bevæger overkroppen meget, når du paddler, skal du vælge en svømmevest, der giver dig stor bevægefrihed. Samtidig skal den stadig have god opdrift og sikkerhed i vandet, hvis du skulle komme ud for hæsblæsende vejr og en situation, der kræver det. 

En traditionel redningsvest vil ikke være oplagt til SUP, da den ikke har specielt stor bevægelighed, og derved gør det svært for dig at paddle. Dog har den stor opdrift, hvilket giver dig større sikkerhed på vandet. 

 

Køb online på føtex.dk i dag! 

Find dit nye bræt online på føtex.dk og bliv klar til sommerens varme dage. Tag med vennerne på tur eller oplev selv den danske natur direkte fra dit bræt. Find lige det bræt der passer bedst til dig i vores sortiment  og bestil med hurtig levering direkte hjem til dig.