Hold dit drivhus varmt året rundt

Ønsker du at forlænge plantesæsonen i dit drivhus? Så er det faktisk muligt. Et ’varmt’ drivhus er enten opvarmet eller godt isoleret, så frost holdes helt eller delvist ude. Dette gør det muligt at holde eksotiske planter i live i drivhuset over vinteren, og kan samtidig give anledning til ophold, hvis du ønsker at forlænge sommeren en smule.

I guiden her vil vi komme ind på, hvorfor det kan være en god idé at have varme i drivhuset, samt hvordan du kan forlænge plantesæsonen med den rette isolering samt en drivhusvarmer.
 

Hvorfor have varme i drivhuset? 

Plantesæsonen i et almindeligt drivhus varer som regel fra slutningen af april til slutningen af oktober. Men med bedre isolering og varme i drivhuset, kan du faktisk plante og høste afgrøder det meste af året. De varme betingelser vil gøre det muligt for dig både at holde citrontræer, oliven, appelsin, figen og meget mere, og du vil også opleve, at den traditionelle plantesæson med tomater og agurker vil forlænges.

Med varme i drivhuset vil du altså kunne holde et stort udvalg af planter, som normalt ikke ville kunne overleve.

Isolering af drivhus - sådan gør du

Et isoleret hobbydrivhus holder det værste frost ude og forhindrer, at jorden fryser til. Hvis du vælger at isolere dit drivhus, er det en god ide at tage stilling til, om du vil isolere hele drivhuset, eller om der kun skal isoleres omkring planterne, så disse beskyttes mod kulde.
 

Isolering omkring planter

Hvis du beslutter dig for blot at isolere omkring planterne, kan du vælge følgende metoder: 

  • Plant direkte i flamingokasser. Flamingokasser er gode til at holde på varmen og ikke nok med, at du kan bruge kasserne til at opbevare dine knolde og rødder, kan du altså også bruge dem til at forlænge sæsonen.
  • Sæt plantesækkene og krukkerne på hylder eller reoler – på den måde mindsker du risikoen for at frosten beskadiger planterne nedefra.
  • Du kan også vælge at lægge plast omkring dine planter for at undgå, at de får meget direkte kulde.

 


Isolering af hele drivhuset

Hvis du vælger at isolere hele dit drivhus, kan dette gøres på følgende måde:

  • Pak hele dit drivhus ind i bobleplast. Dette er med til at holde på den varme, der er i drivhuset, da luften i bobleplasten hjælper med isoleringen. Der er få chancer for, at dette holder hele drivhuset fuldstændigt frostfrit, men det kan være med til at forlænge sæsonen med en måneds tid.
  • Du kan desuden også vælge at sætte store flamingostykker op langs vinduerne i drivhuset og på den måde lade flamingoen fungere som isoleringen. Brug plader af 5-10 centimeters tykkelse for at få det bedste resultat.
  • Vælg isoleret glas som termoglas til dit drivhus, der typisk er tykkere glas end f.eks. hærdet glas.
     

Vælger du at isolere hele dit drivhus, kan du opbevare planter, rødder og knolde vinteren over. Eksempelvis dahliaknolde, chokoladeblomst, fransk estragon og rosmarin. Du kan godt kombinere flere af metoderne, hvis du ønsker at være på den sikre side mht. frost.
 

Tilfør varme med en drivhusvarmer 

Hvis du ikke vil nøjes med at isolere, kan du supplere med ekstra varme for at holde dit drivhus frostfrit. Dette kan du gøre på mange forskellige måder. Du kan enten vælge at bruge en varmeblæser, en el-radiator eller en petroleumsbrænder - eller du kan vælge at tænde noget så simpelt som et stearinlys. 

Vælger du sidste løsning, så kan stearinlyset tage toppen af nattefrosten. Vælger du en en drivhusvarmer, så kan det være en god idé at bruge en med termostat - på den måde har du mulighed for at styre temperaturen i dit drivhus. Derudover et drivhustermometer være en god måde at sikre sig, at temperaturen er på det rette niveau, så alle overvintrende planter ikke går ud.

Hvis du vælger at bruge en drivhusvarmer til at holde temperaturen i dit drivhus, gør du klogt i at isolere det inden, så du kun fyrer for planterne og ikke for fuglene.

Shop alt til drivhuset på føtex.dk

Har du et godt isoleret og opvarmet hobbydrivhus, der holder temperaturen på mindst 5 - 10 grader, så kan du have appelsinplanter, oliven, citron, figen og meget mere hele året rundt. Et opvarmet drivhus giver også anledning til ophold, hvis du tilføjer et lille cafésæt eller på anden vis skaber en hyggekrog. På den måde kan du skabe din egen, lille og eksotiske oase, hvor du på sene efterårsdage kan søge ind og nyde en kop kaffe og dermed forlænge sommeren en smule.

På føtex.dk kan du bestille diverse tilbehør til drivhuset, så der både kommer styr på isoleringen og indretningen. Find både planteborde og hylder af aluminium, solcelleventilatorer, plantekasser, grøntsager og planter samt meget mere til dit drivhus, så du kan komme i gang med at bruge dit drivhus effektivt.

Er du på jagt efter et drivhus lige nu, så har vi også et blandet udvalg af både store og små drivhuse samt forskellige drivhusmodeller i de typiske drivhusstørrelser. Du finder blandt andet et bredt udvalg af klassiske drivhuse, vægdrivhuse, drivhuspavillionerorangerier og meget mere.

FAQ - Spørgsmål om drivhuse og plantesæson