Skal dit drivhus rengøres?

Det er måske ikke ligefrem næste års høst af tomater og agurker, der står øverst på dagsordenen, når planterne i drivhuset visner i løbet af efteråret. Men hvis du gerne vil give næste års planter gode vækstvilkår, er det faktisk en rigtig god idé at få gjort "efterårsrent" i drivhuset.

De visne planter skal samles sammen, og det er også en god idé at fjerne det øverste lag jord, hvor blade og planterester ligger. På den måde fjerner du eventuelt syge planter helt fra drivhuset, så du undgår, at de smitter den kommende sæsons planter.

Hvis du gerne vil være rigtig god ved dit drivhus, kan du med fordel vælge at vaske de værste alger af drivhuset om efteråret, så du får mest muligt ud af efterårets og vinterens sparsomme lys, hvis du lader sarte planter overvintre i drivhuset.

 

Sørg for en grundig rengøring af drivhuset om foråret

I det tidlige forår skal drivhuset have en grundig overhaling, hvis du vil sikre gode forhold for sommerens planter.

Start med at flytte eventuelt overvintrende planter udenfor - måske dækket af fiberdug, hvis det er køligt i vejret. Sørg derefter for at fjerne eventuelle rester af gamle planter og lignende fra drivhuset og jorden.

Vask herefter drivhuset af med en sæbeblanding bestående af ca. 1 dl krystalsæbe (brun sæbe i fast form) opløst i ca. 10 liter vand. Alle ruderne skal naturligvis vaskes fri for alger og belægninger. Og derudover er det rigtig vigtigt at komme helt ud i krogene og vaske i alle sprækker og kroge, så du får bugt med forskellige former for utøj, der kan have overvintret i dit drivhus. Det er en fordel at bruge både en hård og en blød børste. På den måde kan du opnå et skinnende flot resultat.

Når drivhuset er skrubbet og skuret, skal sæben skylles af. Brug haveslangen og hav gerne godt med tryk på vandet. Det forbedrer chancen for at skylle insekter og lignende ud af revner og hjørner. Du kan med fordel bruge en højtryksrenser - men vær opmærksom på eventuelt revnede ruder, der kan gå helt i stykker, hvis de udsættes for alt for højt vandtryk.

Gør jorden klar til de nye planter

Hvis du har bar jord i drivhuset, skal du sørge for at tilføre godt med gødning og vand til jorden, så de nye planter får noget at leve af.

Om jorden skal skiftes - og i givet fald hvor ofte dette bør gøres, er en kendt diskussion blandt ivrige havefolk. Nogle mener, at jorden skal skiftes hvert eller hvert andet år. Nogle mener, at det slet ikke er nødvendigt at skifte jorden. De anbefaler blot, at man tilfører godt med gødning til jorden hvert år.

Hvis du vælger at skifte jorden, skal du gøre det i 1-2 spadestiks dybde. Den brugte jord kan du med fordel bruge til at forkultivere eksempelvis porrer eller løg. Men planter, der skal dyrkes i drivhuset, bør forkultiveres i ny jord.

Jorden i drivhuset skal tilføres masser af vand, så den er godt fugtig ned i ca 4 centimeters dybde.

 

Brug eventuelt plantesække i stedet

Hvis du ikke har mod på de helt store projekter med at skifte jord osv. i drivhuset, kan du med fordel bruge plantesække. Det kan være lidt lettere at styre, og det gør især oprydningen i drivhuset lettere.

Omvendt kan man gå lidt på kompromis med smagen, når man lader planterne vokse i en plantesæk. Dermed må det i høj grad være et spørgsmål om temperament, hvilken dyrkningsform, som du foretrækker.