Sådan nedgraver du din havetrampolin

Har du også lagt mærke til de smarte havetrampoliner, der er nedgravet som en integreret del af haven? En nedgravet trampolin øger sikkerheden for dem, der hopper på den. V

il du gerne anskaffe dig en nedgravet trampolin eller selv grave den ned i din have, så kan du i denne guide læse mere om, hvordan du selv nedgraver den i din have.

3 fordele ved at nedgrave sin trampolin 

Når man anskaffer sig en trampolin, skal man altid overveje hvilken model, der passer til ens behov. Er du i tvivl om hvilken trampolin, der passer til din familie, så kan du i vores guide her læse meget mere om hvordan du vælger den rigtige trampolin, og hvilke parametre du skal være særlig opmærksom på. 

Har du besluttet dig for, at en nedgravet trampolin er det rette for din familie, så kommer valget faktisk med en række fordele, som du ikke får ved den fritstående trampolin (en trampolin på ben). 
 

1. fordel: sikkerheden ved en nedgravet trampolin

En nedgravet trampolin er mere sikker end en fritstående model. Skulle hoppe-uheldet være ude, og barnet falder af trampolinen, er der væsentlig mindre afstand ned på græsplænen. Ved en fritstående model kan man deriomod risikere at falde en meter eller to (alt efter højden på trampolinen, hoppet og afsættet).
 

2. fordel: trampolinen dominerer ikke haven

En nedgravet trampolin dominerer ikke haven i så høj grad som en fritstående. Trampolinen fylder ikke udsigten i haven, og du vil ikke lægge mærke til den i samme grad som ved en almindelig trampolin. En nedgravet trampolin går mere i ét med resten af haven og kan falde naturligt ind som en del af indretningen. 
 

3. fordel: en nedgravet trampolin giver naboen fred

Udover at den nedgravede trampolin bliver en del af indretningen i haven, er du også sød ved dine naboer. Som haveejer foretrækker mange privatliv ude i deres egen have, hvilket kan udfordres med en fritstående trampolin, da børn ofte hopper over hækkens højde. Du kan derfor vælge en nedgravet trampolin og skåne din nabo. 

Kom i gang med at grave din havetrampolin ned

Det er hårdt arbejde at nedgrave en trampolin. Udover at vælge det helt rette sted i haven, hvor trampolinen skal være, skal du også have flyttet en masse jord. Det er derfor vigtigt, at du får styr på detaljerne, inden du begynder dit gravearbejde - på den måde sparer du dig selv for meget tid og slid. 
 

Afmærk området til din trampolin

Først og fremmest skal du finde en placering til din trampolin. Sørg for, at trampolinen står et sikkert sted, hvor der er masser af plads rundt om. Vi anbefaler ikke at sætte trampolinen tæt på buske, bede, blomster, skure, husmure eller andet. Find et frit sted på græsplænen, hvor trampolinen kan stå uforstyrret. 
 

Start med at undersøge din jord

Inden du begynder at grave din trampolin ned, så skal du undersøge jorden. Din jordtype kan have stor betydning for udgravningen, og derfor er det vigtigt at, du ser, hvilken jord der er i dit område. 

Start med at grave et hul, der hvor du har afmærket området til din trampolin. Hullet skal være lige så dybt som trampolinens manual anviser. Kig på jorden og mærk på den - føles den mest som sand eller som ler? 

Hvis jorden føles meget sandet, egner den sig ikke til trampolinen. Jorden er i dette tilfælde nemlig ikke stabil, og du kan opleve at din udgravning løbende falder sammen. Er din jord leret, bør den kunne holde. Vi anbefaler, at du afstiver siderne i udgravningen – specielt hvis jorden føles en smule sandet. 
 

Begynd din udgravning

Når du har styr på hvor din trampolin skal være, og om jorden er egnet til det, så kan du begynde at grave. Hvis du elsker hårdt arbejde, og ser det som en mulighed for at få trænet armene, så kan du sagtens bruge en spade. Ellers kan du med fordel låne en lille gravemaskine, bobcat eller ligende.

Lav en jævn udgravning ud fra producentens anvisninger. Vær opmærksom på, hvor meget plads producenten skriver, at deres trampolin skal bruge. Grav frihøjden ud fra producentens anvisning. Hele hullet skal som regel graves helt ud ofte i form af en halvkugle. 

Mange trampoliner skal have 10-15 cm luft rundt om trampolinen mellem jorden og trampolinkanten. På den måde er der fri passage til luft, så du ikke får problemer med damp. 

Sørg for at din udgravning er jævn, så trampolinen står sikkert. Graver du en trampolin med ben ned, kan du lægge et par fliser i bunden, så den står stabilt. 

Dæk eventuel hullet med en fiberdug - så undgår du at ukrudt skyder op. 
 

Kør jord væk

Kør den overskydende jord væk, eller brug den som indretning i din have. Hvis du beholder jorden, kan du genbruge den til at fylde hullet igen, hvis trampolinen en dag skal fjernes.

 

Hvilke trampoliner kan nedgraves?

Som udgangspunkt kan de fleste typer af trampoliner graves ned. Dog findes der modeller, der er designet til det specifikke formål, og disse er at foretrække, hvis du gerne vil have en nedgravet trampolin. 

Vær altid opmærksom på hvad producenten skriver om nedgravning af deres type af trampolin. Sørg altid for, at trampolinen er sikkerhedsgodkendt og lever op til de krav, der er på området. 
 

Hvor lang tid tager det at grave en trampolin ned?

Det er meget forskelligt, hvor meget tid du skal sætte af til nedgravningen af din trampolin. Alt efter hvor meget hjælp du kan få, og om du vælger at bruge armkræfter eller en lille graver, kan det tage alt fra et par timer til dage. Derfor er det også vigtigt, at du gør op med dig selv, hvor meget tid du ønsker at spare ifht. prisen. 

Vælg den rigtige havetrampolin

Er du på udkig efter en trampolin til haven? Havetrampoliner kommer i mange forskellige modeller og størrelser, og det er  derfor vigtigt, at du finder en, der passer til jeres behov. Hvis du vælger den rigtige trampolin, får du nemlig meget mere glæde af den.

Sådan vedligeholder du din trampolin

Hvis du gerne vil have din trampolin til at holde i flere sæsoner, så er det vigtigt, at du vedligeholder den korrekt. Sørg for at efterse komponenterne så trampolinen altid er sikker at bruge.