Guide: Hvilken trampolin skal jeg vælge?

Er du på udkig efter en trampolin til haven, men i tvivl om hvilken en du skal vælge? Der findes mange forskellige typer på markedet, og det er selvfølgelig vigtigt, at du vælger den, der passer til dine - og evt. dine børns - behov og have. 

I guiden her kan du her læse mere om, hvordan du vælger den helt rigtige og hvilke overvejelser du kan gøre dig, inden du investerer i en trampolin til haven. 
 

Overvejelser inden du køber en trampolin 

Den rette havetrampolin afhænger i høj grad af familien og jeres behov. Mens nogle parametre såsom sikkerhed vægtes højt af de fleste, så afhænger størrelse, pris, form og type meget af de enkelte ønsker. 

Derfor kan du med fordel overveje følgende: 

  • Hvad er mit budget? 

  • Hvem er brugerne?

  • Hvad er formålet?
    Er den til hygge, tricks, avancerede spring eller fitness? 

  • Hvilken størrelse skal den være? 

  • Hvilken type leder jeg efter? 
    Skal den være fritstående eller nedgravet?

Disse parametre kan være afgørende for dit valg. Det er derfor vigtigt, at du undersøger disse nøje, så du finder en model, der passer perfekt til jeres behov.

Hvad koster en havetrampolin? 

Priserne kan variere meget. Prisen kan afhænge af type, størrelse, kvalitet, sikkerhed og eventuelt tilbehør, samt hvilken producent der er bag. 

Når det kommer til dit budget, så er det her vigtigt, at du sammenholder prisen med dine behov. Skal trampolinen bruges i have til at hoppe på henover sommeren, eller er I på udkig efter en dyrere model, hvor der er mere plads til avancerede spring og træning?

Dit budget bør afspejle jeres behov og ambitionsniveau.
 

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger trampolin? 

Der er nogle elementer, du bør være opmærksom på, inden du investerer. Det du med fordel kan være opmærksom på er følgende:
 

Stellet 

Stellet på din trampolin har naturligvis stor betydning for dens kvalitet. Det er vigtigt at vælge et stel i god kvalitet, så du er sikret den bedste oplevelse og den højeste sikkerhed. 

Sørg for at vælge en model, hvor stellet er galvaniseret på begge sider. En galvanisering på begge sider er med til at gøre stellet modstandsdygtig overfor rust. Hvis det samtidig er sortlakeret, vil det også være mere modstandsdygtigt. 

Derudover er det vigtigt, at du er opmærksom på stellets tykkelse i diameter. Jo tykkere rør, des højere kvalitet i hoppekomfort og sikkerhed. 
 

Fjedre 

Når det kommer til fjedrene, så er flere og længere fjedre bedre. Antallet af fjedre skal dog gerne passe til størrelsen på trampolinen. 

Jo større din trampolin er, jo flere fjedre skal den bruge. Jo længere fjedrene er, jo bedre afsæt og landing får du. Det er med til at give høje og bløde hop. 

Du skal derfor ikke slække på antallet af trampolinfjedre samt længden heraf, hvis du ønsker gode spring og hop. 
 

Kantpude

Kantpuden på trampolinen er med til at øge sikkerheden. Kantmåtterne beskytter nemlig ved kontakt med stellet, og derfor er det vigtigt, at du vælger en bred og kraftig pude, som kan afbøde uheld. 

En kvalitets kantpude er lavet i EPE skum og helst over 20 mm tykkelse med kraftigt indhold af PVC indeni. Det er vigtigt, at kantpuden er lavet i PVC, da det gør den mere vandafvisende end de billige i PE.
 

Sikkerhedsnet

Et slidstærkt sikkerhedsnet til trampolinen er yderst vigtigt for dit barns sikkerhed – specielt hvis I har valgt en fritstående model. Sikkerhedsnettet skal gerne være et finmasket net, som føles behageligt hvis du kolliderer med det.

Det anbefales, at du vælger et vedligeholdelsesfrit materiale som f.eks. polypropyleen. Det er UV-bestandigt og må gerne være forsynet med en glasfiberring, som altid holder sikkerhedsnettet i  form. 

Sådan vedligeholder du din trampolin

Hvis du gerne vil have din trampolin til at holde i flere sæsoner, så er det vigtigt, at du vedligeholder den korrekt. Sørg for at efterse komponenterne så trampolinen altid er sikker at bruge.

Hvilken form skal jeg vælge? 

Trampoliner til haven kommer i flere forskellige designs. Mange foretrækker den klassiske runde udgave, men du kan også finde rektangulære modeller, som har deres egne fordele. 
 

Runde trampoliner

Denne type kendetegnes ved, at alle fjedre reagerer på samme tid, når du hopper på den. Dette medvirker til, at den der hopper, bliver ledt hen mod midten. Affjedringen er desuden med til at give et mere kontrolleret hop. 

Udover at lede brugeren hen mod midten, er runde trampoliner lige bred hele vejen rundt. Denne form er klart den mest populære.
 

Rektangulære eller firkantede trampoliner

De firkantede trampoliner vinder frem i danskernes haver. Da de enkelte fjedre reagerer forskelligt på hvert hop, så er denne model velegnet til tricks og andre avancerede teknikker. Brugeren kan hoppe hvor som helst og stadig få et godt hop. 

Man skal være mere opmærksom på sine omgivelser med en firkantet model, da du ikke bliver ledt hen til midten på samme måde som ved en rund udgave. Selve hoppet er dermed mindre kontrolleret, og det er op til den enkelte bruger at sørge for, at man lander det rigtige sted. 

De firkantede trampoliner fylder ofte mindre i omkreds end de runde modeller, og de kan derfor være et godt valg til de mindre haver. 
 

Skal jeg vælge en fritstående eller nedgravet trampolin? 

Start med at overveje, hvor du vil have din trampolin placeret. Det er vigtigt, at du tager afstand fra buske, træer, blomster, husmure, skure, terrasser eller andet, der kan mindske sikkerheden ved brug. Generelt anbefales det, at der er tre meter rundt om trampolinen, så du har en god sikkerhedsafstand. 

Trampolinen bør altid stå på et fast underlag. Det er dog ikke optimalt at stille den på et hårdt underlag såsom fliser. Din græsplæne vil være det optimale valg. Derudover er det vigtigt, at den står plant, så den er stabil. 

Vær opmærksom på, at den ikke må stå i skellinjen mellem din og naboens grund.

Fritstående trampoliner i haven

En fritstående trampolin, er en der står i haven uden at være nedgravet. Denne type ses oftest i de danske haver. 

Fordele ved fritstående modeller

  • Du slipper for at lave en udgravning i din have 

  • Du slipper for at køre jord væk 

  • Du kan flytte rundt på den efter behov. 
     

Ulemper ved fritstående modeller

  • Fritstående modeller fylder mere i landskabet 

  • De er mindre sikre end nedgravede modeller

  • Du kan risikere, at de flyver væk, hvis det blæser.
     

Nedgravede trampoliner 

En nedgravet trampolin kræver en smule mere arbejde, når den skal sættes op. Til gengæld har du en mere sikker hoppeområde. 

Fordele ved nedgravede modeller

  • En nedgravet model er mere sikker, da barnet ikke falder så langt ned ved uheld 

  • Den er bedre sikret i stormvejr 

  • Den fylder ikke unødigt i haven 
     

Ulemper ved en nedgravet model

  • Kræver meget arbejde at sætte op 

  • Kan ikke flyttes 

  • Der skal muligvis lægges et drænsystem, så du ikke får problemer med rust 
     

Vil du gerne have nedgravet model til din have, så kan du læse meget mere om hvordan du selv kan nedgrave din havetrampolin på føtex.dk.

Sådan graver du din trampolin ned

En nedgravet trampolin øger sikkerheden for dine børn. Derudover bliver den en mere integreret del af din have og ser langt flottere ud. Få hjælp via guiden her til nedgravning af din nye havetrampolin. 

Populære brands