Din guide: Sådan vælger du det rigtige TV

Hvis du står overfor at skulle have nyt fladskærms TV, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad de forskellige tekniske specifikationer betyder for den oplevelse, du får. Hvis du elsker at se sport eller film, er det vigtigt, at billedet flyder, lyden er god, og TV’et er stort nok til, at du kan se alt på skærmen.
 

Hertz og opløsning: Hold øje med detaljerne

Det er en god idé at gå efter et TV med mange hertz (Hz). Hz er et mål for, hvor mange billeder TV’et er i stand til at vise. Et TV med flere Hz opdaterer billedet hurtigere, end et TV med færre Hz gør. Hvis du vælger et TV med mange Hz, vil du som seer opleve et mere glidende billede, hvilket især er vigtigt, når det går hurtigt på din skærm.

Desværre kan du ikke sammenligne Hz mellem de forskellige mærker, da producenterne opgør Hz forskelligt, alt efter hvilken teknologi de bruger. Dog kan du fint sammenligne TV’er fra samme producent ved at se på deres Hz.

Opløsningen - eller skærmopløsningen - er et mål for, hvor mange pixels der er med til at tegne billedet på dit TV. Flere pixels giver et mere klart billede og en bedre opløsning. Hvis du vælger et stort TV, bør du som minimum vælge et Full HD TV. Hvis du vil have alle detaljer frem, er det Ultra HD, du skal vælge. Ultra HD svarer til fire gange almindelig HD-opløsning, så der er altså tale om stor forskel mellem de to.

Lyden: Prikken over i’et, når du skal vælge nyt TV

Både sport og film opleves i høj grad igennem lyden, der kommer ud af TV’et. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på lyden i dit nye TV, især hvis du ikke har et surround anlæg eller andre eksterne højtalere. I og med at moderne fjernsyn bliver tyndere og tyndere, vil der blive mindre plads til højtalerne. Overvej derfor en soundbar eller anden højtaler, hvis du vil have den absolut bedste oplevelse, når du ser film, serier eller sport på dit TV.

Hvis du er opmærksom på størrelsen, Hz, pixels og lyden, skal du nok kunne finde et TV, der lever op til dine krav. Hvis det samtidig passer ind i din stue, vil du uden tvivl blive glad for dit nye TV - forudsætningerne er der i hvert fald.

Husk også at købe TV-tilbehør, hvis du skal have dit nye TV op at hænge eller skal tilslutte det til enheder via HDMI-kabler eller måske til din antenne. Så er du klar til mange gode oplevelser foran fjernsynet.

Hvilken størrelse fladskærm skal jeg vælge?

Er du i tvivl om hvor stort dit nye fladskærms TV bør være? Så læs vores guide her hvor vi kommer med råd til, hvordan du finder den rette afstand fra TV'et til stuens siddepladser.