Barrodsplanter - hvad er det?

Mange af de planter, som du finder hos føtex.dk, er barrodsplanter. Det betyder, at de bliver leveret med blottede rødder, efter de er gravet op. Derfor har de et behov for at blive plantet i jorden umiddelbart kort tid efter.

Efteråret er den bedste tid at plante og håndtere barrodsplanter på, da rødderne ikke må udtørrer. Fugt er derfor en god ting for en barrodsplante, og giver dem gode vækstbetingelser. Hos føtex.dk kan du derfor også først købe barrodsplanter til oktober, da kvaliteten er bedst i denne måned.
Lær mere om fordelene hos barrodsplanter i denne guide, og se hvilke hækplanter, der er barrodsplanter.

De typiske barrodsplanter

Barrodsplanter ses ofte indenfor hækplanter, mindre træer og roser, der med tiden får lange, stærke rødder. De er ofte hårdfør og vindstærke pga. rødderne, der også betyder, at de sjældent går ud. Blandt vores mangfoldige udvalg af barrodsplanter på føtex.dk, kan vi blandt andet nævne:

 • Ligusterhæk
 • Bøgehæk
 • Surbærhæk
 • Spireahæk
 • Avnbøghæk
 • Syren
 • Bjergfyr
 • Buskbom.
   

Samt mange andre typer barrodsplanter, der kan pryde haven.

Plant dine barrodsplanter i oktober

Den bedste måned at plante dine barrodsplanter i er oktober. I denne måned får planterne de bedste chancer for at overleve hen over vinteren, og du får det optimale ud af dine planter, så din have fremstår flot hele året rundt. Du må ikke plante din barrodsplante i varmt vejr, da der er risiko for, at rødderne udtørrer – og det gør det svært for planten at overleve.

Når du planter dine barrodsplanter, så ryst planten godt i jorden, så rødderne får spredt sig. Tramp derefter grundigt omkring planten, så rødderne rigtigt kan få fat, og vand efterfølgende jævnligt den første tid efter beplantningen – også på trods af lidt nattefrost.

Det er svært at give dine barrodsplanter for meget vand, da de fleste nyplantede hække har godt at mindst 20 liter vand af flere omgange. Lad derfor gerne haveslangen løbe i noget tid, så din nyplantede hæk bliver vandet grundigt!

Barrodsplanter er oftest mindre planter, end planter med jordklump. På føtex finder du dog i højder fra 10 cm og helt op til 180 cm.

Hvorfor skal du vælge barrodsplanter?

Der findes flere fordele ved at vælge barrodsplanter til din have. Du får blandt andet følgende fordele ved barrodsplanter:

 • Prisen er en god grund til at vælge barrodsplanter, da de oftest er billigere end planter i potte
 • De er lettere at holde - ideel til dig, der ikke har grønne fingre
 • De har stærke rødder, der gør dem hårdfør og vindstærke
 • Du får et større udvalg at vælge imellem
 • Barrodsplanter fås i flere forskellige størrelser.
   

Der er altså flere gode grunde til at vælge barrodsplanter til din have, som du kan drage nytte af. Vigtigt er dog, at du hurtigt får dem plantet ud – gerne senest 48 timer efter levering. Et lille tip kan derfor være at have lavet en udgravning til planterne, inden du modtager dem, så de hurtigt kan komme i jorden efterfølgende.

 

Køb dine barrodsplanter online på føtex.dk

Barrodsplanter vokser forholdsvist hurtigt trods deres mindre størrelse, når du modtager dem. Men med tiden får de brug for en beskæring eller to om året, hvis det er en nyplantet hæk, de skal fungere som. Dette betyder også, at du kan forme de fleste barrodsplanter, som du har lyst til, men at en hækklipper også kan blive nødvendig at anskaffe.

På føtex.dk kan du både bestille hækklippere og hækplanter hjem, så du både kan få barrodsplanterne i jorden og holde dem pæne i mange år frem. Tjek også vores store  udvalg af planter, træer og meget mere til, der ligeledes kan få haven til at fremstå flot. 

Er du i tvivl om, hvilken hæktype du skal vælge? Så kan du blive klogere her i denne guide: Sådan vælger du den rigtige hæk.

FAQ - Spørgsmål om barrodsplanter