Sådan vælger du den rigtige hæk

Når snakken falder på hækplanter, vil det nok være naturligt for mange at tænke på de gamle klassikere som ligusterhække og bøgehække.

Det er dog langt fra de eneste hækplanter, du kan vælge imellem. Der er nemlig masser af alternativer til de klassiske valg, uanset hvad årsagen er, til at du vil vælge noget andet. 

Det afhænger selvfølgelig ene og alene af, hvad du forventer af din hæk. Skal den være høj, tæt eller bare anderledes? Hos føtex.dk har vi et stort udvalg af høje, lave, uklippede, klippede og løvfældende hække - så der er helt sikkert noget, der falder i din smag. 

Hvis du vil have en hækløsning, der er helt unik, kan du også vælge at kombinere forskellige hækplanter i samme løsning. 

Læs videre i guiden herunder, og få hjælp til at vælge den rigtige hæk.

 

 

Vær opmærksom på hvor meget din hæk kræver

Forskellige hække stiller forskellige krav til pasning og pleje. Nogle skal du klippe ofte, nogle skal klippes en gang imellem, og andre skal du stort set ikke røre ved. Det er derfor vigtigt, at du overvejer, om du har tid, overskud eller lyst til at passe og pleje din hæk, inden du vælger en bestemt hækplante.

Hække der kræver klipning

Hvis vi starter med de hække, der kræver klipning, er ligusterhækken og bøgehækken de mest populære hækplanter i det danske land. I 70’erne var det ligusterhækken, der nød sine velmarksdage i stor stil landet over. I 80’erne kom bøgehækken ind og overtog pladsen som den mest populære hæktype. 

I dag er begge hækplanter populære valg, og det skyldes ikke mindst, at begge hække er gode til at vokse og holde sig tætte samt at beholde løvet længe. Desuden sker det kun sjældent, at der går sygdomme i bøge- og ligusterhække. 

De fleste hække, der skal beskæres, kan tåle, at du beskærer dem “hårdt”. Det vil sige, at du kan skære store mængder af hækken af, uden at hækken tager skade. Den vokser bare videre, som om intet var sket. 

Udover de populære bøge- og ligusterhække, kan du vælge mellem tjørn, taks, thuja, navr, lærk, fjeldribs, kirsebærkornel og mange andre hækplanter. 

Det vigtigste - uanset hvilken hæk du vælger i denne kategori - er det, at du husker at klippe den to gange om året. Når hækken er så høj, som du ønsker, klipper du bare toppen af den, og så skal du altid beskære eller klippe din hæk, så bunden er bredest.

Selvom du selv er herre over formen på din hæk, er det bedst for hækkens stabilitet, at den er bredest forneden. Ellers kan du være uheldig, at din hæk falder sammen eller helt knækker på grund af vægten. 

 

Hækken du ikke behøver at klippe

Hvis du allerede er træt efter at læse, at det kræver to årlige klipninger at passe en hæk, kan det være, at en uklippet hæk er valget for dig. Her slipper du for at skulle ud og stå med hækklipper eller -saks

En uklippet hæk vil typisk vokse lige så meget i bredden som i højden, så hvis den begynder at æde dele af haven, kan du være nødt til at bremse den. Derfor er det mest oplagt, at du vælger en uklippet hæk, hvis du har en stor have. 

Rent æstetisk har de uklippede hække den fordel, at de blomstrer i smukke farver, hvilket er med til at pryde din have med liv. Desuden bliver insekter tiltrukket af blomsterne, så det kan give et helt frisk pust til din have med en uklippet hæk.