Sådan fejrer du dit barns første fødselsdag

Nu nærmer I jer den første fødselsdag, og det sætter naturligt en masser tanker i gang om det år, der er gået. For mange vil det være naturligt, at man tænker tilbage på tiden, hvor barnet kom til verden – og det kan både være dejlige og skønne minder, men havde jeres barn eller I en lidt svær start kan det naturligt også være hårdt at tænke tilbage på. Uanset hvad, så er der ofte god grund til at glæde sig over den første fødselsdag og mange vil rigtig gerne dele fødselsdagen med familie og venner.

Der er ingen tvivl om, at jeres lille dreng eller pige vil nyde opmærksomheden og ikke mindst kærligheden fra forældre, bedsteforældre, tanter og onkler. Det er en helt særlig dag, når familien mødes for at holde fødselsdag. Og selvom jeres barn ikke helt forstår, hvad der sker, og det måske lige nu virker til at være mest for jeres skyld, at fødselsdagen skal holdes, så er det dejligt.  

Sørg for at tage nogle billeder, som I kan vise barnet, når det bliver ældre og langt mere bevidst om sine fødselsdage, og hvad det betyder. Selvom jeres barn lige nu ikke helt forstår, hvad der foregår, så vil det have stor betydning for barnet, hvis det senere kan se billeder, der viser, at det er blevet fejret.  

Hold fast i barnets dagsrytme

Det kan være en god idé, hvis I kan holde nogenlunde fast i barnets normale dagsrytme. Det vil sige, at barnet har brug for at få både en formiddagslur og en middagslur, som det plejer. Ligesom spisetiderne ikke bør variere for meget. Jo mere ens rytme, jo mere ro vil der være, og jo mere overskud vil jeres barn naturligt have – og det er netop vigtigt, at fødselaren ikke bliver overtræt og alt for ked af det hele.  

Det betyder også, at det kan være en god idé at invitere gæster til frokost, hvorefter den lille 1 årige kan blive puttet til middagslur, eller I kan invitere til eftermiddagskaffe – når den lille vågner af sin lur og atter er frisk og parat til hygge og leg.  

På samme måde kan det være en god idé at invitere til fødselsdag i weekenden og ikke en hverdag, hvor I måske har været på arbejde og den lille i dagspleje eller vuggestue – og derfor naturligt er ekstra træt. Så selvom fødselsdagen måske falder på en tirsdag, så er det helt okay, at I inviterer til fødselsdag lørdag eller søndag.

Boller, lagkage, chokolade

Til en børnefødselsdag i Danmark hører ofte fødselsdagsboller, varm chokolade med flødeskum, lagkage eller måske en kagemand eller kagedame – og selvom dit barn måske normalt ikke får og måske aldrig har smagt hverken kage eller flødeskum, så er det ernæringsmæssigt helt okay med lidt kage og flødeskum på sin fødselsdag, hvis I altså har lyst til det, og synes det er hyggeligt. Vil I give varm chokolade, bør det være lavet med sødmælk eller letmælk og max 100 ml. og I skal naturligvis sikre jer, at temperaturen er passende og ikke for varm.  

Lys, balloner og flag

Hvis du har lyst til et enkelt lys i lagkagen, så skal der naturligvis være plads til det, den lille vil dog endnu ikke kunne finde ud af teknikken med at puste lys ud, men der sker ikke noget ved, at I forsøger – og så må mor, far, storesøster eller en anden puste ud for fødselaren.

Det kan også være festligt med dug og ekstra fin bordpynt, så I markerer, at nu er det første år gået – og balloner er festlige og sjove for små børn at lege med. Dit barn kan få masser af underholdning af balloner; men balloner har det med at springe med et brag, så vær forberedt på, at dit barn kan få sig noget af en forskrækkelse og blive meget ulykkelig. Måske skal ballonerne hænges op uden for rækkevidde…

Legetøj og gaver

Med til fødselsdag hører jo ofte også gaver, og det vil være en rigtig god idé, at I overvejer, hvad jeres barn mangler – måske ikke blot nu, men også om nogle måneder. Det kan være en rigtig god idé at se lidt frem i tiden, for måske har I eller jeres barn mere brug for noget der, end behovet er lige nu.  

Du skal også være opmærksom på at gavepapiret nogle gange er langt mere spændende for barnet at lege med, end indholdet er, så bliv ikke skuffet, hvis dit barn hellere vil lege med papir og gavebånd end med den søde bamse, som du selv eller bedstefar har købt.  
 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk