Baby, motorik og udvikling fra 3. til 6. måned

Fra 3. til 6. måned sker der rigtig mange ting i din babys liv. Dit barn bliver mere opmærksom på verden – og der er masser af plads til lege og at udvikle din babys motorik med spændende legetøj.

Det kaldes et tigerspring, når din baby udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, og der ligger et sådan spring, når dit barn er ca. 19 uger gammel. Nu begynder dit barn at trille fra ryg til mave og omvendt – ligesom barnet drejer om sin egen akse. Du kan ikke længere regne med, at din baby ligger, hvor du har lagt dem fra dig. Også barnets pludre-lyde udvikles mere og mere, og der er ingen tvivl om, at dit barn elsker at kigge sig omkring og lægger mærke til, hvad der sker omkring jer.

Din baby opdager verden

Din baby er så bevidst nu, at han eller hun tydeligt fornemmer, om I er hjemme eller ude, om barnet er i din trygge og kendte favn, eller om barnet bliver holdt af en anden. Rigtig mange børn vil i denne alder protestere, hvis andre forsøger at holde dem eller kigger for meget på dem. Også selvom det f.eks. er bedsteforældre, som barnet egentlig kender godt.

Det er helt normalt. Lad din baby være i din favn og studere andre mennesker og omgivelser siddende hos dig. Først når, og hvis, dit barn viser sig parat, så lad barnet være hos andre. Er I i byen, så er det helt okay, at jeres barn ikke har lyst til at gå fra arm til arm. Accepter, at dit barn helst vil være hos dig – også uden, at du får dårlig samvittighed over, at fremmede ikke får lov til at lege med, og holde, den lille.

Gode lege for din baby

I denne periode er det dejligt at pludre og lege med dig, så prøv at synge fagte-sange. Det kan være f.eks. lille Peter Edderkop, hvor du med dine fingre viser, hvordan Peter klatrer op, regnen kommer, solen der tørrer ham osv. Dit barn vil forsøge at efterligne dine fingerbevægelser og vil elske, at du synger – også selvom du ikke har et medfødt sangtalent.

Dit barn vil også elske at kluk-le. Nogle gange kan du få den lille til at grine ved at gøre noget overraskende. Det kan være måden, du pludselig hopper på eller laver en grimasse på. Det kan også være en bortetit-leg, hvor du tager en stofble over dit eller dit barns ansigt, og imens du fjerner den, siger du en sjov lyd. Du kan høre, at dit barn er glad på de lyde, han eller hun bruger. Det kan være en bestemt gurglen eller en anden veltilpas lyd. Mød dit barn, sæt ord på ”er du bare så glad, det er også dejligt lille skat” eller lignende. Så dit barn mærker, at du forstår, hvad det er, det prøver at sige.

Lyde, motorik og legetøj til din baby

Lyde kan også forskrække i denne alder. Dit barn kan pludselig blive meget ked af det, hvis nogen ler højt, eller måske taber noget på gulvet. Dit barn kan også blive påvirket af andre børn og deres sindsstemninger. Hvis andre børn griner eller græder, så griner eller græder dit barn måske også. Dit barn kan faktisk også blive forskrækket over lyde, som det selv laver. Nogle børn kan i denne alder hvine så højt, at de forskrækker sig selv.
 
Dit barn bruger også sig selv rigtig meget motorisk. Dit barn drejer omkring, er aktiv, triller fra maven, om på siden, videre om på ryggen. Når dit barn ligger på maven, forsøger det måske at krybe, vil gerne have fat i sit legetøj, kæmper for at det skal lykkes. Godt legetøj til dit barn i denne tid er særligt rangler, sansebøger og bideringe i flotte farver.

Dit barn ser også bedre nu og kan fokusere på længere afstand. Det er spændende at følge med i, hvad der sker på den anden side af sofabordet – dit barn vil nogle gange være mere interesseret i at pludre med den person, som sidder længere væk, end barnet er interesseret i dig, som sidder tættere på.
 


Kærlig hilsen
 
Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk