Gode lege og legetøj til din 1-årig – både ude og inde

Børn elsker at lege – og her er en masse gode idéer til lege og legetøj, I kan bruge både indenfor og udenfor.

Dit barns udforskningstrang bliver større og større. Barnet lærer med kroppen og har ofte svært ved at sidde stille. Når dit barn bevæger sig rundt, så bruger det alle sine sanser. Det dufter, mærker, smager, hører, ser. Dit barn har en naturlig indre drivkraft, en nysgerrighed, som det er vigtigt, at du ser, støtter og hjælper på vej. Jo mere du hjælper dit barn med at udforske og opleve, jo bedre er det.

Når du har en knap 1-årig i huset, så har du også et barn, der rigtig gerne vil lege. Og når legetiden starter, er det vigtigt, at I både leger indenfor og udenfor. Det giver dit barn forskellige oplevelser og mulighed for at lege forskellige lege – og dermed mulighed for at lære og opleve nyt og få nye, spændende erfaringer.

Gode lege indenfor

Der er masser af sjove lege, med og uden legetøj, til din 1-årig, som I kan udforske indenfor sammen.

 • For det knap 1-årige barn er det ofte rigtig sjovt at vælte ting. Det kan være et tårn, du bygger, hvor dit barn så vælter det igen og igen. Stille og roligt vil dit barn selv kunne hjælpe med at placere en klods og bygge tårnet op, og forventningens glæde kan være stor, fordi barnet fornemmer, at om lidt så vælter tårnet – BANG!
 • Puttekasser – kasser med låg, hvori der skal kommes ting igennem låget, hvorefter kassen tømmes, og man starter forfra, kan være et hit. En kasse med håndtag, så dit barn selv kan bære kassen rundt, kan være en god idé.
 • Dit barn kan også have glæde af en gåvogn, som dit barn kan skubbe foran sig, ligesom dit barn kan have glæde af legetøj, som kan trækkes af dit barn, når barnet går rundt.
 • At læse højt er vigtigt for den sproglige udvikling. Det skal være børnebøger med simple billeder af ting fra hverdagen, som dit barn kender. Sæt ord på: ”Det er en hund, og hunden siger vov-vov”.
 • Et stort tog eller lignende med åbne vogne, som dit barn kan sætte dyr eller figurer ned i og skubbe hen over gulvet.
 • Leg i badet er vigtigt. Det kan være badeænder, optrækkelige små plastikfisk, ting som kan sættes på flisevæggen. Husk, at børn altid skal være under opsyn, når de er i bad.
 • Sange og musik er stadig vigtigt. Køb en sangbog og syng gerne med dit barn hver dag eller flere gange om ugen.


Gode lege udenfor
 

 • Når I skal lege udenfor, er der også rigtig mange ting at give sig til – bare husk at klæde jer på efter vejret.
 • Om sommeren kan det være en oplevelse at få lov til at gå med bare tæer på græsset og mærke, hvordan det stikker. Om efteråret og vinteren vil det være en oplevelse at få lov til at mærke regnvejr eller snevejr.
 • En babygynge, af den type hvor barnet sidder i en stol og gynges frem og tilbage, er ofte et hit. Dit barn vil elske følelsen af, at det kilder i maven, og samtidig påvirkes dit barns balance og dermed dit barns motorik. En gynge kan bruges både sommer og vinter, når blot påklædningen er rigtig.
 • Om sommeren er en sandkasse et hit. I sandkassen kan bruges en spand, en sandmølle, små plastikforme til sandkager, en skovl, en si osv. Er det efterår og vinter kan skovl og spand også bruges til at samle nedfaldne blade, småsten og måske sne.
 • Bolde i haven i forskellig størrelse kan være en god idé.
 • Leg med vand. Lad dit barn gå rundt med vandkanden, vande blomster eller kig på små dyr og insekter. Prøv at vende sten, en træstub eller lignende og lad barnet se på det mylder af insekter, som I kan være heldige at finde.
 • En græslåsmaskine i plastik. Den virker som en gåvogn, men er til udendørs brug, og så siger den ofte ”wrrr”, imens dit barn går med den.
 • At have sit eget lille havebord og stol er hyggeligt. Det er rigtig dejligt at have et lille møbel udenfor, som passer til dit barn i størrelsen.
 • Den første rutsjebane – hjælp dit barn med at prøve at rutsje ned, imens du holder ham eller hende i hænderne.Rigtig god fornøjelse!
 
Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk