Hvilket løbebånd skal du vælge?

Går du og drømmer om at få løbetræningen klaret uden at skulle ud af huset. Måske har du små børn og det bedste tidspunkt at løbe er i deres lure eller når de er puttet og du faktisk ikke kan forlade huset? Eller måske har du brug for et løbebånd, da det er en smule mere skånsom for kroppen end terrænløb. Uanset grunden til at investere i et løbebånd, er der en række ting som er værd at vide om løbebånd samt overvejelser, der bør gøres.

Hvor meget forventer du at bruge løbebåndet?

Et godt sted at starte er med din forventning til brug af løbebåndet. Er du langdistanceløber, der træner mange gange om ugen? Skal løbebåndet primært fungere som supplement til udendørs løb, når det er mørkt og regnfuldt udenfor? Eller skal det bruges til 2-3 ugentlige løbeture på 3-7 km? 

Hvis du allerede nu ved, at du skal bruge løbebåndet meget, er det en rigtig god idé at vælge en af de lidt større og typisk lidt dyrere modeller. Her får du et mere robust løbebånd, der er beregnet til intensivt brug. Dermed ikke sagt at et billigere løbebånd ikke er god kvalitet, det er blot designet til mindre behov. 

Så skal du bruge løbebåndet til nogle få ugentlige ture, kan du sagtens vælge en af de mindre modeller uden at gå på kompromis med kvaliteten.

De kraftige modeller har typisk en større løbeflade end de små modeller. Det giver god komfort, hvis du skal bruge løbebåndet meget.

Omvendt fylder denne type løbebånd en del. Det er derfor en god idé at overveje, om du reelt har behov for den store model. Særligt hvis det i forvejen kniber lidt med pladsen, eller du har mere træningsudstyr stående.

Hvor mange funktioner skal løbebåndet have?

I forlængelse af ovenstående kan du overveje, hvilke særlige funktioner du har behov for. Hvis du bare gerne vil have mulighed for at løbe nogle ture for at koble af og holde kroppen i gang, behøver du ikke nødvendigvis a vælge et løbebånd med et utal af forskellige funktioner.

Hvis du omvendt går meget op i din løbetræning og gerne vil udfordre dig selv maksimalt, bør du gå efter et løbebånd med flere forskellige funktioner.

Hvordan virker det?

Løbebåndet som du kender det fra fitnesscentrene er det, der kaldes motoriserede løbebånd. Du starter det ved at trykke på en knap og båndet begynder at rulle. Det er nemlig udstyret med en motor, hvor det er muligt at skrue op og ned for hastigheden på båndet alt efter, hvor hurtigt du ønsker at løbe. Derudover gør motoren det muligt at indstillie stigning på båndet.

Hvad vejer et løbebånd?

Vægten på et løbebånd afhænger rigtig meget af størrelsen, men for at det skal føles helt stabilt under løb, bør du regne med omkring 115 kilo. Det skyldes, at løbebåndet bliver belastet af forskellige bevægelser og stød under løb. Jo større og kraftere et løbebånd desto tungere. 

Kniber det med pladsen? Vælg et sammenklappeligt løbebånd

En del af de lidt mindre løbebånd har den smarte funktion, at løbefladen kan rejses op, så løbebåndet praktisk talt foldes sammen. Det er virkelig smart, hvis du bor småt eller bare ikke har lyst til, at løbebåndet fylder hele stuen eller kontoret, når du ikke bruger det. 

Hvis du vælger et sammenklappeligt eller foldbart løbebånd, må du gå på kompromis i forhold til stabilitet og størrelsen på løbefladen. Men hvis dit træningsbehov er 2-3 ugentlige løbeture på 5 km, kan du med sindsro vælge en af de lidt mindre foldbare modeller.