Sådan kommer du godt i gang med at løbe

Motivationen er i top. Løbeskoene kommer frem og afsted det går - de første 3-4 gange og langsomt eber løbeturene ud. Tiden er er knap. Du kommer ud af rytmen, og pludselig har løbeskoene samlet støv i skabet i flere måneder. 

Start langsomt op med løb

Løb er en af de mest naturlige bevægelser for mennesker overhovedet. Alligevel er der forbavsende mange, der får forskellige skader i forbindelse med træningen. Mange får skader på grund af overbelastning, og rigtig mange af disse skader opstår i opstarten.

Hvis du aldrig har løbet før eller det blot er længe siden, er det vigtigt, at du starter langsomt ud. Ellers risikerer du at få en skade, inden du overhovedet er kommet i gang. Det gælder uanset, om du løber udenfor eller på løbebånd.

Faktisk bør du starte skiftevis at løbe og gå på de første løbeture. Start eksempelvis med at gå 5 minutter og løbe 1-2 minutter. På den måde vænner du kroppen til at løbe, uden at du overbelaster leddene. Langsomt kan du så forkorte gå-tiden og øge løbetiden.

Du vil sikkert opleve, at du sagtens kan holde til at løbe mere end 2 minutter i træk. Men hold alligevel igen, selvom det kan virke fjollet. Det er særligt muskler og led, der skal vænne sig til den nye træningsform - og det tager tid at opbygge styrke i disse samt forbedre konditionen. Det er desuden en god idé, at begynde med kortere distancer og langsomt øge dem. En god tommelfingerregel er maksimalt at øge den ugentlige løbedistance med 10% fra uge til uge.

For nogle kan det også være en god idé at starte me at løbe på løbebånd, da det er en smule mere skånsomt for kroppen end almindeligt terrænløb. Her gøælder dog helt samme principper om at starte langsomt ud. 

Læg et løbeprogram

For at gøre det nemmere for dig selv at holde motivationen oppe og undgå skader, kan det hjælpe at have et konkret løbeprogram. Der findes mange forskellige typer løbeprogrammer, der fx hjælper dig fra 0-5 km på 12 uger. Med et gennemarbejdet løbeprogram, kan du sikre en konstant fremgang i træningen, så du bliver ved med at udfordre dig selv i passende mængder.

Du kan på den måde også lettere planlægge tid til løbeturen i din hverdag, så løb ikke bliver udskudt til fordel for andre hverdagsgøremål.

Find en løbemakker 

En løbemakker kan hjælpe dig til at komme ud på løbeturen, selvom du faktisk ikke rigtig gider og virkelig skal hanke op i dig selv. Men hvorfor virker det at have en trænings/løbemakker så godt? Det skyldes ganske enkelt, at man står til asnvar over for et andet mennesker, der måske har glædet sig til træningen og er fuldt ud comitted. Det er altså meget svære at aflyse og komme med undskyldninger over for andre, end det er over for en selv.

En løbemakker skal ikke nødvendigvis være en, du løber med hver gang. Men har du en forpligtelse - enten ved at mødes fysisk eller ved at sammenligne løbedata - bliver det lettere for dig at komme af sted. Omvendt er løbeturen for nogle mennesker den halve times fritid om dagen, hvor der er tid og ro til at summe over stort og småt. Men måske kan du lave et væddemål med din veninde eller kollega om, hvem der kan være mest pligtopfyldende i forhold til løbetræningen?

Faktisk træner mange hårdere eller mere intenst med en makker. Det skyldes, at der er en anden til at motivere i momentet og én at konkurrere med. Det kan også hjælpe at købe et puls- eller løbeur, hvor du kan se, hvor mange skridt du går om dagen, og hvor langt du løber.