Hvilken romaskine skal du vælge?

Hvilke muskler træner en romaskine?

En romaskine er et rigtig godt træningsredskab til hjemmet. Her træner og styrker du hele kroppen og alle de store muskelgrupper herunder ben, arme og core. Det bidrager til en smidig og stærk krop samt forbedret kondition. Med en romaskine i hjemmet kan du nemt og hurtigt få en god træning - uanset vind og vejr. 

På en romaskine er det muligt at lave højintensitetstræning, der giver masser af sved på panden. Med roning på maskine er det muligt at forbrænde et relativt højt antal kalorier sammenlignet med træning på ande maskiner. Faktisk forbrænder man i gennemsnit helt op til 700 kalorier i timen på en romaskine. Det er nemt og hurtigt at få det maksimale ud af din træning. Dette gør en romaskine til et oplagt og effektiv valg end andre typer af træningsmaskiner.

Træning med romaskine hjemme

Vælger du en romaskine til dit hjem, får du en forholdsvis kompakt træningsmaskine sammenlignet med en løbebånd. Dog fylder den lidt mere end en motionscykel, men nogle romaskiner kan foldes sammen. På den måde fylder den mindre, når den ikke er i brug. Nogle kommer endda med hjul foran, der gør dem nemme at transportere.

Brug romaskinen derhjemme til

  • konditions og styrketræning, hvor du får allle store muskelgrupper i spil
  • skånsom træning, hvis du ønsker at skåne eksempelvis knæ, og fordele træningens belasting over hele kroppen


Kort sagt får du en effektiv romaskine, hvor du kan udfordre dig selv og dine evner, samt fordele belastningen og derved skåne eksempelvis knæ og fødder.

Hvad er en god romaskine til hjemmebrug?

En mindre romaskine fylder selvfølgelig mindre, og vil passe godt ind i knap så store rum. Dog kan den være for kort til dig, hvis du er over 1,80 cm. Den vejer ikke særligt meget, hvilket kan bidrage til, at den virker ustabil ved intensiv træning. Derudover har den ofte også færre indstillinger. Dog er den placeret i det billigere prisleje og er ideel til dig, der gerne vil træne 2-3 gange i ugen ved normal hastighed. 

De større og kraftigere romaskiner har ofte en lang aluminiumsglideskiner, afdæmpede vinylhjul og kuglelejer, der bidrager til en ubesværet og naturlig bevægelse. Modstanden kommer typisk fra et magnetsystem af høj kvalitet. Fronten på romaskine er derved også væsentlig tungere end på de mindre maskiner, hvilket giver en rigtig god rooplevelse. Den vil være ideel til dig, der gerne vil træne intenst og ofte.

Modstandstyper på romaskiner

De fleste romaskiner er udstyret med kalorie-, tid- og distancemåler, så du ved præcist, hvad du får ud af din træning. Til modstanden på romaskinen findes forskellige typer:

  • Hydrauliske pumper og elastikker: Hydrauliske pumper og elastikker benyttes oftest på billigere modeller, hvorimod magnetmodstand er den mest anvendte.
  • Magnetmodstand: Magnetmodstand i romaskiner fungerer efter samme princip som på motionscykler. Et svinghjul drejer rundt, når maskinen benyttes. En kraftig magnet er placeret ved siden af svinghjulet. Modstanden kan derved mindskes og øges ved at magneten flyttes tæætere på eller længere fra svinghjulet. Derved opnås en hårdere eller lettere træning. 
  • Luftmodstand: Romaskiner med luftmodtsand giver den mest naturlige oplevelse, som typisk anvendes på semiprofessionelle modeller, hvilket også betyder en højere pris. Denne type romaskine vil være ideel til dig, der ønsker at gå all in på din hjemmetræning. 
     

Du finder også moderne romaskiner, som har et lækkert og stilrent design, hvor du får mulighed for sammenklapning. På den måde kan du spare plads i dit hjem, når den ikke bruges. En romaskine bliver hurtigt en del af din hverdag, hvor du kan træne uafhængigt af dårligt vejr og tidspunkt. Kombinér din træning med din yndlingsserie, musik eller tv, så du kan få en rigtig god træning og lidt ekstra motivation.