Alt du skal vide om sodavandsmaskiner

Elsker du danskvand, sodavand og den boblende fornemmelse ved brusende vand? Så kan det være, at du skulle investere i en sodavandsmaskine.

SodaStream, som nok er den største og mest populære sodavandsmaskine-producent, har domineret branchen i adskillelige år med deres fantastiske modeller, som giver gode smagsresultater.

Ønsker du en sodavandsmaskine, der emmer af eksklusivitet og luksus, så er det Aarke sodavandsmaskine, du skal vælge. Maskinen er udarbejdet i stål og har et minimalistisk og skandinavisk udtryk. 

I guiden her vil vi give vi komme ind på, hvordan en danskvandsmaskine, som det også kaldes, fungerer samt komme med fordele og ulemper ved netop denne investering.

Hvad er en sodavandsmaskine?

Det er, som navnet hentyder til: en maskine, der laver sodavand eller danskvand. Du kan med helt almindelig postevand tilsætte brus samt en smagsvariant i form af en sirup eller mixer efterfølgende, hvorved du har en lækker sodavand. Ved at lave din danskvand eller sodavand på denne måde undgår du en masse tilsætningsstoffer.

Du er samtidig fri for at slæbe på dåser eller flasker fra supermarkedet, og du sparer på brug af metal og plastik. Du skal heller ikke gå retur med pant, når du efterfølgende har drukket dit sodavand. Alt i alt kan du få sodavand eller brusevand helt uden at forlade din matrikel, så længe du har patroner og smag til maskinen.

 

Hvordan virker en danskvandsmaskine så?

Det er yderst simpelt at lave din egen vand med brus – og det kræver heller ikke særlig meget. Du starter først med at hælde frisk vand i en flaske, der kan monteres på maskinen.

Bemærk, at alle SodaStreams flasker er 100 % BPA-fri og uden kemikalier som Phathalater eller PCB. Aarkes flasker er alle også uden skadeligt plastik.

Herved tilsætter du selv den mængde bobler, du finder passende, hvorefter du skruer flasken af og tilsætter smagen. Du bestemmer dermed selv, hvor kraftig boblerne skal være, samt hvor kraftig smagen skal være.

Du skal være opmærksom på, at fremgangsmåden kan være variere alt efter model og producent. Dog er det ovenstående den gængse og mest hyppige fremgangsmetode ved langt de fleste maskiner herunder SodaStream.  

 

Hvor mange gange skal du trykke på en SodaStream?

Hvor mange gange du skal trykke på din sodavandsmaskine, evt. din SodaStream Genesis, er en individuel sag, og hvor meget kulsyre du foretrækker i din sodavand eller danskvand.

Start derfor med at prøve forskellige antal tryk i din danskvand. Det er jo netop det gode ved en sodavandsmaskine, at du selv kan bestemme mængden af kulsyre. Lav altid korte tryk på 1-2 sekunder. Vi anbefaler mellem 1-4 tryk.

De særlige flasker, der er udviklet til sodavandsmaskinen, kan holde på bruset i op til 2 uger, hvor de selvfølgelig skal opbevares et køligt sted og med tætlukket låg, for at boblerne kan bevares.

Fordele ved en sodavandsmaskine

 • Du vælger selv, hvor kraftig brus drikken skal have
 • Du skal ikke ned i supermarkedet for at købe danskvand eller sodavand samt retur med pantflasker
 • Der findes et stort sortiment af smag – også sukkerfri – at vælge ud fra
 • Du genbruger din plast el. PET-flaske og sparer derfor på plastflasker og metaldåser
 • Din læskedrik er ikke tilsat kunstige tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler
 • Det vil over tid være et billigere alternativ end at købe sodavand fra supermarkedet.

Ulemper ved en sodavandsmaskine

 • Du kan ikke se, hvornår kulsyrepatronen er tom, og du skal derfor have ekstra på lager for ikke pludselig at løbe tør
 • Hvis du sværger til en cola-variant, skal du vænne dig til SodaStreams smagsvariant med cola
 • Det er ikke sikkert, at plast- eller PET-flasken kan tåle opvaskemaskine og skal dermed vaskes i hånden
 • Det er ikke alle flasker – heller ikke fra selv samme producent – der passer til alle modeller
 • Hvis du ikke har iskoldt vand i hanen, skal du have noget vand på køl på forhånd, da dette giver det bedste resultat.

Søger du en sodavandsmaskine til skarp pris?

Hos føtex.dk kan vi ikke garantere, at du finder nøjagtig den model, du ønsker. Men hold altid øje med vores savis, hvor flere af vores køkkenapparater, herunder vores udvalg af SodaStreams og Aarke samt tilbehør hertil, ofte kommer til en fornuftig pris. Gå på opdagelse i vores sortiment, og se, hvad vi har, du skal bruge i dit køkken.

 

Er SodaStream eller Aarke patronen tom? Så har vi ombytning!

Når du har tømt kulsyrepatron, har du mulighed for at ombytte den til en fyldt patron for kun 99 kr. Du skal returnere din tomme kulsyrepatron i din nærmeste Bilka (ikke føtex!), hvor du blot skal henvende dig i vareudlevering eller kundeservice for at få hjælp.

Og bare rolig... Hvis du har købt en Aarke Carbonator er den kompatibel med kulsyrepatronen fra SodaStream (med undtagelse af deres SodaStream Quick Connect). Du skal derfor ikke være bekymret, hvorvidt du kan få fat i en patron til din maskine.