Hvad er sous vide?

Sous vi hva' for noget?

Du har sikkert faldet over ordene eller hørt det blive omtalt (det udtales su veed), men ved du egentlig, hvad det er? Vi giver dig et hint – det er en form for madlavningsteknik. Men bare rolig, du kan blive meget klogere med denne guide.  

I guiden her kommer vi ind på, hvad sous vide er, hvad sous vide betyder, og hvordan du kommer i gang med denne madlavningsteknik. Når du først har prøvet sous vide, er det svært ikke at fortsætte blive forelsket. Det tager din madlavning til det næste niveau.
 

Hvad betyder sous vide, og hvad er det?

Sous vide er fransk og betyder ”under tomhed” eller ”under vakuum”. Ved sous vide vakumpakkes maden inden tilberedning - og det er det souse vide-konceptet er mest kendt for. Det på trods af, at selve vakumpakningen blot er en lille del af denne madlavningsteknik. 

Sous vide er primært tilberedning af mad ved en konstant lav temperatur i et vandbad over en længere periode. Der er derfor tale en en langtidstilberedning.

Grunden til, at man vakuumpakker maden først, skyldes, at tilberedningen foregår i vand. Hvis man ikke gør det vil både saft og smag forsvinde i vandet fremfor at blive i maden. Der er desuden visse fødevarer, der får en helt anden struktur ved at blive tilberedt uden luft og under en smule tryk. 

Du tænker sikkert hvorfor et vandbad – koger man så ikke bare maden? Nej, det er ikke tilfældet, da temperaturen er så lav, som den er. Men bliver maden så ikke bare rå? Nej, det gør den heller ikke, da vand har en god evne til at overføre varme, hvorved den energieffektivt tilbereder ens mad. Og det er netop det som er en fordel ved souse vide tilberedning. 

Se vores udvalg af sous vide

En sous vide er den helt rigtige løsning for dig som ønsker at tilberede lækkert og mørt kød, som du kender det fra restauranterne, derhjemme i køkkenet. Udforsk vores udvalg af sous vide her.

Hvad kan man lave i en sous vide?

Der findes mange opskrifter, du kan lave i en sous vide, og som ikke er mere eksotiske end dem, du laver til hverdag i din ovn. Du kan for eksempel lave:

  • Kød (flæskesteg, kyllingefilet, koteletter, entrecôte, alle slags cuvetter og culotter samt meget andet)
  • Fisk og skaldyr (laksefilet, jomfruhummerhaler mv.)
  • Grøntsager (kartofler, gulerødder, majskolber mv.)
  • Sovs
  • Grød, gryderetter og stuvninger
     

Hvad er fordelene ved sous vide?

  • Du er garanteret saftige og møre madvarer.
  • Det er nemmere at opnå den ønskede kernetemperatur.
  • Maden bliver ikke kontamineret af bakterier før, under og efter tilberedning ved korrekt opbevaring.
     

Hvad er ulemperne ved sous vide?

  • Du skal have investeret i særligt udstyr til formålet.
  • Det er en længere proces ift. opbevaring, klargørelse, tilberedning og servering.


Hvordan kommer du i gang med sous vide?

For at komme i gang med sous vide skal du have en vakuumpakker, vakuumposer, et sous vide-kar, sous vide-stav samt et panel, app eller termometer til at måle den præcise temperatur i vandet.

Dernæst skal du have vakuumpakket den madvare, du ønsker at tilberede, hvorefter du sænker posen ned i sous vide-karet. Vandet i karet skal have den temperatur, som du ønsker, at den pågældende fødevare skal have.

Det vil sige, at hvis du tilbereder culottesteg, hvor du ønsker en kernetemperatur på 56 grader, skal vandbadet sættes til 56 grader. Eller hvis du ønsker rodfrugter, som normalt har en kernetemperatur på ca. 84 grader ved tilberedning, skal kernetemperaturen være på 84 grader i ca. 1,5-2 timer.

Du skal med andre ord tilberede fødevarer på en langt lavere temperatur, end du nok er vant til ved f.eks. en ovn, hvor du som regel skal have temperaturen op på 180-200 grader ved kødtilberedning. 

Jamen, hvad med stegeskorpen på mit kød? Den kan du ikke få via sous vide tilberedning. Du er derfor nødt til at tilføre stegeskorpen efterfølgende. Det gør du ved at smide kødet på en glohed pande eller grill i cirka 30 sekunder.
 

Find dit sous vide sæt hos føtex.dk

Hos føtex.dk har vi et stort udvalg af forskellig køkkenapparater, der kan være med til at gøre madlavningen nemmere og tage det til det næste niveau. Her finder du både mere gængse apparater samt mere sofistikeret udstyr såsom vores sous vide-sortiment. Hold altid øje med føtex avis og se, om vi har skarpe priser på vores køkkenapparater herunder vores sous vide-kar og vakuumpakkere. Der er altid noget lækkert at finde til en god pris.