Sådan vælger du en foodprocessor

Udover at være nummer 1 på Gertrud Sands ønskeseddel – hvilket vi også godt kan forstå – så er der flere overvejelser, du skal have gjort dig, inden du køber en foodprocessor. Det er elementer som motorkapacitet og skålstørrelse samt tilbehør.

I guiden her vil vi hjælpe dig på vej, så du vælger den rette foodprocessor, der matcher dine behov. Vi vil bl.a. komme ind på, hvad en foodprocessor kan, og overvejelser du skal have gjort dig, når du skal foretage et valg. Der findes nemlig mange modeller på markedet med forskellige egenskaber og funktioner. 

Populære foodprocessorer

Hvad er en foodprocessor?

Ifølge Ordnet.dk er en foodprocessor et elektrisk køkkenredskab, der ved hjælp af skiver, piske, knive osv. udfører en række funktioner, som vil gøre madlavningen nemmere og mindre tidskrævende. Udstyret henvender sig primært til folk, der elsker at lave mad fra bunden og kaste sig ud i nye, kulinariske udfordringer. Det er med andre ord et yderst brugbart redskab, som du kan få glæde af i mange henseende med dens justerbare hastigheder og rummelige skåle.

 

Hvad kan en foodprocessor?

Der er faktisk ikke grænser for, hvad du kan udrette med en foodprocessor, som både er effektiv og alsidig. Du kan fx:

  • snitte grøntsager
  • blende smoothies
  • hakke nødder
  • ælte dej
  • rive grøntsager
  • male mel
  • røre blandinger sammen.
     

Alt i alt kan du få afprøvet en masse lækre opskrifter via en foodprocessor såsom lækre dips, nicecremes, kød- og grøntsagsfars samt meget andet.

Find lækre opskrifter her

Mangler du inspiration til, hvad du kan lave af lækre retter, dips eller bagværk i en foodprocessor? Så klik her og få en massevis af skønne opskrifter i forskellige sværhedsgrader. 

Er en foodprocessor det samme som en blender?

Nej, en foodprocessor er ikke det samme som blender, dog kan de have flere af de samme funktioner. En blender er udviklet til at hakke, blende, knuse og mikse forskellige ingredienser sammen. En foodprocessor kan også klare disse opgaver, men er en mere multifunktionel maskine. Foruden de ovennævnte egenskab kan den også skære, hakke, rive m.m.
 

Er en foodprocessor det samme som en minihakker?

Nej, en foodprocessor er ikke det samme som en minihakker. En minihakker er mere primitivt og spartansk i sine egenskaber. En minihakker kan både være elektronisk eller manuel, hvor den hurtigt kan hakke krydderurter i en væsentlig mindre skala end en foodprocessor. Den kan hverken blende, rive eller skære som en foodprocessor.

”A ønsker mø så’n foodprocessor”

Hvis du også har gået hele december og sagt dette til din mand, så er det på tide, at du får købt eller sat en foodprocessor på ønskesedlen. Her findes der mange producenter at gå igennem såsom KitchenAid, Kenwood, Epiq eller Magimix.

Dog kan det være svært at vælge en model, da der findes så mange varianter med forskellige funktioner og egenskaber på markedet. Du skal derfor have klargjort dine behov i forhold til de nedenstående specifikationer.
 

Foodprocessorens funktioner

Først og fremmest skal du sikre dig, at din foodprocessor har de nødvendige funktioner, som du skal bruge under madlavning og kokkering. Som allerede nævnt kan en foodprocessor bruges til mange ting (snitte, hakke, ælte, blende osv.), men det er ikke nødvendigvis sikkert, at en pågældende model kan klare alle disse opgaverne. Kig derfor altid på hvad for nogle materialer, knivblade og tilbehør, der medfølger.
 

Foodprocessorens størrelse

Jo større base og robust krop, jo bedre vil maskinen også være (i langt de fleste tilfælde). Det skyldes, at foodprocessoren får tilstrækkelig med støtte under brug, og det vil forhindre maskinen i at bevæge sig på køkkenbordet. Maskinen vil derfor være tung og solid samt stå fast.

Dog er det ikke alle, som har plads til en stor foodprocessor, eller hvor det er nødvendigt med en stor model. Derfor skal du have gjort op med dig selv, hvad der størrelsesmæssigt er det ideelle for dig og din køkkenplads.
 

Foodprocessorens motor

Mere eller mindre vil størrelsen også have en indflydelse på foodprocessorens motor. Ved at have en stærk nok motor er du sikret, at foodprocessen kan klare opgaver og madvarer ved fx æltning af tyk dej, hakning af rå grøntsager og maling af mel samt nødder.

Hvis du ikke er sikker på, at motoren kan klare disse opgaver, så risikerer du, at motoren overarbejder og dermed står af. Måden, hvorpå du kan tjekke motorens kraft, er ved at se på, hvor mange watt den har.

Et eksempel på medfølgende tilbehør ved en Kenwood foodprocessor, der også er Reddot testvinder i 2020.

Foodprocessorens tilbehør

En foodprocessor er ikke bedre end de knive og skiver, der medfølger. Derfor kan det være en god idé investere i en maskine, hvor der er flere knive og skiver at vælge imellem til forskellige typer opgaver.

Gå altid efter knive og skiver der er lavet i rustfri stål, så du ikke ender med udstyr, der får et grimt udseende med tiden. Det er også ideelt at gå efter udstyr og tilbehør, der kan tåle at komme i opvaskemaskine, da det vil gøre det nemmere og være tidsbesparende.

Derudover kommer mange foodprocessor med en bred vifte af tilbehør – nogle med kun én enkel del og andre med et komplet sortiment at vælge fra. Det er en måde, hvorpå du kan udnytte maskinen fuld ud. Det kan være tilbehør som knive, skiver, arbejdsskåle, blender, blade mv.

En maskine vil ofte blive dyrere, jo mere tilbehør der medfølger: Overvej derfor, om du overhovedet har brug for alt det tilbehør eller har pladsen til det.

 

Foodprocessorens skålkapacitet

En foodprocessor kommer i mange former og størrelser, og her er skålkapaciteten ikke uden betydning. Skålkapaciteten skal jo gerne passe det antal af familiemedlemmerne i husstanden – hvis ikke være større, hvis der nu kom gæster.

En stor skål til foodprocessoren vil derfor gøre det muligt at lave store portioner, fremfor at du skal lave mindre af flere omgange. Dog vil den store størrelse også fylde væsentlig mere i køkkenskabet. Det er derfor individuelt, hvad der er foretrække. Hvis du har rigeligt med plads, kan du også sagtens have flere størrelse skåle at vælge imellem.

 

Få øjnene op for foodprocessorens egenskaber med føtex

Som du kan læse, er der mange fordelagtige, fantastiske og brugbare egenskaber, du kan få med en maskine som en foodprocessor, som du ikke kan få med andre køkkenapparater. Du er derfor garanteret flere testvindere i vores sortiment.

Gå på opdagelse på føtex.dk, og find det køkkenapparat, du mangler. Du vil være garanterede gode kvalitetsvarer til fornuftige priser, der vil gøre underværker i dit køkken og madlavning.