6 måneder: Sådan støtter du din babys udvikling

Nu er der rigtig godt gang i den, og jeres barn har brug for plads til at bevæge sig. Den lille ligger ikke længere stille, men bruger sig selv rigtig meget motorisk hele dagen. Sørg for at dit barn har tøj på, som giver barnet mulighed for at kunne bevæge sig, uden at der er spænder, knapper og andet som generer og varier også barnets legetøj, så der hele tiden er noget spændende at kigge på, som barnet kan forsøge at bevæge sig hen til og få fat i.

Det er vigtigt, at dit barn fortsat er så meget på gulvet som muligt. Det er fra maveliggende stilling, at dit barn styrker sine ryg- og nakkemuskler så meget, at han eller hun begynder at kunne sidde.  Og det er også fra maveliggende stilling, at barnet senere hen finder ud af at komme op på alle fire, hvor det vil rokke frem og tilbage og senere finde ud af at kravle. Lige nu gør dit barn de første forsøg på at bevæge sig mere og mere rundt i verden på en hånd, og det er vigtigt at anerkende og støtte op omkring dette.

Dit barn vil nu elske at sidde med ved bordet, når I skal spise. Det giver nye oplevelser og muligheder. I starten sidder dit barn naturligt usikkert, og tiden i højstol bør ikke være for lang. Når dit barn falder forover eller til siden, så er barnet træt i ryggen og skal ned på gulvet igen. Men gradvist øges evnen til at sidde, dit barn vil begynde at kunne sidde med rank ryg i længere tid, og dit barn kan begynde at få mad i hånden, som det selv kan sidde med, gumle og gnaske på, når I spiser. Det er rigtig hyggeligt, når hele familien på den måde kan samles om middagsbordet.

Det er også sjovt at blive tumlet med, det er sjovt med ”luftture” mellem mor og far, hvor I holder barnet under maven og giver det en oplevelse af at flyve imellem jer. Det er sjovt at blive kildet og pustet på maven, ligesom det er rigtig dejligt, når I danser sammen til musik, og dit barn mærker rytmen, dine bevægelser osv. Har du en stor gymnastikbold, kan du også lægge dit barn på maven hen over den og trille frem og tilbage. Det er også sjovt at få lov til at hoppe på jeres lår – og det styrker dine armmuskler.

Jo mere I kan bevæge jer sammen, jo mere du kan støtte dit barns bevægelser, jo bedre er det, og du må gerne hjælpe dit barn med at krybe fremad. Det kan du gøre ved f.eks. at støtte barnets fødder, når det ligger på maven, skiftevis presse lidt på højre og venstre fod for på den måde at give barnet en fornemmelse af, at det kan krybe og bevæge sig fremad.  

Dit barn vil også begynde at udtrykke sig mere og mere med lyd. Det verbale repertoire udvides dag for dag og dit barn både hviner højt, ler, begynder at pludre i både høje og dybe toner. Nogle gange kan den lille skrige så højt, at han eller hun forskrækker sig selv, andre gange brummes der dybt og hæst. Dit barn begynder også at bruge sin læber og laver læbelyde som f.eks. ”pprr”.  Det kan være sjovt at lege med lyd, hvor I holder hænderne foran munden på den lille og klapper let, så lydene bliver afbrudt.

Behov for nyt legetøj til baby på 6 måneder

Udviklingen går stærkt nu – både mentalt, fin- og grovmotorisk sker der bare rigtig mange ting, og det betyder, at dit barn begynder at få behov for nye typer legetøj. Det kan stadig være dejligt med rangler, bløde stofbolde og lignende, som barnet kan holde om, føre til munden og sutte på, men stille og roligt vil dit barn bruge legetøj mere og mere aktivt, og de næste par måneder frem vil det være sjovt med legetøj, som man kan få til at ”gøre noget”. Det vil sige legetøj som siger en lyd, som knitrer mellem fingrene, som ringer, kan drejes, trykkes på osv.  

Bolde i forskellige størrelser kan være et hit, det kan være en stor let badebold, eller en lille bold med vand i, som bevæger sig, når bolden triller. Det kan også være en ”gribebold til baby”, som er let for en lille babyhånd at få fat og holde fast i. De fås i både stof og plast. Du kan med fordel sætte dig på gulvet med den lille mellem benene og trille bold.

 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk