Når dit barn leger: Her er de bedste råd til god leg

Nu begynder mange børn at kravle, men før dit barn når så langt, så vil din lille dreng eller pige ofte have en periode, hvor det står på alle fire i kravlestilling og rokker frem og tilbage. Det er frustrerende for dit barn, at det endnu ikke helt mestrer teknikken, og det kan godt give lidt gråd og utilfredshed. Det er dog rigtig god øvelse, og stille og roligt finder dit barn ud af at overføre vægten fra ben til arme og modsat – og pludselig får det flyttet på sig. Desværre ofte baglæns i starten…

Dit barn har brug for plads at bevæge sig på, og en kravlegård er, trods navnet, ikke særlig rar at være i, når man pludselig mestrer teknikken med at kravle og derfor har mulighed for at undersøge verden mere og mere. Sørg derfor for, at dit barn har plads på gulvet og kan bevæge sig rundt, uden at komme til skade og uden at få fat i ting, som kan være potentielt farlige for dit barn.  

Det vil være rigtig godt, at du leger på gulvet med dit barn. Du kan kravle rundt omkring møblerne, gemme dig og sige ”titte-bøh” til dit barn, og dit barn kan kravle efter dig. I kan også spille bold, evt. trille bold imellem jer, eller du kan trille bolde i forskellige retninger og motivere dit barn til at kravle efter og forsøge at få fat i bolden. Generelt er legetøj som triller og som måske lyser eller siger lyd, når det ruller over gulvet, spændende, og giver dit barn lyst til at følge efter og på den måde styrkes lysten til at kravle mere og mere. 

Du kan også styrke dit barns motoriske udvikling og lyst til at kravle ved at give dit barn små udfordringer, som det skal kravle over. Det kan være sjovt at kravle på dig, gerne i dobbeltsengen, hvor I kan tumle, uden at dit barn slår sig. Det kan også være rigtig sjovt at kravle hen over puder og madrasser, som ligger placeret på gulvet i forskellig højde. På en sikker måde, kan dit barn øve sig i både at kravle op og kravle ned.

For børn i denne alder er det særligt spændende at lege med ting, som kan åbnes, lukkes, trykkes på og væltes… og derfor vil det være rigtig sjovt med f.eks. en ringpyramide eller lignende figur, som skal stables. Det er også sjovt med bøtter/kasser med låg, som skal åbnes og som I kan gemme ting i, ligesom en bamse, som siger en lyd, når man trykker den på maven, kan være rigtig sjov. En ”tumling”, som står og vipper, men som ikke vælter, selvom man slår til den, kan være spændende at undersøge. Det samme kan en simpel puttekasse, hvor dit barn skal få f.eks. kuglen til at passe i hullet.  

For børn i denne alder er en hammerkasse ofte også sjov – her skal barnet slå eller presse f.eks. kugler ned i et hul, hvorved kuglen triller og kommer ud et andet sted. I det hele taget er det, at man ved én handling udløser noget nyt spændende for børn i denne alder, og det kan give barnet lyst til at prøve igen og igen. På den måde lærer dit barn også at lege lidt for sig selv.  

Dit barn har dog stadig brug for, at I bruger tid sammen, leger sammen og snakker sammen. Dit barns sprog skal hele tiden stimuleres, og dit barn begynder også at bruge sproget mere og mere. Lyt, rør og føl bog – det vil sige sansebøger, hvor dit barn kan se på billeder af f.eks. dyr, kan røre ved ”pelsen” i bogen og høre lyden af en hund, der gør, vil være rigtig gode i denne alder.  

Dit barn kan i denne alder også sidde stabilt, og det giver nye muligheder i badekaret. Dit barn skal stadig være under fuldt opsyn, når det sidder i badet og må aldrig sidde alene uden opsyn. Men badeænder, små vandkander, bøtter og lignende vil være rigtig dejligt at lege med nu. Det kan også være badedyr, som kan trækkes op og derfor bevæger sig rundt i vandet, ligesom badeting til at sætte op på fliserne på væggen kan være sjove.  
 

Kærlig hilsen

Helen Lyng Hansen
NetSundhedsplejerske.dk