Sådan vedligeholder du dine havemøbler i træ

Havemøbler i træ er flotte og giver en hyggelig og varm stemning på terrassen. Flotte havemøbler indbyder til udendørs hygge med familie og venner hele sommerhalvåret. Det danske sommervejr er dog ikke altid til at stole på, og derfor bliver dine havemøbler nemt udsat for både sol, regn og vind, mens de står udenfor.

Hvis dine havemøbler i træ skal holde i mange år, er det derfor vigtigt, at du sørger for at vedligeholde dem jævnligt. Vi har samlet en masse gode råd til, hvordan du beskytter dine udendørs træmøbler og forlænger levetiden på dem.

Hvorfor bør du vedligeholde dine havemøbler i træ?

Havemøbler står som regel udenfor i sommerhalvåret. Sommeren herhjemme byder som regel både på solskin og regnvejr. Vejret slider især på dine træhavemøbler, og med tiden vil der danne sig revner og misfarvninger, hvis du ikke vedligeholder dem regelmæssigt.

Solens varme stråler er med til at udtørre træet og giver misfarvninger og revner. Du har sikkert set, hvordan ellers flotte træhavemøbler hurtigt kan blive helt grå og kedelige at se på. 

Regnen medfører, at der danner sig fugt i træet, hvis havemøblerne får lov til at stå og være våde. Hvis der samtidig er revner i træet, er det et oplagt sted for alger og skimmelsvamp at vokse. Det er altså vigtigt, at du passer godt på dine havemøbler i træ, hvis du vil have dem til at fremstå flotte i mange år.

Populære havemøbler i træ

Hvordan vedligeholder du dine havemøbler?

Det er bestemt ikke svært at vedligeholde udendørs træmøbler, og processen består af tre simple trin: 

  • Rengøring med vand
  • Slibning med sandpapir 
  • Oliering eller maling 
     

Du behøver derfor heller ikke ret meget udstyr for at komme i gang. Du skal brug en spand med vand, en stiv børste, sandpapir og en god olie eller maling, som passer til dine træhavemøbler, samt en pensel.

1. Rengør dine træhavemøbler

Første trin i vedligeholdelsen af dine havemøbler i træ omfatter en grundig rengøring. Dette trin bør du foretage med alle typer havemøbler. Det gælder for eksempel både havemøbler i træ, havemøbler i nonwood og havemøbler i polyrattan.

Du kan rengøre dine havemøbler med vand og en hård børste. Du kan også blande noget rens beregnet til udendørs møbler i vandet, hvis dine havemøbler er meget beskidte. Lad efterfølgende dine havemøbler tørre godt, inden du går videre til næste trin. 

2. Slib træet fint og glat

Når dine havemøbler er tørre, er det tid til at slibe dem med sandpapir. Når du sliber dine træmøbler, sikrer du en glat og fin overflade, så møblerne fremstår som nye igen. Med tiden kan de nemlig godt blive ru i overfladen på grund af påvirkningen fra vejret. Hvis du har planer om at give dine træhavemøbler en ny omgang maling, er slibningen også med til at malingen binder sig til træet. 

3. Beskyt dine havemøbler med olie eller maling

Det sidste trin i vedligeholdelsen omfatter behandling med olie eller maling. Det lægger et beskyttende lag på dine havemøbler, og giver dem en ny modstandskraft over for vind og vejr. Du bør give dine træhavemøbler olie eller maling én til to gange om året. 

Når du skal behandle dine havemøbler med olie eller maling, er det vigtigt, at du gør det en dag, hvor der ikke er udsigter til regn. Desuden bør du ikke arbejde direkte i solen. Brug en pensel til at påføre olien eller malingen i et tyndt lag på havemøblernes træoverflade. Det er en god idé at påføre to lag for at få det bedste resultat.

Hvilken olie til havemøbler?

Det er vigtigt, at du bruger en olie eller maling, som er beregnet til udendørs træmøbler. Det er endda muligt at få olie eller maling, som er beregnet til helt særlige træsorter. Du bør også altid gå gå efter en olie eller maling af god kvalitet. Hvis dine udendørs havemøbler ser triste og grå ud, er det desuden en god idé at gå efter en træolie med farvepigment. På den måde kan du nemt bringe træets varme farve tilbage. 

Er du i tvivl om, hvilken olie du kan bruge til lige præcis dine havemøbler, kan du rådføre dig med en ekspert i dit lokale byggemarked. Det samme gælder, hvis du er i tvivl om, hvilken maling der egner sig til dine havemøbler.

Pas på dine havemøbler om vinteren

Selvom du er god til at pleje og vedligeholde dine havemøbler, er det altid en god idé at passe ekstra godt på dem, når efterår og vinter melder sin ankomst. Det gælder alle havemøbler uanset materiale. Dog er det ekstra vigtigt, at passe godt på dine udendørs træmøbler, da de er særligt udsatte for blandt andet fugtdannelse. 

Har du et skur, er det et perfekt sted at opbevare dine havemøbler om vinteren. På den måde kan du sikre dig, at de står tørt og køligt. Samtidig giver det svampe og alger rigtig dårlige vilkår, hvilket ligeledes er med til at beskytte dine havemøbler i træ.

Du kan også fint have dine havemøbler stående under et halvtag eller i en åben carport. Det kan være en god idé at smide et møbelovertræk over møblerne, hvis der er mulighed for at de kan blive våde. Et møbelovertræk kan også være en måde at beskytte dine havemøbler på om sommeren, når den står på et par regnfulde dage. 

Havemøbler

Er du på udkig efter nye havemøbler til terrassen eller altanen? Om du er til havemøbler i træ, havemøbler i plastik eller noget tredje, så finder du det på føtex.dk. Vi har et bredt udvalg af havemøbler i forskellige materialer.