Sådan gør du dine havemøbler forårsklar

Dine havemøbler har været pakket godt væk hen over vinteren, men når foråret nærmer sig, er det tid til at sætte havemøblerne ud igen. Hvis du har passet godt på dine havemøbler, skal der ikke ret meget til for at gøre dem forårsklar. 

Har dine havemøbler været gemt væk i et skur eller en garage, kræver det måske blot en våd klud for at få dem fine igen. Det kan også være, at du ønsker at give dem den helt store tur med olie eller maling. 

I denne guide giver vi dig vores bedste råd til at gøre dine havemøbler forårsklar. Du kan læse vores guide uanset om du har havemøbler i træ, nonwood eller noget helt tredje. Giv dine havemøbler en kærlig hånd, og gør dem helt klar til foråret. 

Hvornår sætter man havemøbler ud? 

Det afhænger meget af vejret, hvornår du kan sætte dine havemøbler ud. Som hovedregel skal alt nattefrost være overstået, før du sætter dine havemøbler ud. Desuden har dine havemøbler ikke godt af alt for vådt vejr. Derfor kan det være en god idé at vente med at sætte dine havemøbler ud til, at du rent faktisk skal bruge dem. 

Når du har besluttet dig for at tage dine havemøbler ud på terrassen eller altanen, kan det være klogt at have et overtræk til havemøblerne. På den måde kan du beskytte dine havemøbler ekstra godt i perioder, hvor vejret svigter. 

Har du brug for inspiration til, hvordan du kan gøre hele dit udeområde klar til foråret og sommeren? Vi har samlet en masse gode tips og tricks til at indrette et hyggeligt uderum i en guide. 

Forårsrengøring af havemøbler i træ 

Havemøbler i træ er nok den type havemøbler, som kræver den største forårsrengøring. Det betyder dog ikke, at det er et uoverskueligt projekt. Alt efter hvor slidte dine udendørs træmøbler ser ud, kan du følge disse simple trin:

  1. Start med at vaske dine træhavemøbler med en svamp eller lignende. Brug evt. en algerens, hvis dine træmøbler trænger til det. 
  2. Lad dine havemøbler tørre helt. 
  3. Er dine havemøbler slidte og grove i overfladen, kan du slibe dem med sandpapir for at få den glatte overflade tilbage. 
  4. Påfør olie eller maling for at beskytte dine havemøbler i træ for den kommende sæson. 
     

Et tyndt lag olie eller maling er med til at gøre dine havemøbler modstandsdygtige overfor vind og vejr, når de står udenfor. Desuden kan havemøbler i træ med tiden miste den varme farveglød, hvilket olien kan rette op på. Har du brug for flere råd til at vedligeholde dine havemøbler i træ, kan du læse vores guide om vedligeholdelse af træhavemøbler

Havemøbler i træ

Forårsrengøring af vedligeholdelsesfri havemøbler

Havemøbler i materialer som plast, nonwood og polyrattan behøver kun ganske lidt rengøring for at blive forårsklar. Som regel vil det være nok at tørre dem over med en fugtig klud eller svamp. Er de meget beskidte, kan du bruge en sæbe, som er beregnet til materialet. Du kan også fint spule dine havemøbler med haveslangen og lade dem tørre i solen.

Havemøbler i rattan kræver heller ikke ret meget forårsklargøring udover en våd klud. Det kan dog være en god idé at give dem et tyndt lag linolie for at give dem et lag ekstra beskyttelse. Bambus havemøbler kan også trænge til en genopfriskning med lidt voks eller olie, som er beregnet til udendørs bambus havemøbler.