Hvilke havemøbler skal jeg vælge?

Et udeområde med fine havemøbler indbyder til hygge og samvær med familie og venner. Er du på udkig efter de perfekte havemøbler til at skabe en hyggelig stemning på din terrasse eller altan? Vi hjælper dig med at vælge de helt rigtige havemøbler. 

Der er nemlig en række forhold, som du bør overveje, inden du køber et nyt sæt havemøbler. Størrelsen på dit udeområde, behovet for vedligeholdelse og siddekomfort er bare nogle af de ting, som du bør gøre dig nogle overvejelser om. På den måde kan du finde de havemøbler, som passer allerbedst til dine behov. 

I denne guide har vi samlet vores bedste råd til, hvordan du vælger de helt rigtige havemøbler til dit udeområde.

Valg af materiale 

Der findes havemøbler i mange forskellige materialer, og derfor kan det også være en jungle at finde ud af, hvad du skal vælge. De forskellige materialer har hver deres fordele og ulemper, som du bør sætte dig ind i. Du kan læse om nogle af de mest almindelige materialer her. 

Havemøbler i træ

Havemøbler i træ har et smukt og æstetisk udseende. Træmøbler passer ind hos de fleste og er med til at skabe et hyggeligt men samtidig stilfuldt udtryk. Generelt kræver træmøbler en del vedligeholdelse, hvis du vil bevare det flotte udseende og forlænge levetiden på møblerne.

Havemøbler findes i mange forskellige sorter af træ, og forskellige træsorter kræver forskellig vedligeholdelse. Generelt er det dog en god idé at behandle dine havemøbler i træ med olie et par gange om året - eller mere. På den måde kan du undgå, at træet tørrer ud og begynder at slå revner. Du kan læse mere om vedligeholdelse af havemøbler i træ i vores guide.

Havemøbler i nonwood 

Havemøbler fremstillet i nonwood ligner havemøbler i træ, men de kræver mindre vedligeholdelse end havemøbler i rigtigt træ. Derfor er nonwood havemøbler et glimrende alternativ, hvis du er vild med det æstetiske udtryk i træmøbler, men gerne vil undgå en masse vedligeholdelse. 

Havemøbler i nonwood er lette at rengøre med vand og sæbe, og de er utrolig modstandsdygtige overfor vind og vejr. Desuden er de lette at opbevare om vinteren, da der ikke danner sig alger og lignende, som det kan være tilfældet ved træmøbler. 

Havemøbler i polyrattan 

Polyrattan er et plastmateriale, og du finder mange havemøbler, som er udviklet i polyrattan. Havemøbler i polyrattan er vedligeholdelsesfrie og nemme at rengøre. Det gør dem til det perfekte valg for dig, som gerne vil have nogle robuste og langtidsholdbare havemøbler til din terrasse eller altan. 

Havemøbler i polyrattan kommer i et flot flettet design, som passer ind hos de fleste. Designet er tidsløst, og de bliver ved med at være flotte i mange år.

Selvom havemøbler i polyrattan er utrolig modstandsdygtige over for det danske klima, er det stadig en god idé at tage dem ind om vinteren. Det fine flet kan nemlig tage skade, hvis dine havemøbler ender med at vælte rundt udenfor i vinterhalvåret. 

Havemøbler i plast 

Havemøbler i plast er et godt valg til dig, som ønsker havemøbler, der er lette at vedligeholde. Møbler i plastik kræver nemlig kun lidt rengøring med vand og sæbe for at se fine ud år efter år. 

Desuden vejer havemøbler i plast ikke ret meget, og de er således nemme at flytte rundt på. Derfor er det et oplagt valg til dig, som ønsker at kunne flytte rundt på dine havemøbler. Flyt nemt dine nye havemøbler fra terrassen til haven, når solen flytter sig. Ofte er havemøbler i plast også en del billigere end andre havemøbler.

Størrelsen på dit udeområde

Når du har besluttet dig for valg af materiale til dine havemøbler, kan du overveje, hvad du har plads til. Der findes nemlig havemøbelsæt, som både passer til små altaner og store terrasser. 

Til en mindre altan kan et fint cafébord være et godt valg. Det giver mulighed for at kunne sidde og spise en middag i det gode vejr uden, at det tager alt pladsen. Har du derimod en stor altan med god plads, kan det være en god investering at købe et havemøbelsæt, hvor der er plads til hele familien. Måske du også skal supplere med et fint loungesæt? Så er det ikke noget problem at invitere familien til grillmad i haven.

Havemøbler til dit behov 

Udover størrelse og materiale er der også en række andre udvælgelseskriterier, som du kan tage med i overvejelserne om valg af havemøbler. Det er blandt andet:

  • Siddekomfort 
  • Mulighed for at folde møblerne sammen
  • Farve og design
     

Det er vigtigt, at det er behageligt at sidde i dine havestole. Det kan være, at du elsker stole med armlæn. Det kan også være, at det er vigtigt for dig at kunne indstille havestolenes ryglæn. Overvej hvad der er vigtigst for dig. Desuden kan det være en god idé at købe nogle tilhørende havehynder for at få den maksimale komfort. Vi har lavet en guide om, hvordan du vælger de rigtige havehynder til dine havemøbler.

Når havemøblerne skal  pakkes væk om vinteren, kan det være en fordel at have nogle havemøbler, der kan foldes sammen. Hvis du har begrænset plads til opbevaring i dit skur, kan dette være helt afgørende. Du bør altså gøre dig nogle overvejelser omkring det praktiske i dit valg af havemøbler.

Udover det praktiske vil du selvfølgelig også gerne have nogle havemøbler, som passer til din smag. På føtex.dk finder du heldigvis havemøbler i mange forskellige farver og designs, og du kan helt sikkert finde havemøbler, som lever op til dine ønsker.