Julevin: Sådan vælger du vin til din julemad

Til jul er vi glade for øl og snaps til julemiddagen. Men vin har også en helt særlig plads på middagsbordet – og vi har fundet de bedste julevine til december-menuen.

En god julevin er med til at gøre julefrokosterne og middagen juleaften fuldendt. Da vi er mange i Danmark, der spiser de samme juleretter, er det derfor også muligt at komme med forslag til vin, der går hånd i hånd med julemad. Vi har samlet julens mest populære retter og matchet dem med smagfulde vine, der passer perfekt til. 

Vin til and 

Rigtig meget af julemaden ligger i den fede ende. Her er juleanden ingen undtagelse, da det er en fugl med masser fedt på kroppen. Tilbehøret i form af brun sovs, rødkål og brunede kartofler er til den søde side – og kombinationen af fedt og sødt kræver en vin, som kan matche de to dominerende smage. 

Et godt valg til juleanden er en italiensk Amarone. Det er en rødvin, der ofte er lavet på flere forskellige druer. Den har smagsnoter fra frugt og mørke bær, som passer godt til det søde tilbehør. Samtidig er det også en vin med en høj alkoholprocent, der skærer fint igennem fedmen fra andestegen.  

Du kan også vælge en rødvin på Zinfandel-druen (gerne fra Californien), som rummer nogle af de smagsnuancer, vi typisk forbinder med julen: svesker, nødder, peber og kanel.  

Amarone vin

Vin til flæskesteg 

Spiser du flæskesteg i løbet af julen, eller måske juleaften, så er tilbehøret også tit det samme som til anden: brun sovs, rødkål, hvide og brunede kartofler. Flæskestegen har også fedme ligesom anden, men stegen har en lidt mere salt smag fra de sprøde svær. Derfor er både Amarone og Zinfandel rigtig gode valg, når der serveres flæskesteg.  

Er du på udkig efter en lidt anderledes vinoplevelse, så er en argentinsk rødvin på Malbec-druen også en af de bedste vine til flæskesteg. Her får du en saftig rødvin med masser af bær og god sødme med noter af ribs, solbær, svesker og nelliker.   

Vin til flæskestegen

Vin til kalkun  

Spiser du kalkun juleaften, så sætter du tænderne i mere magert fjerkræ. Smagen fra kalkunen er ret sart og mild, og derfor må du ikke vælge en alt for kraftig og dominerende vin. Når det er sagt, så er det klassiske tilbehør i julen både fedt, sødt og kraftigt – og det skal din vin kunne hamle op med. 

Et godt vinvalg til julekalkunen er rødvine på Pinot Noir-druen. De er som oftest ikke alt for kraftige og har søde noter af ribs, solbær, kirsebær og lakrids. Særligt franske Pinot Noir-vine er ikke alt for kraftige og dominerende på grund af et mildere klima end fx Chile og New Zealand.  

Franske Pinot Noir vine

Dessertvin til risalamande 

Så kommer vi til juledesserten over dem alle: risalamanden. Og her får du noget fedme fra fløden, nødde-noter fra de snittede mandler, samt en tydelig syre fra den frugtige kirsebærsovs.

Fordi risalamande er en relativt sød dessert all-round, så er en dessertvin med frugt og sødme en perfekt makker. Her er portvin det bedste bud, da de fleste portvine er søde og kan have noter af svesker, rosiner, blommer og kirsebær.  

Portvin til ris a la mande
Find din julevin