Julevin: Sådan vælger du vin til din julemad

Til jul er vi glade for øl og snaps til julemiddagen. Men vin har også en helt særlig plads på middagsbordet – og vi har fundet de bedste julevine til december-menuen.

En god julevin er med til at gøre julefrokosterne og middagen til juleaften endnu bedre. Og fordi vi spiser rigtig mange af de samme ting i julen, kan vi også nemt finde den rigtige vin til julemenuen. Derfor har vi har samlet julens mest populære retter og matchet dem med de helt rigtige julevine.  

Vin til and 

Rigtig meget af julemaden ligger i den fede ende. Her er juleanden ingen undtagelse, da det er en fugl med masser fedt på kroppen. Tilbehøret i form af brun sovs, rødkål og brunede kartofler er til den søde tand – og kombinationen af fedt og sødt kræver en vin, som kan matche de to dominerende smage. 

Et godt valg til juleanden er en italiensk Amarone. Det er en rødvin, som tit er lavet på flere forskellige druer. Den har smagsnoter fra frugt og mørke bær, som passer godt til det søde tilbehør. Samtidig er det også en vin med en høj alkoholprocent, der skærer fint igennem fedmen fra andestegen.  

Du kan også vælge en rødvin på Zinfandel-druen (gerne fra Californien), som rummer nogle af de smagsnuancer, vi typisk forbinder med julen: svesker, nødder, peber og kanel.  

Vin til flæskesteg 

Spiser du flæskesteg i løbet af julen, eller måske til juleaften, så er tilbehøret også tit det samme som til anden: brun sovs, rødkål, hvide og brunede kartofler. Flæskestegen har også fedme ligesom anden, men stegen har lidt mere salt smag fra de sprøde svær. Derfor er både Amarone og Zinfandel rigtig gode valg, når der serveres flæskesteg.  

Er du på udkig efter en lidt anderledes vinoplevelse, så er en argentinsk rødvin på Malbec-druen også en af de bedste vine til flæskesteg. Her får du en saftig rødvin med masser af bær og god sødme med noter af ribs, solbær, svesker og nelliker.  
 

Vin til kalkun  

Spiser du kalkun juleaften, så sætter du tænderne i mere magert fjerkræ. Smagen fra kalkunen er ret sart og mild, og derfor må du heller ikke vælge en alt fra kraftig og dominerende vin. Når det er sagt, så er det klassiske tilbehør i julen både fedt, sødt og kraftigt – og det skal din vin kunne hamle op med. 

Et godt vinvalg til julekalkunen er rødvine på Pinot Noir-druen. De er som oftest ikke alt for kraftige og har søde noter af ribs, solbær, kirsebær og lakrids. Særligt franske Pinot Noir-vine er ikke alt for kraftige og dominerende på grund af et mildere klima end fx Chile og New Zealand.  
 

Dessertvin til risalamande 

Så kommer vi til juledesserten over dem alle: risalamanden. Og her får du noget fedme fra fløden, nødde-noter fra de snittede mandler, samt en tydelig syre fra den frugtige kirsebærsovs.

Fordi risalamande er en relativt sød dessert all-round, så er en dessertvin med frugt og sødme en perfekt makker. Her er portvin det bedste bud, da de fleste portvine er søde og kan have noter af svesker, rosiner, blommer og kirsebær.  

Find din julevin