Inspiration til børneværelset – hvordan skal det indrettes?

Et børneværelse skal i dag kunne rumme en del aktiviteter: søvn, leg, lektielæsning, kreative udfoldelse og hygge med vennerne – og som regel er der ikke mange kvadratmeter at boltre sig på, så det er bare med udnytte den plads, man nu har. Det kræver forberedelse og planlægning.

Det er selvfølgelig meget individuelt, hvordan et værelse skal indrettes, og det samme gør sig også gældende for et børneværelse. Du skal som forældre tage forbehold for barnets alder, køn, fritidsinteresser og vennekreds, når du skal have gang i indretningen. Samtidig skal du også in mente, hvor stort – eller hvor småt – børneværelset er.

I denne guide vil vi komme med gode anbefalinger og inspiration til, hvad der er must haves i indretningen af et børneværelse på alderen 3-12 år, så det samtidig indbyder til leg, læring og ro. Det er vigtigt, at barnet ser værelset som sit eget og som deres trygge base, så du skal gerne have dem med på råd, når møblerne​​​​​​​ skal købes.

De vigtigste elementer i indretningen af et børneværelse

Som allerede nævnt skal et børneværelse rumme flere elementer af et barns liv såsom søvn, leg og lektielæsning. Det er derfor vigtigt at have dette in mente, når man skal indrette. Her får du vores bud på, hvad de vigtigste elementer er i et børneværelse, som du kan lade dig inspirere af:
 

Sengen til den gode nats søvn

Når tremmesengsperioden er ovre, skal der vælges en ny seng til junior – og her findes der mange varianter at vælge imellem. Du kan vælge mellem alt fra en juniorseng og en køjeseng til en seng med opbevaring eller en halvhøj seng, der hver og en har deres fordele og funktioner, når det kommer til den gode nats søvn.

En juniorseng er en god overgangsseng, inden man køber en voksenseng, hvor dit barn kan føle sig godt tilpas og tryg. En køjeseng behøver ikke kun at købes, når søskende deler værelse, men også til potentielle overnattende legekammerater. Du kan desuden indrette den nederst køje til at være en hyggelig hyggekrog med plaider, puder og en rar vågelampe.

Har du at gøre med et mindre børnesoveværelse, hvor pladsen er trang, vil en seng med skuffe være en oplagt investering og en god opbevaringsmulighed, hvor du kan have alt fra sengetøj, vintertøj eller noget andet, som dit barn ikke behøver på daglig basis.

Et andet sengealternativ kan være en halvhøj seng, som hæver barnet mere end en almindelig seng, men ikke lige så meget som øverste etage på en køjeseng – her får du noget midt i mellem. Du kan med fordel indrette åbningen under madrassen med forskellige børnemøbler såsom et skrivebord, en kommode eller en lille siddeplads til fordybelse og kreative udfoldelser. 

Opbevaring af tøj og legetøj

På et børneværelse findes der masser af ting og sager samt beklædning, som nemt kan gå hen og blive et stort kaos, når junior har været på eventyr. Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at der er nok med opbevaring til det hele, så barnet hurtigt kan få en fornemmelse af og lære, at hver ting har sin plads.

Gode opbevaringsmøbler er altid i børnehøjde, så barnet selv kan tage de ting, legetøj eller beklædning, som det ønsker at bruge, og sætte det hele på plads igen. Udover den allerede nævnte seng med opbevaring er reoler, kommoder og kasser gode alternativer.

Hvis muligt kan du også udnytte væggen til opbevaring af fx børnebøger og legetøj, hvor hylder og hængende reoler kan pryde væggen. Du risikerer dermed ikke at tage noget af den dyrebare gulvplads, som kunne være blevet brugt til leg med vennerne.

Børn skal også have en arbejdsplads til fordybelse

Uanset om dit barn går i skole eller ej, er det vigtigt, at de har et sted, hvor de kan sidde stille og fordybe sig – hvad end det er lektielæsning eller med en malebog. Her er det oplagt med et hobbyhjørne med et bord og en tilhørende stol, hvor der også er en lampe tæt ved for at give lys.

Flere børneborde kommer desuden med skuffer eller hylder, så dit barn kan opbevare papir, blyanter eller lignende redskaber, så de altid har det lige ved hånden. Du kan med fordel placere skrivebordet tæt på vinduet, for på den måde udnytter du bedst muligt dagslyset, så de netop kan se, hvad de leger med samt skriver og læser.

Du skal desuden være opmærksom på hvilken højde bordet, du køber, er i, så de hverken sidder for lavt elle for højt. Du kunne evt. købe et justerbart bord, så bordet kan stige i takt med, at barnet vokser. Barnet vil dermed få mange års glæde af bordet.
 

Plads til leg, kreative udfoldelser og hygge

Her tænker vi særligt på gulvplads. For meget leg for børn – enten alene eller sammen med andre – foregår på gulvet, hvor de både kan slappe af, tumle, hoppe, slå kolbøtter samt meget andet sjov og spas. Derfor er det essentielt, at der ikke er en masse møbler, som fylder og tager unødvendigt meget af pladsen.

Når du skal lave plads til leg og aktiviteter, kan du med fordel investere i et stort og blødt tæppe til børneværelset. Det kan fås i mange fine farver og med motiver, der kan indbyde til fantasifuld leg. Med et tæppe har du et blødt underlag, hvor dit barn nemt kan sidde i flere time, samtidig med at det mindsker risikoen for mærker ved fald og store tumleture.

Udover er den frie gulvplads vil det være oplagt med flere siddepladser for særligt de større børn, som ikke nødvendigvis sidder på gulvet med deres togbaner eller leger med LEGO®. Det kunne være i form af sækkestole, skamler og foldemadrasser, så man kan sidde med vennerne og hygge.

Husk god belysning og mørklægning på børneværelset

Man skal ikke undervurdere god belysning og lækker mørklægning i et børneværelse, da begge elementer er utrolig vigtige under en lang række af deres aktiviteter. Først og fremmest er total mørklægning vigtigt, når barnet skal sove, i den forstand at sollyset ikke skal genere unødigt eller vække barnet før tid. Du kan derfor være sikker på, at dit barn kan sove uforstyrret om natten – også selvom det er lyst endnu – med et solidt gardin.  

Men selvom der skal være mulighed for total mørklægning, er mange børn alligevel ikke glade for den totale mørke og foretrækker at have døren på klem eller en fin vågelampe i nærheden, så de kan fornemme rummet og være sikker på, at der ikke er monstre under sengen.

Udover natlampen er det essentielt at have flere typer af lamper på børneværelset, så barnet kan se, hvad de foretager sig og uden at beskadige synet på længere sigt. Her er det vigtigt med god generel lys i form af en loftslampe samt flere bordlamper der, hvor barnet sidder og fordyber sig.

Få mere opbevaringsplads på børneværelset

Er det trangt med pladsen på børneværelset? Så få tips og tricks med denne guide til, hvordan du kan skabe mere opbevaring via indretningen, så dit barn har plads til legetøj, beklædning og andre nødvendige genstande. 

Få inspiration til indretning af hjemmets andre rum

Se vores mange bolig guides lige her og få kreative idéer og bud på ny indretning af hjemmets mange rum.