Sådan vasker og vedligeholder du din dyne

Vidste du, at vi hver nat afgiver mere end en halv liter væske ved udånding og sved? Noget af det optages af dynen, hvilket får fyldet til at klumpe sammen, blive tungere og isoleringsevnen forringes. Derfor er det vigtigt at passe godt på den, og det gør du bedst ved at vaske den mindst én gang om året - gerne 2 gange, og ikke mere end 4 gange, da vasken vil slide for meget på fyldet i din dyne.

“Men hvordan vasker du en dyne?”, spørger du så. Her i guiden hjælper vi dig og guider dig trin for trin i, hvordan du vasker din dyne, samt hvordan du vedligeholder den på daglig basis.

Sådan vasker du din dyne

Som sagt, bør du vaske din dyne mindst én gang om året. Det tager omkring 6-8 timer at vaske en dyne, derfor er det en god ide at vælge en dag, hvor du alligevel er hjemme og har tiden til det. Begynd derfor også så tidligt på dagen som muligt, så dynen kan nå at tørre i løbet af dagen.
 

Læs og brug vaskeanvisningen

Det er altid en god ide at læse produktets vaskeanvisning inden, du går i gang, men for de fleste bomuldsprodukter, skal du vide følgende: 

→  Sørg for, at der ikke er nogle huller i dynen inden, at du putter den i vaskemaskinen. 

→  Vej dynen inden, at du vasker den. 

→  Der skal være plads til mindst 7 kg i vaskemaskinen, ellers er den ikke stor nok. 

→  Vask og tør blot én enkeltdyne ad gangen.
 

Fremgangsmåden for vask af dyner

Efter ovenstående vaskeanvisninger er fremgangsmåden for vask af dyner:

  1. Hæld cirka 50 ml enzymfrit vaskemiddel i maskinen. Har du ikke enzymfrit vaskemiddel, kan du i stedet bruge vaskemiddel til uldvask. Brug aldrig almindeligt vaskemiddel, da det indeholder enzymer, der kan ødelægge dunenes naturlige fedtlag, hvilket forringer isoleringsevnen. 

  2. Vask dynen på et skåneprogram ved 60 grader for at få den ordentligt ren. Det er nemlig ved 60 grader, at du slår husstøvmiderne og skimmelsvamp ihjel. Afslut med let centrifugering. 

  3. Tør dynen i tørretumbleren med to-tre tennisbolde, også kaldet vaskebolde. På denne måde får du fordelt dunene jævnt rundt i dynen. 

  4. Tag dynen ud af tørretumbleren hver halve time og ryst den for at forbedre resultatet samt give maskinen en smule luft. 

  5. Det kan være ganske svært at vurdere, om dynen er helt tør, da man jo ikke kan mærke på fyldet. Det er yderst vigtigt, at den er tør inden, at du pakker den ind i dynebetrækket, da du ellers kan risikere, at der kommer mug og svamp i. Tørreprocessen tager cirka 4 timer. Er du tvivl om det er tørt, kan du veje dynen igen. Vejer den mere, må du lade den tørre i maskinen lidt endnu. Vejer det mindre eller det samme, er det tørt.

  6. Hæng afslutningsvis dynen over et gelænder eller tørrestativ for at temperere inden, at du putter dynebetrækket på.

Skal du vaske en dunpude, kan du med fordel også bruge denne vaskeguide.

Se vores udvalg af hovedpuder

Mangler du en ny hovedpude? Så er du heldig! På føtex.dk har vi nemlig et stort sortiment af puder, herunder bl.a. puder med naturfyld, som du kan bruge sammen med din dundyne.

Vedligeholdelse af din dyne 

Udover at vaske din dyne efter ovenstående anvisninger, er det en god ide at vedligeholde din dyne i hverdagen, så den altid føles luftig og blød at ligge med. Dette gør du nemt på følgende måde: 

  • For at holde dunene i dynen luftige og fyldige, er det en god ide at ryste og “puffe” den hver dag.

  • For at forbedre indeklimaet i dit soveværelse samt holde fugten ude af din dyne, kan du lufte ud i soveværelset, gerne hver dag.

  • Som sagt vil dunene i din dyne med tiden klumpe en smule sammen. Dette kan du undgå ved at tørretumble den i et par timer sammen med nogle vaskebolde fra tid til anden. Herved løftes de små fibre i dunen og gør dem mere fyldige.

  • Når du pakker din dyne ind i nyt dynebetræk, er det en god ide at vende dynen, således at dunene forbliver jævnt fordelt.

  • Du bør ikke banke eller støvsuge din dyne, da det ødelægger dunene og fjerene i dynen.