Hvad betyder dyners bæreevne?

Vi bruger mange timer under vores dyne, hvorfor den også skal være tilpasset dine behov og præferencer. I jagten på en god dyne er der nogle punkter, som skal du skal overveje, herunder bl.a. bæreevne og materiale. Læs mere om begge i denne guide og bliv klogere på, hvilken dyne der bedst opfylder dine behov.

Brug bærevne til at vælge den rigtige dyne

En dynes bæreevne er en indikator på dynens isoleringsevne og varme. Jo højere bæreevnen er, jo bedre er isoleringsevnen og varmen. Jo bedre dunkvaliteten og større dunprocenten er, jo højere er dundynens bæreevne.

Bæreevnen er også en indikator for kvaliteten af dynen. Det betyder også, at desto højere bæreevnen er, desto højere er prisen også. Vi anbefaler at vælge kvalitet fremfor kvantitet, så du får den bedst mulige dyne til dine behov og præferencer.
 

Gammel bæreevne (cm) vs. ny bæreevne (CUIN)

Dyners bæreevne er tidligere blevet målt i cm på en skala fra 2 til 16, hvor 2 var det ringeste og 16 det bedste. I dag bliver bæreevnen dog målt i CUIN på en ny skala fra 100 til 1100, hvor 100 cuin er det ringeste og 1100 cuin det bedste og mest isolerende

I nedenstående tabel kan du se den gamle bæreevne i cm omregnet til den nye bæreevne i CUIN. Da der er forskel på kvaliteten af de forskellige slags dun, er tabellen også opdelt efter disse:
 

Lær mere om vores dynematerialer

Bæreevne gør sig kun gældende for dyner med naturfyld. Dynematerialer har forskellige egenskaber, som hver især har deres egne egenskaber. På føtex.dk finder du følgende typer af dynematerialer:

På de forskellige typer af dynematerialer kan du lære mere om deres evner, så du kan blive lidt klogere på, hvilken du skal vælge.
 

Forstå to gængse dynecertifikater

De to mest gængse certificeringer af dyner er OEKO-TEX og NOMITE. OEKO-TEX er et certifikat på, at der er testet for mere end 300 forskellige slags skadelige stoffer. NOMITE-certifikatet betyder, at dynen er velegnet til husstøvmideallergikere.