Hvordan indretter du et lille soveværelse?

Det kan være svært at få plads til det hele – og særligt i et rum som soveværelset, hvor sengen allerede fylder størstedelen. Der er heller intet galt i at have et lille soveværelse, da dette kan være med til at skabe et hyggeligt og intimt atmosfære. Problemet er derimod, hvis du ønsker, at værelset skal indeholde mere end blot en seng. Så hvordan indretter du lige et soveværelse, når der er begrænset med plads?

I denne guide vil vi give råd, løsninger og inspiration til indretningen af et lille soveværelse, hvor vi vil komme ind på sengen, opbevaringsmulighederne, belysningen og udnyttelse af væggene. Alt i alt vil vores tips være pladsbesparende, samtidig med at de vil få rummet til at virke større.

Det kan være en fordel at lave en liste over de ting, som du absolut skal have i dit soveværelse, så du kan få et overblik over, hvilke møbler, tekstiler, lamper mv. du skal finde plads til.

Valg af seng

Eftersom sengen er hele omdrejningspunktet i et soveværelse, er det vigtigt, at du har valgt, hvilken størrelse du ønsker i rummet. Det er nemlig sengens størrelse, som bestemmer, hvorvidt du har plads til andre møbler i dit soveværelse eller ej.

Derfor kan det godt være, at drømmen om en king-size med gigantisk sengegavl må droppes og erstattes med en specialbygget seng i stedet for. Hvis du har skråvægge i dit soveværelse, som tager en del af pladsen, kunne det overvejes, om du kan affinde dig med en sænket seng.

Kreative opbevaringsmuligheder

Det er muligheden for at have (nok) opbevaring på et lille soveværelse, der kan være det store problem. Det gælder derfor om at være kreativ, og her skal du hive fat i multi-funktionelle møbler som fx en seng med opbevaring. En seng fylder generelt meget, og her kan de få kvadratmeter under sengen være gode at udnytte til eksempelvis håndklæder, lagner, sengetøj og lignende, som du alligevel ikke bruger hver dag.

Når der ikke er meget at tage af i bredden, så skal man udnytte højden. Det vil sige, at det kan være en rigtig god idé at gå efter møbler, der er smalle og høje. Det kan komme i form af høje garderobeskabe, kommoder, vitrineskabe mv., hvor du kan opbevare tøj, sko og kasser med nipsting.

Belysning er altafgørende

Når det kommer til et lille soveværelse, er det altafgørende, at du lukker så meget naturligt lys ind som muligt. På den måde kommer rummet til at virke større, lysere og mere åbent, hvilket har stor betydning for den måde, du vil opfatte rummet og stemningen. Du skal derfor være påpasselig med valg af gardiner, samt hvor mange ting du stiller i vindueskarmen, som evt. tager noget af sollyset.

Men du kan selvfølgelig ikke lukke naturlig lys ind hele tiden. Derfor skal du finde lamper til at lyse de mørke hjørne og kroge op med. Selvom bordlamper og gulvlamper er gode muligheder, så tager de gulvplads. Derfor hvis du har muligheden for det, så køb loftslamper og væglamper i stedet, da de ikke kræver nogen form for gulvplads fra dig. Du kan også købe lyskæder, hvis du mangler noget indendørs hyggebelysning, som du gerne vil have liggende i vindueskarmen eller henslængt på nogle skabslåger eller billedrammer.

Brug væggenes muligheder

Når gulvpladsen mere eller mindre er ved at være optaget, så ty til væggene. Her kan du både benytte hylder og hængende reoler til at opbevare mindre genstande, bøger, billeder eller lignende. De tager ingen af de dyrebare gulvkvadratmeter, men tilbyder stadig plads til mindre ting.

Et andet gammelt og velkendt trick til at få illusionen af et større værelse er brugen af spejle. Spejle skaber nemlig rummelighed. Du snyder øjet til at tro, at rummet er større. Hvis du ikke har plads på væggen til et spejl, kan du bruge dine skabslåger.

Sådan indretter du et normalstørrelse soveværelse

Har du et soveværelse, som ikke nødvendigvis er lille? Så har vi også en inspirerende guide til, hvordan du kan indrette dette.

Se vores mange bud på indretningsløsninger til boligen

Har du brug for at få kreative bud på, hvordan du kan indrette boligens andre rum? Så har vi samlet alle vores bolig guides lige her, så du kan få skabt det hjem, du har behov for.