Hvilken bremse skal du vælge til din cykel?

Bremsen er en af de vigtigste dele på din cykel. Uden bremser er din cykel ikke sikker, og derfor er det naturligvis vigtigt, at din cykel har nogle gode bremser. 

Der findes forskellige typer cykelbremser, som hver især kræver forskellig vedligeholdelse. Nogle bremser passer også bedre til en bestemt type kørsel end andre.

Vi giver dig det fulde overblik over de forskellige cykelbremser lige her, hvor du kan blive klogere på forskellen mellem rullebremser, V-bremser, skivebremser og fodbremser. 

Se vores udvalg af bremser til cykler

Her på siden finder du vores udvalg af bremser og bremseklodser samt andre brugbare reservedele, der kan gøre din cykel så god som ny. 

Rullebremser til cykler

Mange af vores high-end kvalitetscykler har Shimano rullebremser. Den største fordel, som du får ved rullebremser, er, at de bremser lige godt i al slags vejr. Rullebremser er også med til at gøre cyklen nemmere at kontrollere, og så slider de ikke på cyklens fælge. 

En anden stor fordel ved rullebremser er, at de kræver minimal vedligeholdelse, og så skal de kun smøres hver 2. år. Det er altså et rigtig godt valg, hvis du ikke betegner dig selv som den helt store cykel gør det selv-entusiast. 

Rullebremsen har sit navn efter de hærdede metalruller, som bremsen består af, og som presses op mod tromlen, når cyklen skal bremse. Da rullebremsen er konstrueret på denne måde, har din cykel dermed ikke brug for bremseklodser.

En rullebremse er en tungere bremsetype, men til gengæld bremser den heller ikke lige så hårdt som V-bremsen.

 

V-bremsen til cykler

V-bremsen er den mest udbredte bremsetype blandt vores cykler her på føtex.dk. V-bremsen er også kaldet fælgbremsen.

Denne type bremse er lettere end andre bremsetyper, men den har også en hårdere og mere pludselig eller brat opbremsning end andre bremser, hvilket kan føre til, at man skrider på cyklen i vådt føre.

Det kan også betyde, at cyklen stejler forlæns, hvis du blokerer forbremserne. Så du skal være forsigtig, når du bremser med dine v-bremser.

Shimano V-bremsen er en god kvalitetsbremse, som dog kræver en smule mere vedligeholdelse end rullebremsen.

Mekaniske skivebremser til cykler

Cykelsortimentet her på føtex.dk indeholder også cykler med mekaniske skrivebremser. Denne bremsetype finder du hovedsageligt på mountainbikes.

Mekaniske skivebremser virker i alle vejr- og vejforhold, hvilket er grunden til, at den er den foretrukne bremse til mountainbikes, som kører på stier og i skove, hvor forholdene kan indeholde mudderfyldte huller, våde blade og andet skidt. Det betyder også, at denne type bremse kræver mere vedligeholdelse. 

Det er altså et godt valg, hvis du er cykelentusiast og går op i, at dit udstyr er i orden. Hvis du ikke bryder dig om at rode med din cykel, er det ikke en cykel med skivebremser, du skal vælge. 

 

Fodbremse til cykler

Fodbremsen er en tromlebremse, som er placeret i navet på baghjulet. Bremsen begynder at bremse, når du træder baglæns i pedalerne. Det er den eneste bremsetype, som du kan kontrollere med fødderne, deraf navnet "fodbremse".

Fodbremsens største fordel er, at de er beskyttede mod vind og vejr ligesom rullebremsen, og derfor kræver de minimal vedligeholdelse.

En fodbremse er fuldt afhængig af kæden, hvilket betyder, at den kun kan placeres på baghjulet. Derfor skal kæden også være intakt for, at bremsen virker. Mange har oplevet, at ens kæde hopper af cyklen, og derfor kan cyklen ikke bremse. Det er, fordi at bremsen er en fodbremse.

Ifølge dansk lovgivning skal der være bremser på begge hjul, og derfor vil der altid være en anden type bremse på cyklen også, hvis den har en fodbremse, så man altid har mulighed for at bremse, hvis kæden hopper af på vej ned af en bakke. 

Det vil altså sige, at du ikke kan få en cykel uden håndbremse, da den altid skal være på cyklen, i tilfælde af at din kæde hopper af.