Vedligeholdelse af batteri til elcykel: Sådan gør du

Vidste du, at du selv kan gøre meget for at vedligeholde batteriet til din elcykel og dermed forlænge dets levetid? Du skal dog forvente, at almindelig brug vil slide på batteriet på sigt. Derudover er der 3 faktorer, som du faktisk selv påvirker, der kan have indflydelse på batteriets levetid:

 • Din egen indsats når du cykler: Jo mere du selv træder i pedalerne, og dermed får mindre hjælp fra batteriet, jo mindre slider du på det. Med en egenindsats på for eksempel 50%, vil du have færre opladninger, end en, der cykler med en egenindsats på 20%.

 • Brugervægt: Din egen vægt påvirker, hvor meget batteriet skal yde, for at give dig den hjælp du behøver. En person der vejer 75 kg. vil for eksempel kunne cykle længere på en opladning end en person, som vejer 100 kg.

 • Cyklens dæktryk: Ligesom bilens dæktryk påvirker, hvor meget benzin bilen bruger, så påvirker cyklens dæktryk også, hvor meget batteriet skal yde. En cykel med et korrekt dæktryk får flere opladninger end en cykel med lavt dæktryk. Så brug cykelpumpen flittigt.

Dermed kan du faktisk hente mange ekstraopladninger hvis du kører mere økonomisk, når du cykler på din elcykel. Herunder kan du læse flere gode råd til, hvordan du opnår flere opladninger på dit batteri til din elcykel.

Oplad elcykelbatteriet ofte - og gerne indendørs

Når batteriet skal oplades, har det bedst af at blive opladet inden døre, og helst ved en temperatur på 18-20 grader. Du kan både vælge at lade batteriet sidde i, når du oplader det eller tage det med ind. Det er meget nemt at oplade dit batteri til din elcykel. Sådan gør du:

 1. Tændingsnøglen drejes til OFF

 2. Ladestikket tilsluttes batteriet

 3. Netstikket på laderen sættes i stikkontakten og tænd for opladeren

 4. Når batteriet oplader, lyser en diode rødt

 5. Når batteriet er færdigopladet, lyser dioden grønt

Brug kun den medfølgende oplader til at oplade dit batteri

Det er en god idé at oplade dit batteri hver gang, det har været brugt, da mange hyppige opladninger kan være med til at forlænge batteriets levetid. Når batteriet er fuldt opladet, går opladeren på stand-by. Dermed bruger den ikke unødvendig strøm. Det anbefales dog, at du tager ladestikket ud efter 24 timer og slukker for opladeren.

Ting du skal være opmærksom på ved dit elcykel batteri

 • Batteriet må ikke kortsluttes, punkteres, opvarmes eller på anden måde mishandles

 • Skil aldrig batteriet ad

 • Batteriet må ikke komme i kontakt med åben ild

 • Batteriet må ikke nedsænkes i væske

 • Oplad kun batteriet med den medfølgende oplader

 • Oplad ikke batteriet ved temperaturer under 0 grader eller over 45 grader

 • Bortskaffelse af batteriet skal ske på forsvarlig vis

Hvis din elcykel står stille i en længere periode

Skal din elcykel stilles væk i vinterperioden, skal du være opmærksom på følgende: 

 • Batteriet skal være fuldt opladet, når du sætter cyklen væk

 • Foretag en 24-timers opladning minimum én gang om måneden i den periode, hvor cyklen er stillet væk for at holde batteriet fuldt opladet

 • Skal cyklen stå i et uopvarmet skur eller udendørs i perioden, anbefales det, at du tager batteriet med ind og opbevarer det ved stuetemperatur. 

Husk, at det ikke kun er batteriet på elcyklen, som skal holdes ved lige for at forlænge cyklens levetid. Elcyklens andre dele såsom kæde, gear, tandhjul og så videre skal også vedligeholdes. Oplever du problemer med din elcykel, kan du med fordel læse vores guide til fejlfinding på elcykel og på den måde afkode cyklens fejlmeldinger.