Sådan skifter du dæk og slange på din cykel

Er din cykel punkteret? I så fald kan du være nødt til enten at skifte dækket eller slangen på dit cykelhjul. Hvis du ikke har prøvet det før, kan du ånde let op: Vi har nemlig en let og overskuelig guide til, hvordan du skifter enten dæk eller slange.

For overblikkets skyld har vi delt vores guide op i forskelle geartyper og tager udgangspunkt i baghjulet, da det er det, der er sværest at montere og afmontere. Skift af slange og dæk på hjulet er det samme, uanset om det er forhjulet eller baghjulet, du skal gøre det på.

Sådan skiftes dæk og slange på en cykel med 7 indvendige gear

1. Afmontering (og montering) af cykelhjulet

Først skal du sætte din cykel i 1. gear, da gearkablet er mest løst der. Når du har gjort det, kan du vride kablet ud af holderen. Når du er færdig, er det samme sted, gearkablet skal sidde.

På den anden side af hjulet sidder bremsearmen. Der løsner du møtrikken, der holder bremsearmen, og mens du løsner, holder du hjulet fast, så det ikke falder ud af holderen og enten hopper rundt omkring eller rammer dine fødder. Løsn hjulet, efter du har løsnet møtrikken på begge sider, vrid hjulet af og tag kæden af. 

Dit hjul er nu afmonteret. Når du skal montere dit hjul igen, følger du bare skridtene baglæns og sørger for, at alt sidder rigtigt, inden du strammer baghjulet godt til og sætter bremsearmen fast igen.

2. Montering af nyt dæk eller slange på cyklen

Når du har afmonteret dit hjul, skal du skrue ventilen af. Når du gør det, vil luften sive ud, men bare rolig, det er meningen. Du kan enten bruge en skruetrækker eller et dækjern til at vriste dækket af hjulet, og sammen med dækket vrider du slangen af. 

Du står nu med et nøgent hjul og skal montere en ny slange eller et nyt dæk. Det virker måske lidt ulogisk, men du skal starte med at sætte dækket uden på hjulrammen, inden du sætter slangen fast. Find slangen frem og skru ventilen af slangen. Netop hvor ventilen sidder, skal du først montere slangen. Vrid den under dækket, og skru ventilen fast igennem hullet på hjulet. Herefter skal du pumpe lidt luft i slangen, så den ikke er flad. På den måde kan du bedre sikre, at den sidder rigtigt og ikke snor sig under dækket. 

Pres slangen ind under dækket hele vejen rundt, luk luften ud af slangen og tryk dækket ned under fælgen igen, og så er du klar til at pumpe luft i hjulet igen. Tjek flere gange, at dækket sidder korrekt. Det skal ikke være ved at hoppe ud over fælgkanten, og det skal heller ikke sidde meget langt nede. 

Når du skal montere dækket igen, skal du sørge for, at det sidder i kørselsretningen. 

Start med at føre hjulet til monteringen og sæt kæden på tandhjulet igen, mens du holder hjulet. Sæt der dernæst møtrikken for enden af gearkablet fast, hvor den hører til og sæt hjulet på plads i bagstellet. Skru det fast til bagstellet. Tjek at hjulet sidder lige og sikr, at kæden er stram - men ikke for stram. 

Dernæst skruer du bremsearmen fast igen, hvor du strammer rigtig meget til. Kablet til gear skal du sikre, at det sidder uden at knække, og så strammer du det til.

Indhold i videoguiden:
00:00 – 00:07: Introduktion til udskiftning af dæk og slange - på baghjulet
00:08 – 03:11: Udskiftning på en cykel med 7 indvendige gear
                01.32: For skift af dæk og slange se videoguiden for udskiftning på forhjulet længere nede
03:12 – 06:39: Udskiftning på en cykel med 3 indvendige gear
                04.54: For udskiftning af dæk/slange se videoen for forhjul
06:40 – 09:48: Udskiftning på en cykel med 21 udvendige gear
                07.34: For udskiftning af dæk/slange se videoen for forhjul

Sådan skiftes dæk og slange på en cykel med 3 indvendige gear

Måden du afmonterer og monterer hjulet på er lidt forskelle på en cykel med 3 indvendige gear. Når du har gjort det, er selv udskiftningen af slange og dæk den samme, så vi berører kun afmontering og montering af selve hjulet her.

Sæt cyklen i 1. Gear og løsn skruen bag på gearboxen. Der sidder en møtrik i midten af hjulet. Lad bare den sidde løst i. På den anden side af hjulet løsner du bremserne, afmonter møtrikken, og så kan du skrue hjulet af. Husk at holde på hjulet, når du skruer det af, så det ikke falder ned på jorden. 

Du skifter dækket og slangen som beskrevet i afsnittet ovenfor. Læg aldrig hjulet på den side, hvor gearpinden sidder. 

Start med at montere kæden, når du skal have hjulet på plads igen. Sæt hjulet ind i rammen og sikre dig, at hjulet sidder i midten i forhold til stellet. Så skruer du det på plads. Bolten skal ind igennem både bremsearm og beslag, og når du har gjort det, strammer du godt til.

Til sidst sætter du gearpinden i hjulet igen og strammer skruen i gearboksen. Skru den ikke for meget fast, bare så den sidder godt fast.

Udskiftning af dæk og slange på en cykel med 21 udvendige gear

Når du skal skifte slange og dæk på en cykel med udvendige gear, er det lidt anderledes end med indvendige gear. Når du har afmonteret hjulet, er det dog samme proces med at skifte slange og dæk, men afmonteringen er lidt forskellig fra de andre.

Start med at skifte gear ned til det mindste tandhjul, så er det lettere at arbejde med. De fleste cykler med udvendige gear har “quick release”, og så drejer du bare håndtaget, indtil hjulet er løst, og du kan tage det.

Hvis der sidder en møtrik i stedet for et håndtag, skruer du blot den af, indtil hjulet er løst. 

Når du lægger dit hjul på bordet eller gulvet, skal det altid ligger på tandhjulssiden - især hvis der er skivebremser. Den må under ingen omstændigheder ligge på skivebremserne.

Når du skal montere det igen, sætter du først tandhjulet i kæden og fører hjulet op i stellet. Sørg for at kæden sidder på det mindste tandhjul, og så strammer du hjulet. Sørg for at tjekke, at hjulet sidder helt lige.

Sådan skifter du dæk og slange på forhjulet

Selvom det er samme fremgangsmåde på forhjulet som på baghjulet, i forhold til udskiftning af slange og dæk, så har vi alligevel udarbejdet en videoguide til dig, for at gøre det lidt mere overskueligt. Du kan danne dig et overblik over guidens indhold nedenunder videoen.

Indhold i videoguiden:
00:00 – 00:06: Introduktion til udskiftning af dæk og slange - på forhjulet af en cykel med V bremser
00:07 – 01:09: Afmontering af hjul, dæk og slange
01:10 – 03:18: Montering af nyt dæk og slange på forhjul (inkl. pumpning af dækket)
03:19 – 03:56: Montering af forhjul og bremse
03:57 – 04:07: OBS! Cykler kan have forskellige slags bremser

Gå på opdagelse i føtex' store cykelunivers

På føtex.dk finder du et spændende sortiment af alt fra cykler og cykelreservedele til cykel guides ift. montering af udstyr og vedligeholdelse heraf. Så hvis du er på jagt efter en ny cykel eller noget lækkert udstyr, kan du finde det hele i vores store udvalg.