Motorisk legetøj til babyer og småbørn – sådan finder du det rette

Når det kommer til legetøj for børn, findes der en masse at vælge mellem – og det gælder på tværs af de forskellige aldersgrupper. Og særligt hvis det er ens første barn, eller der skal gøres et gaveindkøb, kan det være en hel jungle af farverige og mønstrede muligheder. For hvad skal man vælge af legetøj? Nu hvor man gerne vil understøtte barnets naturlige udvikling.

I guiden her vil vi komme ind på motorisk legetøj for babyer og småbørn, og hvordan du vælger det rette til netop dit barn, så du kan stimulere deres motoriske egenskaber optimalt. Vi vil først forklare, hvad motorik er, og derefter vil vi kronologisk gennemgå de forskellige aldersgrupper, som vi forhandler.

Guiden her går fra nyfødt til 2+ år. Dog har vi legetøj for børn i alle aldre på føtex.dk.

Hvad er motorik?

Helt præcist henviser ordet motorik til evenen til at foretage bevidste bevægelser og styre ens muskler. Motorikken er altså bevægelser og bevægelsesmønstre. Det lille barn har allerede fra fødslen nogle motoriske "programmer", som gør det muligt for barnet eksempelvis at søge brystet. Gennem de første år tilegner barnet sig i høj grad nye motoriske egenskaber og bevægelsesmønstre. Her snakkes der særligt om grovmotorik og finmotorik.

En motorikken udvikles og stimuleres for det lille barn særligt gennem leg, hvor barnet lærer grovmotorik som krybe, kravle gå, men også finmotorik, der bruges til at samle en nullermand op, stable klodser og hvad vi faktisk ellers gør i hverdagen uden at tænke over det.

Stimuler, aktiver og få gang i motorikken

Fin- og grovmotorikken kan stimuleres, aktiviseres og indlæres hos børn og i en tidlig alder samt igennem hele deres barndom. Dette gør man bl.a. igennem motorisk legetøj, der kan komme i mange former og farver, og hvor sværhedsgraden stiger i takt med barnets alder og udvikling. Tumel og leg med dit barn, og motiver det til at udforske dets sanser gennem alderssvarende legetøj.

Hvad er grovmotorik?

Grovmotorik omhandler de store muskelgrupper (ryg, nakke, bryst, mave, ben og arme), der styres af hjernen. Her skal du tænke på handlinger som at gå, løbe, kravle og klatre. Dog er det mere end blot at udføre en bevægelse med disse kropsdele; det omhandler også at kunne gøre bevægelsen flydende og omskiftelig, så det ikke fremstår ustabilt eller mekanisk.

Hvad er finmotorik?

Finmotorik omhandler mindre handlinger, der styres af små muskelfibre til at udføre præcise bevægelser. Det drejer sig særligt om musklerne i hænderne og fødderne, som kræver overraskende meget teknik og præcision. Det er fx handlinger som at bruge en ske, børste tænder og tegne. Dog omhandler det også øje-hånd-koordination, når der skal gribes bolde, samt bilateral koordination, som at knappe knapper, binde sko og bruge bestik.

Vi garanterer dine børn sikker leg

Som medlem af brancheorganisationen LEG er føtex med til at sikre en etisk og ansvarlig legetøjsbranche i Danmark. Du kan være tryg ved at købe vores legetøj, da vi altid har fokus på produkt- og forbrugersikkerhed. 

Find legetøj til børn efter alder

Typisk indeler man legetøj efter aldersgruppe, og det er ikke uden grund. Det pågældende legetøj er nemlig designet til at underholde den givne aldersgruppe samt stimulere deres sanser og motorik på et stadie de er i deres udvikling. I det nedenstående kan du få idéer til, hvad du kan give af alderssvarende legetøj.

Legetøj til 0-6 mdr.

På det her tidspunkt er barnet nyfødt og bruger dermed mest sin tid på at ligge på ryggen eller maven. Derudover interesserer de sig særligt for interaktion, stemmer og mimik. Det er vigtigt at vælge legetøj, der er tiltænkt babyer, så køb gerne produkter i klare farver, da deres syn stadig er under udvikling. Her vil en farverig uro over puslebordet være oplagt eller fold-ud-bøger, som de nøje kan nærstudere. I denne alder kan barnet ikke lege selv og er derfor afhængig af nærhed med mor og far for at få stimulans.

Når barnet rammer 3-6 måneder, kan de gribe efter legesager og give slip. De er ved at forstå reaktion og kan bedømme afstand. Godt legetøj vil her være en lille bold eller en rangle med lyde, der knitrer og rasler. Det er også her, at tænder begynder at komme frem, så en bidering eller andre lignende bløde naturgummiting vil være rare for dem at tygge i. Find babyletøj til motoriktræning her.

Legetøj til 0-6 mdr.

Legetøj til 7-12 mdr.

På det her tidspunkt kan barnet sidde op og muligvis kravle. De kan se på længere afstand. En alderssvarende kuglebane vil være en god idé som legetøj samt elementer som bolde, rasleæg, klodser og tumlemøbler.

Når barnet rammer 9 måneder, kan de mange typisk kravle rundt og muligvis rejse sig. Nogen kan sågar gå, spise selv og bruge pincetgreb. Det er dog vigtigt at pointere, at det langt fra er alle børn, som kravler - nogle springer faktisk det stadie helt over. En gåvogn eller trækdyr er en oplagt gaveidé, så de kan gå rundt i hjemmet. På det her tidspunkt vil det også give mening at investere i udendørs legetøj såsom en sandkasse eller en sansegynge.

Legetøj til 7-12 mdr.

Legetøj til 1 år

Barnet i denne alder leger parallelt med andre og forsøger at efterligne de voksne via rolleleg. Det er her, at yndlingslegetøjet bliver fundet frem igen og igen, da børn på 1 år foretrækker gentagelser. Tumlelegetøj er stadig et stor hit.

Eftersom barnet gerne vil efterligne mor og far, vil legekøkkener og legemad samt et værksted med legeværktøj være underholdende og spændende for dem at lege med. 

Legetøj til 1 år

Legetøj til 2 år

Barnet leger nu bevidst med andre, hvor der i det finmotoriske område bliver tegnet og malet samt lagt mere komplekse puslespil. Grovmotorisk bliver der løbet, kravlet og klatret mere sikkert og måske lidt overmodigt. Det er også her, at dit barn bliver bevidst om sit køn og renlighed heraf.

Legetøj som løbecykler, bolde samt mere komplekst konstruktionslegetøj, hvor man kan lege flere sammen og bygge, vil understøtte barnets udvikling i denne alder.

Legetøj til 2+ år

Udforsk føtex store børneunivers

Det er forskelligt, hvad børn i de givne aldersgrupper kan lide at lege med eller hvor langt de har udviklet motorisk. Du skal derfor ikke være bekymret, hvis dit barns alder og udvikling ikke følger ovenstående. Som forældre kan du ikke andet end at støtte, lege og stimulere dit barns bevægelser og sanser. Hvis du dog ser en stor udviklingsforskel mellem ligesindede, kan du altid kontakte en professionel, som vil kunne vejlede på området.

Hos føtex har vi et stort børneunivers, hvor du kan finde mange forskellige typer legetøj til børn i alle aldersgrupper.